Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Articol despre pregatirea acuplarii porumbeilor


13:21, Vineri, 13.03.2009

Sa ne preparam acuplarile
 
 
            Daca facem exceptie de cresterea prematura, februarie este prima luna oficiala in care majoritatea amatorilor fac acuplarile porumbeilor lor, deopotriva a reproducatorilor.
            Bineinteles, nu exista o data fixa cand se procedeaza la acest act de importanta deosebita pentru viitorul fiecarei colonii, deoarece totul depinde de conditiile atmosferice, meteorologice si de toate tintele urmarite.
 
 
 
 
            Cu toate acestea, este in general recunoscut faptul ca la inceputul lunii februarie (2 februarie) se pleaca in aranjarea imperecherilor. In regiunea Flandra din Belgia, aceasta practica este foarte des folosita. Cu toate acestea, in alte parti din tara amatorii se dovedesc mai rabdatori si asteapta mijlocul lui februarie sau inceputul lui martie. Mai putin importanta data prin ea insasi, numai ca momentele psihologice si climaterice sa fie favorabile.
            Nimic nu justifica acuplarea perechilor daca timpul nu este propice si daca reproducatorii nostii nu sunt in conditiile cerute.
            O despartire insuficienta a sexelor prejudiciaza totdeauna planurile stabilite. De aceea, trebuie sa ne aratam foarte prudenti si sa facem lucrurile cu cumpatare.
            Acestea fiind zise, ne facem o datorie din a face apel la cei ce ne lectureaza ca inainte este necesara o preparare prealabila si uniforma a porumbeilor in vederea acuplarii. Acestia au nevoie sa fie intr-o forma excelenta, la fel de buna ca aceea pe care o au in ajunul concursurilor unde dorim sa triumfam cu ei. Deopotriva pentru fizic ca si pentru psihic, trebuie ca totul sa fie in ordine. Pentru asta porumbeii trebuie preparati. Ce se intelege prin asta? Este ceea ce avem de gand sa examinam. Pentru inceput este vorba despre naparlire pe care o dorim a ne fi de ajutor. Reluarea regimului alimentar se face cu 15 zile inainte de punerea la pereche. Trebuie sa veghem ca aceasta ratie alimentara sa fie echilibrata si bogata in calorii, in proteine, pentru ca potentialul energetic al viitorilor imperecheati sa atinga culmea perfectiunii.
            Trebuie de asemenea ca, gratie acestora si de asemenea a sanatatii pe care ne straduim sa o mentinem zilnic, fiecare porumbel sa debordeze de vitalitate si dorinte. Dupa ce aceste puncte au fost atinse, garantia reusitei este sporita. Dupa ce am vorbit despre cele de mai sus, trebuie sa facem o paranteza. In perioada acuplarilor este indicat sa oferim porumbeilor o cura dezinfectanta si depurativa. Adesea, parintii sunt purtatorii unor germeni de maladii, care chiar daca nu ii afecteaza pe ei, sunt daunatori tinerilor. Ne referim la tricomonoza care produce moartea si la coccidioza, pentru a nu aminti decat de doua dintre acestea. Nu pierdeti din vederea achizitionarea de pe piata a acestor excelente produse pentru tratarea respectivelor boli. Faceti-le tratamentele cu incredere si nu lasati sa va scape aceasta perioada fara sa faceti porumbeilor aceasta cura preventiva care altfel poate produce amaraciuni.
            Prevedeti, de asemenea, o buna cura de vitamine pentru porumbeii vostri deoarece au nevoie de toate atuurile pentru a trece cu bine perioada concreta a acuplarilor si a cresterii care este in desfasurare. Se poate obiecta ca se poate reusi foarte bine fara toate aceste preparari diverse. Acest lucru poate fi adevarat, dar nu totdeauna exact, si pentru cei care le neglijeaza avem numeroase nume de amatori care au suferit esecuri.
 
 
 
 
            Cum este mai bine sa previi decat sa vindeci, nu vrem sa riscam si aplicam metodele mai sus enuntate. De asemenea, avem certitudinea ca porumbeii nostri vor fi in `forma` ideala la momentul oportun si ca punerea la pereche va fi un lucru foarte usor, garantul reusitei pentru cresterea in conditiile de calitate pe care ni le dorim. In continuare sunt si alte reguli de observat si aplicat. Mai intai referitor la regimul zborurilor, trebuie ca porumbeii sa aiba in mod normal doua contacte pe zi. Acest lucru va avea un efect benefic aupra organismului lor. Pentru porumbeii tinuti in voliera fara posibilitatea de a iesi afara, trebuie sa veghem ca ei sa nu fie nici prea slabi nici prea grasi si trebuie obligati sa faca miscare cu orice pret.
            Le vom servi tuturor subiectilor o baie libera, cel putin o data pe saptamana. Verdeturile vor fi de asemenea servite in cantitati mari, o data sau de doua ori pe saptamana si vor fi cat mai variate cu putinta, dupa posibilitatile crescatorului.
            In sfarsit, nu trebuie sa uitam sa facem un locas cu pietris care sa contina cea mai mare varietate posibila de grit si mineralele obisnuite. Putin carbune de lemn este de asemenea indicat ca si un bolovan format din paine, argila proaspata si caramida.
            La aceasta ora firmele de specialitate pot oferi crescatorilor tot de ceea ce au ei nevoie atat pentru ei cat si pentru puii care vor iesi. Si in asteptarea imperecherilor viitoare pe care le-am stabilit pe hartie dupa un anumit timp, profitam de marirea zilelor pentru a ne dezinfecta pentru ultima oara materialele: hranitorile, adapatorile, adaposturile, etc...care vor fi necesare pentru ziua aleasa.
            Un ultim cuvant. Daca pana la acest moment aceste lucruri nu s-au facut, trebuie ca fiecaruia dintre masculii nostri sa i se atribuie o boxa unde acesta sa-si poata crea `foaierul` sau, daca ne putem exprima astfel, si unde isi va intemeia perechea.
            In columbofilie si in columbicultura, fiecare detaliu are o importanta a sa. De cea mai mica observatie care se poate face, depinde adesea o campanie de zboruri buna, speciala. Ceea ce va si dorim.
 
 
 


Intrarea porumbeilor in crescatorie - articol de Craig GoodeArticol despre pregatirea acuplarii porumbeilorDetalii despre pasiunea columbofila a domnului ILIE COSTIN, UCPR DambovitaCateva cuvinte de prezentare despre pasiunea columbofila a domnului Nedelescu Ciprian, FCPR PrahovaCateva cuvinte de prezentare despre pasiunea columbofila a domnului Oprea Emanuel, FCPR Ilfov


Comentarii

postat la 11:49, Vineri, 03.04.2009 de florin

frumos articol si eu is incepator am 12 ani

postat la 06:11, Miercuri, 12.05.2010 de Bogdan

Acestea ce au fost spuse sunt niste criterii pe care toti columbofili trebuie sa fi respectat!!!!Vant in pene!!1
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.