Hranirea porumbeilor la intoarcerea din concurs
23:19, Vineri, 10.10.2008
Hranirea porumbeilor la intoarcerea din concurs
Se stie ca dupa efectuarea zborurilor porumbeii revin acasa deseori epuizati fizic, obositi nervos. Ca urmare a efortului mare muscular, se acumuleaza in organism produse de dezasimilatie, ca acidul uric, uree, materii fecale etc.; acestea trebuie cat mai urgent eliminate. In acest scop, unii columbofili folosesc purgative, ca sulfat de sodiu sau de magneziu, aloesul etc. Este total gresit, pentru ca acest tip de purgative deshidrateaza si slabesc organismul si asa destul de epuizat.
Se recomanda ca dupa asemenea eforturi sa se dea porumbeilor amestecuri asa numite depurative, adica cu efect laxativ, formate de pilda din orz si seminte oleaginoase. Asemenea amestecuri se dau de obicei a doua zi dupa concurs. Tot a doua zi, multi columbofili cu experienta, recomanda ca grauntele care se vor da porumbeilor sa fie usor umectate cu cateva picaturi de ulei de ustoroi (30 de picaturi la 1 kg de graunte si in amestecul de boabe sa se adauge drojdia de bere, cam 1-2 grame la 100 grame graunte). Usturoiul are efect dezinfectant al cailor respiratorii, iar drojdia de bere ajuta la refacerea prin continutul sau de vitamine din complexul B.

La intrarea cursierilor in voliera sau in crescatorie, in primul rand este bine ca aceste pasari sa fie lasate in pace sa se linisteasca, adica sa revina la normal respiratia si circulatia. La sosire, dupa ce si-au `tras sufletul`, este bine ca porumbeii sa gaseasca in voliera apa curata, proaspata si nu foarte rece, in care s-a adaugat putina miere (cam 1 gram/porumbel). Pe langa faptul ca le place, are efect linistitor, energizant si contribuie la refacerea rapida a fortelor, mierea asimilandu-se direct.
De-abia dupa aceea li se va administra o hrana usoara, care sa produca relaxarea si sa ajute evaluarea toxinelor acumulate in organism. In acest scop, Cleon Dehu propune urmatorul amestec: in, grau, linte, orz perlat si orez nedecorticat, cate 1 kg din fiecare si rapita neagra 2 kg. Acelasi autor recomanda administrarea in fiecare duminica, dupa intoarcerea din concursuri, mai ales pentru porumbeii tineri, urmatoarea bautura cerealiera: se fierb 5-6 litri de apa – timp de 30 de minute – cate o lingura (de supa) de tarate de grau, orz, ovaz, orez si se adauga 4-5 frunze de salvie; se lasa sa se raceasca, sa se aseze la fund glutenul si amidonul, apoi se strecoara printr-un tifon si se da porumbeilor pentru baut, in loc de apa.
Desigur, problema hranirii porumbeilor cu indicatii precise pentru diferite perioade nu poate fi epuizata in cateva randuri.
Inainte de a incheia acest subiect este bine sa se retina obligativitatea administrarii in hrana porumbeilor, pe langa amestecurile de graunte mai sus aratate, si a nutreturilor verzi, sub forma de salata verde, laptuca, graunte incoltite, spanac, patrunjel, morcovi etc.
De asemenea, din alimentatia porumbeilor nu poate lipsi sarea de bucatarie si amestecuri minerale formate din argila, caramida pisata, scoici pisate, carbune de lemn etc.
I.Severeanu, N. Bizdrigheanu, M. Bilius, F. Ivana