Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Naparlirea la porumbei


02:15, Miercuri, 24.12.2008 

Naparlirea
 
 
Penele au o anumita perioada de viata; pe masura ce ajung la maturitate, vasele sangvine care patrund in pulpa se inchid si hranirea penelor inceteaza; ca atare, ele mor. Aceasta face ca la anumite intervale de timp ele sa cada si sa creasca altele. Schimbarea periodica a penelor se numeste naparlire.
Este un proces fiziologic care se desfasoara in tot cursul anului. Modul cum se desfasoara acest proces arata echilibrul dintre functiile tuturor aparatelor si sistemelor si demonstreaza potentialul de regenerare al organismului, gradul starii sale de sanatate.
In general vorbind, caderea penelor si cresterea altora se petrece in tot cursul anului si este normal sa fie asa. Daca vedem dimineata in adapost cateva pene de puf, proaspat cazut, este indiciu de sanatate. Dimpotriva, pierderea abundenta a pufului este un semn de lipsa de forma a efectivului de porumbei, deci semn rau.
 
 
Naparlirea penelor se deruleaza de obicei intr-o anumita ordine: o pana noua va cadea numai dupa ce pana de langa ea, cazuta inainte, a crescut la jumatate din lungimea ei normala; incep sa cada penele din randurile interne spre cele externe, din aproape in aproape.
Naparlirea la porumbeii adulti incepe in luna ianuarie, prin caderea penelor din jurul ciocului, apoi treptat prin martie-aprilie se primenesc penele de pe cap, gat, spate, apoi trec si la capacele aripilor.
Remigele principale, penele din varful aripii – sunt pene lungi in numar de 10: numaratoarea lor incepe de la incheietura antebratului (remiga nr. 1) pana la ultima remiga din varful aripii cu nr. 10.
Remigele secundare se numeroteaza de la articulatia antebratului cu oasele varfului aripii cu nr. 1 si pana la a 12-a pana a articulatiei antebratului cu bratul.
 
 
Schimbarea primelor remige
Primenirea remigelor primare incepe in lunile aprilie-mai, cam in a 10-a zi a celei de-a doua clociri; uneori caderea primei remige poate intarzia pana in luna iunie sau chiar iulie.
De regula, a doua remiga cade la 3-4 saptamani dupa prima, cand aceasta a crescut cam 2/3 din lungimea sa. La aceleasi intervale de 2-3 saptamani se preschimba treptat si celelalte remige; astfel ca a 10-a remiga va fi schimbata in luna noiembrie.
In luna august, dupa caderea remigelor a 4-a si a 5-a, incepe naparlirea rectricelor, preschimbarea realizandu-se la 2-3 saptamani cate o pereche de rectrice de la mijlocul cozii spre marginile ei (cate una din dreapta si una din stanga).
Aproximativ in acelasi timp cu naparlirea remigelor primare a 5-a si a 6-a incepe si preschimbarea remigelor secundare.
Unii autori, fini si perseverenti observatori ai biologiei porumbelului, sesizeaza ca remigele secundare se preschimba la intervale neregulate si fara respectarea ordinii cunoscute, prezentate mai sus. Dupa acestia, in fiecare an cade cate o remiga secundara incepand de la 1 la 10. Remigele secundare schimbate sunt mai lucioase si mai rotunjite la varf; pentru ca apar anual constituie un indiciu la stabilirea varstei acestor porumbei.
 
 
Naparlirea puilor de porumbei
Primenirea penelor la puii timpurii incepe la varsta de 6-7 saptamani si dureaza cam 5-6 luni.
Puii nascuti vara naparlesc in anul ecloziunii, doar partial: schimba penele de pe cap, gat, spate si capacele aripilor. Remigele si rectricele vor fi schimbate in anul urmator.
Puii tarzii nu naparlesc in anul ecloziunii.
 
 
Marea naparlire
Marea naparlire – schimbarea penelor de acoperire, a penelor de pe cap, gat, piept si tot restul corpului – se declanseaza la inceputul toamnei, aproximativ cam la caderea celei de-a 5-a remige primare si dureaza catre sfarsitul lunii noiembrie. In aceasta perioada crescatorul nu va obliga porumbeii la zbor, ii va impiedica sa cloceasca si va avea grija sa le asigura o hrana cat mai bogata in substante nutritive.
 
Naparlirea fulgilor
Fulgii naparlesc, ca si penele propriu-zise, in fiecare an. Deosebirea este ca inlocuirea lor se face lent, incepand din toamna si pana in primavara viitoare.
Depunerea oualor opreste naparlirea fulgilor. Acest fapt trebuie avut in vedere si deci sa nu se inceapa imperecherile prea devreme primavara, inainte de incheierea naparlirii fulgilor.
 
Derularea naparlirii fiecarei categorii de pene, in linii mari, in aceleasi perioade arata ca foliculii se inchid, apoi se redeschid an de an, oarecum potrivit unui program.
De retinut insa si cazuri iesite din aceasta regula. Daca o pana a fost smulsa accidental, ea va fi imediat inlocuita cu alta; deci foliculul intra in functiune si face sa creasca alta pana la loc.
Desfasurarea naparlirii este influentata de hormonii secretati de anumite glande endocrine ca si de substante cu actiune endocrina. Acestea intervin in reglarea naparlirii, putand s-o reduca sau chiar s-o opreasca.
De pilda, in timpul clocirii, perioada de repaus sexual, naparlirea se deruleaza in ritmul sau obisnuit. Insa in ultimele zile ale clocirii, ca si in primele zile a iesirii puilor din ou – cand incepe secretia laptelui de gusa – sub influenta prolactinei – naparlirea inceteaza.
De asemenea, amintim ca buna derulare a naparlirii, precum si calitatea viitoarelor pene, este influentata de anumiti factori de mediu, cum ar fi actiunea luminii, scaderea brusca a temperaturii in adapost, calitatea necorespunzatoare a hranei (ratii lipsite de substante proteice sau insuficienta lor), toate incetinesc ritmul procesului de naparlire si mai ales reduc simtitor calitatea noilor pene.
 
 
Calitatea noilor pene
Calitatea noului penaj reflecta starea de sanatate si conditia fizica a porumbeilor.
Penele noi, lucioase, matasoase de culoare mai vie, demonstreaza vitalitatea resurselor de recuperare a organismului. Dimpotriva, penele lipsite de luciu, uscate, aspre, atrag atentia asupra starii precare de sanatate a porumbeilor, o eventuala oboseala, epuizare a organismului in concursurile de peste vara, o hranire saraca in anumite principii nutritive, minerale, vitamine etc. Uneori aceste pene indica existenta unui proces de boala in trecut sau poate chiar si in prezent.
In anumite cazuri se constata pene care in zona calamusului au urme de sange (asa numitele `pene de sange`); aceasta demonstreaza ca pana nu a reusit sa se desprinda de folicul.
Prezenta in mod izolat a unor asemenea pene sau pene cu alte defecte se poate considera ca accident de naparlire. Daca insa diversele defecte apar in numar mare si la mai multi porumbei din efectiv, aceasta ne trimite cu gandul la o hranire prost echilibrata, saraca in anumite substante nutritive absolut indispensabile, fie in existenta unei infectii microbiene sau parazitare.
 
 
I. Severeanu, N.Bizdrigheanu, M. Bilius, F. Ivana

 


Aprecierea varstei porumbeilorIstoricul domesticirii si cresterii porumbeilorDespre sanatatea si selectia porumbeilor voiajoriNecesarul zilnic de apa al porumbeilorProba apasarii la porumbei


Comentarii

postat la 16:28, Miercuri, 11.01.2012 de george

sunt frumosi si eu sunt ancepator am un cazac si o pereche de anvartitori \r\n
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.