Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Despre penajul porumbeilor - II


02:13, Miercuri, 24.12.2008

 

Despre penajul porumbeilor - II
 
 
 
Penele aripilor
Penele mari ale aripilor, impreuna cu ale cozii sunt cel mai mult modificate dintre toate penele corpului, atingand o mare perfectiune ca adaptare pentru un zbor iute si sustinut.
La extremitatea aripii, pe primul deget, care este rudimentar la porumbei, se gasesc niste pene marunte, tari, in numar de patru si care se numesc penele policarului sau alula sau spuria, servind pentru a da penelor lungi (remigelor primare) o rigiditate cat mai mare in timpul vaslitului, deoarece le apasa la baza.
 
 
Remigele primare (sau penele varfului aripii) au importanta cea mai mare la zbor, ele fiind si cele mai lungi. Aceste pene, in numar de 10, se fixeaza in dreptul oaselor extreme ale aripii. Remigele primare au marimi progresive incepand cu prima, pana la a noua, care este cea mai lunga; a zecea este putin mai scurta. Aceasta ordine se exprima printr-o formula alara, in care cele zece pene ale aripii cu numerele respective sunt insirate in ordinea lungimii. In cazul porumbelului, aceasta formula este: 9, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
Dupa cele zece remige primare urmeaza 12 remige secundare, sau penele antebratului, fixate pe antebrat si anume pe osul cubitus. Ele sunt mai scurte decat cele primare, aproape uniforme ca lungime, rotunjite la capat si avand o rigiditate mai mica decat cele primare.
Remigele secundare au axul curbat spre corp, fiind din ce in ce mai scurte cu cat sunt mai aproape de osul umarului (humerus). Remigele primare si secundare sunt legate la baza atat intre ele cat si cu oasele aripii printr-o membrana foarte rigida si rezistenta si in care penele isi au infipte tijele.
Spre umarul aripii se gasesc remigele tertiare numite si scapulare, semanand mult cu tectricele. Ele se insira in regiunea osului bratului (humerus) si acopera umarul si partea superioara a spatelui.
Numerotarea remigelor primare si secundare se face in ordinea naparlirii. Astfel, remigele primare sunt numerotate de la 1-10 incepand de la incheietura antebratului cu oasele varfului aripii, astfel incat pana din varful aripii poarta numarul 10. La remigele secundare, pana nr. 1 este prima pana de la antebrat, de la incheietura acestuia cu oasele varfului aripii si se continua pana la 12 pene, mergand spre locul incheierii antebratului cu bratul.
 
 
Acest lucru trebuie bine cunoscut de catre crescatori pentru a nu comite confuzii; multi incep, in mod gresit, numerotarea remigelor primare cu prima pana din varful aripii, care, in cazul nostru poarta numarul 10. Cat de importanta este cunoasterea acestui lucru se va vedea atunci cand vom vorbi despre influenta naparlirii aripii asupra posibilitatilor sportive ale porumbelului voiajor.
Tectricele sunt penele care invelesc aripa pe deasupra si dedesubt, captusind pe de o parte remigele primare si secundare la partea lor bazala, si pe de alta invelind aripa pe partea ei superioara si inferioara cu un penaj des, bine lipit, spre a-i da posibilitati sporite de zbor.
 
Dimitrie Radu


Despre pui rosii scosi din parinti albastriAprecierea varstei porumbeilorCateva elemente de baza despre imperechere si reproductieNecesarul zilnic de apa al porumbeilorIntrarea porumbeilor in crescatorie - articol de Craig Goode
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.