Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Istoricul domesticirii si cresterii porumbeilor


02:14, Miercuri, 24.12.2008 

Istoricul domesticirii si cresterii porumbeilor
 
 
Domesticirea animalelor a inceput cam pe la sfarsitul epocii pietrei cioplite, adica acum 7000-8000 de ani. La sfarsitul epocii pietrei slefuite, care a urmat celei cioplite, alaturi de unele mamifere domesticite se afla si porumbelul. Mai tarziu, adica aproximativ acum 3000 de ani, au fost domesticite gainile, la inceputul erei noastre – acum 2000 de ani – au fost domesticite ratele, iar mai recent curcanul, fazanul, strutul si canarul.
Istoria domesticirii animalelor arata ca aceasta incepea atunci cand societatea omeneasca atingea o anumita treapta de dezvoltare, deci cand cerintele economico-sociale impuneau acest lucru. Se stie insa ca societatea omeneasca nu s-a dezvoltat uniform pe suprafata globului; de aceea nici domesticirea animalelor nu a progresat deopotriva peste tot. Cel mai vechi centru de domesticire cunoscut a fost Asia Centrala si sudica, unde acum 5000 de ani exista o civilizatie inaintata, cu agricultura dezvoltata, apoi tarile din jurul Mediteranei, in special Egiptul. Tinuturile actualei Europe, care pe atunci erau mult inapoiate, cu popoare ce duceau o viata nomada, au devenit abia mai tarziu un al treilea si foarte important centru de domesticire. Americile constituie cel mai recent loc unde au fost, de asemenea, domesticite o seama de animale.
Dar domesticirea unei specii, in special a porumbelului, care avea o larga raspandire, nu s-a facut numai intr-o singura tara. Ea a fost intreprinsa in mai multe tinuturi in acelasi timp si chiar in epoci diferite, de catre diverse popoare.
 
 
          Porumbelul apare cunoscut in scrieri cu cateva milenii inaintea erei noastre, in tarile din Asia si nordul Africii. Mentiuni despre el intalnim din timpul celei de-a cincea dinastii egiptene, iar Darwin arata ca porumbeii erau mentionati intr-o lista de bucate a celei de-a patra dinastii egiptene.
Pe continentul european grecii cresteau porumbei inca din epoca homerica. Pe timpul lui Aristotel (350 de ani inaintea erei noastre), porumbeii erau considerati sistematic, fiind destul de comuni in Egipt. Caton (268 ani inaintea erei noastre) si Columella (sec. I al erei noastre), agronomi latini, semnaleaza importanta porumbeilor in crescatoriile avicole. Varron, poet si politician latin (116-27 inaintea erei noastre) arata ca speciile selectionate de porumbei erau la mare pret pe atunci.
Naturalistul roman Pliniu (anul 60 al erei noastre) in `Istoria naturala`, vorbeste despre pasiunea romanilor in cresterea porumbeilor, de zborurile lor, interesandu-i totodata genealogia familiilor de porumbei pe care le cresteau.
Aldrovandi, naturalist italian (sec. XVI) descrie mai multe rase de porumbei, cunoscute si astazi. Tot de pe atunci dateaza stiri de la istoricul curtii lui Akbar Han, care arata ca existau 17 rase distincte de porumbei, dintre care opt de ornament. Aceste rase erau incrucisate sistematic – lucru care se pare ca nu se mai facuse inainte – obtinandu-se astfel rase noi.
Intrebuintarea porumbelului ca transmitator de stiri este destul de veche, desi nu exista date precise in acest sens. In diverse sculpturi si inscriptii ale vechiului Egipt se arata ca inca pe timpul faraonilor porumbeii erau folositi de catre marinarii din Egipt, Cipru si Candia pentru a-si anunta familiile de apropierea de uscat a corabiilor lor. Acelasi mijloc il foloseau si dacii si domanii. Numele celor invingatori la jocurile olimpice erau anuntate in Grecia cu ajutorul porumbeilor calatori. Si romanii, dupa cucerirea Greciei foloseau porumbeii calatori pentru transmiterea rezultatelor luptelor de gladiatori, a curselor de cai etc. Pliniu relateaza ca in timpul asediului Madenei (43 de ani inaintea erei noastre) Decimus Brutus, incercuit fiind de catre trupele lui Marc Antoniu, comunica cu consulii Hirtius si Pansa cu ajutorul porumbeilor.
Aceasta era prima intrebuintare a porumbeilor in operatiuni militare. Dupa aceasta, armatele romane si-au organizat servicii speciale de porumbei, in scopul transmiterii stirilor. Datorita lor afla Iulius Cezar despre rascoala Galilor, pe care a inabusit-o de indata, trecandu-si legiunile peste Alpi.
 
 
La inceputul Evului Mediu, in Persia, Siria si Egipt, au fost create porumbarii in scopul cresterii si dresarii porumbelului. La Mosul exista pe la sfarsitul secolului al VII-lea un sistem de posta cu porumbei bine organizat, iar la inceputul secolului al VIII-lea imperiul arab din Asia avea ca mijloc curent de comunicare intre orase posta cu porumbei calatori. In anul 1167, califul Nur-Edin din Bagdad, infiinta un serviciu de posta cu porumbei mesageri, care lega intre ele orasele cele mai importante din Siria si Egipt. Existau chiar si posturi fixe de posta cu porumbei, la diferite distante. Porumbelul folosit atunci ca transmitator de stiri era cunoscut sub numele de bagadeta persana.
La asediul orasului Harlem de catre Frederic de Toledo, in anul 1572 si a orasului Leyda din 1574 de catre Francisco de Valdes, porumbeii mesageri care duceau stiri asediatilor au fost de mare ajutor celor asediati.
Incepand cu secolul al XVIII-lea, cresterea porumbelului mesager ia o mare amploare in Belgia, apoi in Franta, Anglia si Germania, ca purtator de stiri. Performantele de zbor ale acestuia ajunsesera pe atunci la peste 70 km/ora.
O data cu descoperirea telegrafului, insa, cresterea si educarea porumbelului calator a inceput sa fie practicata indeosebi pe latura sportiva, realizandu-se postasi exceptionali, care au fost intrebuintati de multe ori si in razboaie, in diverse imprejurari. Este astfel binecunoscuta intrebuintarea cu mult succes a porumbelului calator in Franta, in 1871, in timpul asediului Parisului, cand pentru a putea primi stiri din exterior, fusesera expediati (cu balonul, din Paris) un mare numar de porumbei; acestia aduceau asediatilor in permanenta vesti, fiindu-le de un folos neinchipuit dupa cum relateaza in cuvinte emotionante Zaborovschi, unul dintre luptatorii asediati. Astfel, conform statisticilor oficiale, in tot timpul asediului au fost folosit 212 porumbei, care au adus in Paris peste doua milioane si jumatate de stiri oficiale si particulare, printr-un sistem de fotografii microscopice, care permiteau scrierea a trei mii de cuvinte pe o pelicula de colodiu de 3 x 5 cm.


Despre penajul porumbeilorPovestea de succes a unui incepator in ale porumbeilor – domnul CHIRICA VIOREL, FCPR ConstantaDespre sanatatea si selectia porumbeilor voiajoriArticol despre pregatirea acuplarii porumbeilorIntrarea porumbeilor in crescatorie - articol de Craig Goode
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.