Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ati participat in anul 2020 pe columbodroame? Si daca da, cu ce rezultate?
Foarte bune
Bune
Satisfacatoare
Nu am participat

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Freialdenhofen & Sohne
Columbodromul international BRASOV

Despre femele - de Michel Philippe


19:46, Vineri, 14.03.2014 

Despre femele
 
          Alegerea femelelor dintre cele pentru reproducţie şi cele pentru concursuri nu pare a fi deloc un lucru facil. Mulţi dintre crescatorii zilelor noastre revin la principii apuse. Lăsate deoparte, de prea mult timp, în detrimentul masculilor care joacă la văduvie, femelele revin astazi cu timiditate.
          Pe parcursul a numeroşi ani, femelele au fost triate la mână fără a li se lăsa nici cea mai mică şansă de a se exprima. Astăzi, ele dovedesc ceea ce sunt cu adevărat.
          Cu acestea spuse, femelele se disting după mai multe criterii. Fiecare este convins deja, credem, că talia lor nu joacă neapărat un rol primordial. Adeseori crescatorul amator revine la “tarele” femelelor sale pe care el le asimilează cu calităţile, atunci când se grăbeşte să judece masculii. Astfel, taliile mici la femele sunt adesea lăsate în afara socotelii până când crescătorul realizează triajul final de sezon. Amatorul spune: “Cum vor fi puii dacă părinţii (trebuie înţeles aici mama) este deja mică”? Din contră, el va spune: “Masculul trebuie să poarte greutatea tuturor concursurilor. Eu prefer să am gabarite mici”.
          Aceste două răspunsuri sunt caracteristice amatorilor care nu şi-au jucat niciodata femelele. Tot mai rari sunt însă marii campioni care conservă femelele de gabarit mare. Surplusul de greutate se face adesea în detrimentul vitalităţii, al vivacităţii, al puterii de recuperare. Femela, la fel ca şi masculul, trebuie să fie rezultatul celor mai bune linii. Asta nu implică, în mod obligatoriu, apartenenţa la linii de reputaţie mondială, dar bineînţeles trebuie să se traga din descendenţi remarcabili. Judecand astfel ne îndreptăm atentia asupra teoriilor potrivit cărora linia pura ofera cele mai sigure reusite la nivelul tuturor descendentilor (părinţi, bunici, veri, fraţi....).
          Nu se debutează în concursuri cu femelele, la hazard. Absolut natural, se va debuta cu tinerii. Foarte adesea, crescatorul, la finele unui sezon bun, reţine cele mai bune elemente ale sale la reproducţie. Această iniţiativă este de lăudat dacă se doreste progresul, menţinerea potenţialului coloniei intact.
          Din nefericire, introducerea la reproducţie nu este întotdeauna o reuşită. Alegerea cuplurilor se gaseste se multe sub spectrul dezamăgirii. O oprire de la zbor, de 1 sau 2 ani, în profitul reproducţiei, se dovedeşte foarte adesea ireversibilă din punct de vedere al reluării concursurilor. Această stare de fapt are cel puţin 2 origini.
          Prima se referă la lipsa de experienţă. Nu se cere unui elev să refacă clasa a 4-a după ce a stat în ea timp de 2 ani. Acest lucru este valabil şi pentru porumbel. Această facultate de a asimila este foarte dezvoltată la tinerii porumbei. Orice oprire de la zbor, fără a fi o catastrofă, marchează o perioada de timp foarte nefasta în pregătirea tânărului pui.
          Al doilea motiv este condiţia sa fizică. Adesea găzduiţi în volieră, reproducătorii nu au posibilitatea să zboare atat cat ar trebui. Femela, uneori într-un mod imperceptibil, îşi vede astfel morfologia transformată. Această transformare se constată, de exemplu, la nivelul muşchilor şi al ritmului respirator. O bună cadenţă şi forţa fizică la porumbei nu se pot regăsi decât printr-un antrenament progresiv şi frecvent. În caz contrar, ne putem compara femela cu acele mici păsărele ţinute în colivie, condamnate la odihna. Aripile lor nu mai au forţa care să le poarte in aer şi astfel ele vor deveni cu usurinta prada răpitorilor.
          Jocul femelelor poate prezenta mai multe satisfacţii decât cu masculii. Astfel, metodele de preparare ale femelelor sunt numeroase. Cităm, de exemplu, văduvia clasică, pe care noi o practicăm cu masculii. Această formă de pregătire, ca toate celelalte dealtfel, prezintă anumite inconveniente. Infrastructura instalaţiilor trebuie adaptată la acest gen de pregătire. Femela nu poate fi pusă pur şi simplu în volieră între doua concursuri. Trebuie să-i oferim posibilitatea să zboare de mai multe ori. Trebuie, de asemenea, să evităm ouările intempestive. Pentru a realiza acest lucru trebuie să putem practica schimbari în crescătorie. Care schimbari o determina pe femela sa rămâna calmă, fara tendinţa de acuplare.
          Semi-văduvia, care înseamnă a reţine masculul pentru a permite femelei să crească puiul sau puii singură, reprezintă un excelent compromis între văduvia tradiţională şi jocul la natural. Unele femele îşi hrănesc puii, într-adevăr, fără să arate ardoare si prea mare dragoste. Altele se interesează mai mult de ceea ce se întâmplă în altă parte si vor face curte porumbeilor care zboară afară, dacă nu ne-am luat măsuri de siguranţă în a închide intrările. Pe scurt, ele nu se concentrează asupra progeniturilor lor.
          Jocul clasic la natural este într-un anumit fel un subterfugiu pentru aceia care debutează în jocul cu femelele. Acest sistem de zbor <la natural> permite să se obţină randamente foarte bune cu femelele, cu condiţia de a şti poziţiile lor de cuib.
         
 

                                                                   Michel Philippe

 

  

 

 
Despre gandurile columbofile de suflet ale domnului Marin Balabaneanu !Despre penajul porumbeilorDespre constructia crescatorieiCateva amanunte despre pasiunea columbofila din familia Alixandrica - FCPR BuzauCateva cuvinte de prezentare despre pasiunea columbofila a domnului Bogdan Blaga, Bistrita-Nasaud
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.