Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Programul de zbor al porumbeilor


21:22, Marti, 01.10.2013



Programul de zbor


 

 

          Programul de pregatire, recuperare, medicatie, hranire si antrenament al porumbeilor este denumit popular "programul de zbor". 

          De multe ori am fost rugata sa ofer un astfel de program sau sa intocmesc o lista cu produse complementare pentru porumbei care sa fie folosite in timpul concursurilor. Si pentru ca intotdeauna am refuzat, tacit, de cele mai multe ori, acum am sa va spun de ce.

          1. "Programul de zbor" fara porumbei buni si o crescatorie "uscata", "ventilata" si functionala nu creeaza campioni.

          2.   Produsele pentru porumbei le gasim intr-o gama larga si la diferite preturi, astfel ca depinde de bugetul fiecarui crescator cat poate sau doreste sa investeasca.

          3.  Exista produse al carui dozaj trebuie modificat, deci nu corespunde cu cel indicat pe prospect, cum exista produse fara indicatii clare de folosire, ex. de 3 ori pe saptamana.

          4. "Programul de zbor" trebuie intocmit in functie de categoria de zbor (viteza, demifond, fond sau maraton) si de jocul ales, natural sau vaduvie, cu masculi ori femele.

          5.  Un "program de zbor" uitat intr-un sertar, fiindca necesita mult timp liber si multa munca, este la fel de "eficace" ca si o lista din care reusim sa cumparam doar cateva produse, fiindca pe celelalte nu le gasim sau nu avem puterea financiara sa le achizitionam, ori nu stim sa le folosim !

          Atentie ! Nu exista un "program de zbor" care respectat ad litteram de un columbofil fara experienta sa produca porumbei campioni, decat daca joaca intr-o concurenta slaba si il ajuta si conditiile meteo, deoarece ''programul de zbor" se adapteaza in functie de starea vremii. Imaginati-va o saptamana ploioasa, in Romania, pentru porumbeii categoriilor viteza si demifond, jucati "la vaduvie" ! Sau o perioada caniculara, ca sa nu mai vorbim de saptamanile "scurte" ...

          Totusi, trebuie sa respectam cateva reguli: recuperarea si medicatia preventiva, fiindca in timpul concursurilor porumbeii vor fi tratati curativ doar daca boala este avansata. In acest caz ei nu vor participa la concursul urmator sau mai bine spus, pana la refacerea completa.

          In concluzie, fiecare columbicultor trebuie sa-si creeze propriul "program de zbor" in functie de timpul sau liber si bugetul de care dispune, satabilindu-si astfel:



          - categoria de zbor;

          - jocul ales, natural sau vaduvie;

          - orele de antrenament si hranire;

          - numarul antrenamentelor;

          - cantitatea de hrana oferita porumbeilor;  

          - momentul folosirii "intunericului  , pentru a evita aruncarea primelor remige;  

          - ziua de imbaiere; 

          - planul de medicatie preventiva;        

          - produsele complementare folosite;

          - "tactica" abordarii jocului in ansamblul lui;

          ... as putea adauga si alegerea "motivatiei", insa aceasta trebuie folosita la momentul potrivit, respectand doua reguli:

-         nu se apica in mod consecutiv aceeasi procedura,

-         iar intensitatea "motivatiei" folosite trebuie sa creasca progresiv pana la sfarsitul campionatului (ex. nu folosim "gelozia" la inceputul competitiei, in cazul vaduvilor) .  

          Sfatul meu, pentru columbofilii incepatori, ar fi sa joace un numar mic de porumbei, maxim 30, la una sau doua categorii de zbor, folosind metoda vaduviei. Un numar mic de porumbei reduce costurile si creste performanta printr-o acoperire a necesarului oferit, dar si printr-o ingrijire si aparare a sanatatii mai eficienta.

          Si nu uitati: pentru a te mentine in top trebuie sa ajungi acolo si ca sa ajungi in top trebuie sa fi cu un pas inaintea concurentei !

 

 

Laura Tanasoiu

Belgia, septembrie 2013

Date despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea 1Despre managementul porumbeilor din crescatorie - Ovidiu GradinaruDr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilorElemente de genetica in cultivarea porumbeilor voiajoriDate despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea a 3-a


Comentarii

postat la 11:25, Miercuri, 02.10.2013 de viorel

va multumim pentru material . excelent !

postat la 12:47, Miercuri, 02.10.2013 de oncioiu T

doamna Tanasoiu in ciuda faptului ca sinteti femeie cunoasteti o multime de lucruri si secrete despre porumbei pentru care meritati sa va felicit ...!!!!!!!!!!!

postat la 14:04, Miercuri, 02.10.2013 de mihai

as dori si eu nr dv de tel sa pot vb personal cu dv daca se poate multumesc mult\r\n

postat la 15:58, Miercuri, 02.10.2013 de Claud

foarte bune asfel de articole ca mai invatam ce trebue .....un material special despre motivatie la porumbei nu postati ???

postat la 00:45, Duminica, 06.10.2013 de DORU

excelent

postat la 23:29, Sambata, 25.07.2015 de reti paul

multumec mult
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.