Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Despre penajul porumbeilor


02:13, Miercuri, 24.12.2008 

Despre penajul porumbeilor
 
 
O trasatura importanta a porumbelului este penajul cu care este acoperit corpul acestuia si care are rolul de a pastra corpului o temperatura ridicata si constanta, protejandu-l de intemperii.
 
Pana este formata dintr-o substanta organica mineralizata, precum si din materii calcaroase. Dupa ce a crescut, pana nu mai contine nici o celule vie; toate sunt uscate.
O pana se compune dintr-un ax principal, care cuprinde o parte bazala transparenta, goala pe dinauntru, numita calamus (tija) si una superioara, plina cu tesut, numit rachis. Pana sta infipta in piele cu capatul inferior al calamusului. Rachisul se afla in prelungirea calamusului, avand pe partea inferioara un sant in tot lungul sau. De o parte si de alta a rachisului se gasesc niste lamele asezate perpendicular, numite steaguri. La penele aripii, aceste steaguri sunt inegale, iar in timpul zborului, cand aripa loveste aerul, steagul mare al unei pene se sprijina pe steagul mic, rigid, al penei urmatoare, formand astfel o lopata foarte puternica.
 
 
 
Coloritul penajului la porumbei se datoreaza unor pigmenti care se depun in pana in timpul cresterii acesteia. Formarea acestor pigmenti poate fi determinata de sistemul nervos care actioneaza asupra papilarelor dermice ce produc pana.
O data pana crescuta si mortificata, coloratia ei nu mai poate fi schimbata decat prin actiunea diferitelor substante chimice sau a luminii, precum si prin uzura sau murdarirea penajului. In mod gresit se crede ca pana este vie si dupa terminarea cresterii si ca papila mai poate trimite in pana in timpul activitatii sexuale intense, substante colorante proaspete. Lucirea mai activa a penajului in aceasta perioada se datoreaza infoierii sale mai exagerate care fac ca razele soarelui sa reflecte lumina prin culori mai vii ca de obicei, precum si abundentei pudrei despre care vom vorbi.
Varsta poate influenta in oarecare masura coloritul penajului. La unele rase de porumbei cum sunt Rollerii pestriti, varsta are o mare influenta in culoarea penajului, care devine tot mai negru dupa fiecare naparlire, pe masura ce porumbelul imbatraneste.
 
 
 
Repartitia penelor pe corpul porumbelului
Penajul nu este raspandit uniform pe suprafata corpului, desi, privit in pozitia sa normala, porumbelul apare bine imbracat de penaj. Acest lucru se observa bine jumulind un porumbel si observand ca penele se afla raspandite numai pe anumite portiuni ale corpului pe cand alte portiuni sunt goale. Portiunile cu pene se numesc zone pterile, iar acelea fara pene, zone apterile.
Cu cat o pasare este mai buna zburatoare, cu atat portiunile corpului acoperite cu pene sunt mai mici. In cazul unui porumbel care trebuie sa indeplineasca o buna conditie a penajului, paralel cu existenta unor portiuni reduse acoperite cu pene va trebui ca numarul penelor sa fie in schimb cat mai mare spre a asigura corpului o buna invelire.
Pe corpul unui porumbel se vor gasi astfel mai multe regiuni sau zone pterile si anume: regiunea spatelui (spinala) care se intinde pe spate; regiunea umerilor (humerala) care se intinde pe umeri; regiunile pieptului (ventrale) care se intind sub forma a doua siruri care au intre ele un spatiu gol; regiunea capului (capitis) care acopera capul si o parte din gat; regiunile picioarelor (femurale si crurale) care se intind pe coapse si pe picioare in tot lungul lor, regiunea anala (ani) in jurul anusului si regiunea codala (caudae) ce cuprinde marile pene rectrice, precum si subcodalele. In afara acestora mai exista regiunea aripilor (alara) ce cuprinde toate penele aripilor (remige si tectrice) de care ne vom ocupa mai indeaproape, intrucat de buna lor stare si de faza lor de naparlire depinde posibilitatea porumbelului de a realiza bune performante.
 
 
 
Dimitrie Radu

Hranirea porumbeilor la intoarcerea din concursDespre pasiunea columbofila a domnului Vasile Ionut, comuna Leresti, jud. ArgesIstoricul domesticirii si cresterii porumbeilorDl. VIZITEU DAN - din orasul Agnita, jud. Sibiu - despre porumbeii primiti cadou de la dl. GICA STANCADespre oua sparte in timpul clocitului
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.