Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Despre mecanismele unor imperecheri incestuoase la porumbei - articol de Dr. Mircea Bilius


15:25, Vineri, 19.03.2010



 

Mecanismele unor imperecheri incestuoase, de gradul I,

pentru absorbtia caracterelor si efectele lor

 

Dr. Mircea Bilius

 

 



 

  

Tot ceea ce facem sau năzuim să facem mai bine în columbofilie se fundamentează pe principii genetice. În sprijinul afirmaţiilor mele vă prezint o experienţă derivată din împerecherile de absorbţie. Studiul l-am efectuat între anii 1977 – 1980. Pentru întemeietor de linie am folosit o porumbiţă de origine engleză, achiziţionată de la un columbofil constănţean, prinsă pe un vapor românesc în timp ce naviga în apele Canalului Mânecii din Marea Nordului. Am practicat o încrucişare de absorbţie, incestuoasă de gradul I, de tip mamă cu fiu urmând apoi linia consangvină bunică cu nepot din fiu, străbunică cu strănepot din nepot din fiu, şi a urmat generaţia F4 încrucişând stră-străbunica cu stră-strănepot din nepot din fiu. În anul 1980, în primăvară, din generaţia F4 am obţinut patru fraţi. Porumbeii erau total diferiţi de exemplarele colecţiei mele de păsări. Morfologic, mai scurţi, ochi exoftalmici, cu privirea de bufniţă, ce te determină să crezi, după afirmaţiile dr. Alfons Anker, că sunt ultra inteligenţi. Aripile erau scurte, remigele primare şi secundare aproape egale ca lungime. Zborul lotului de patru fraţi şi acum după ce mi s-au cernut prin mână multe generaţii, rămâne cu adevărat un miracol. Porumbeii respectivi nu se integrau în stol, se separau şi se înălţau sus, sus de tot, plutind multe ore pe zi, asemenea raselor de zburători de agrement, porumbei pentru zbor de înălţime şi durată. Colegii columbofili din clubul Burdujeni nu conteneau minunându-se, afirmând că aceştia erau porumbeii miraculoşi şi vor obţine performanţe spectaculoase în concursuri. Ştiind ce încrucişări incestuoase stau la baza lor genetică, aveam desigur multe rezerve. Miracolul s-a sfârşit repede. La un antrenament cu lotul de apoi, ajungând în zona Câmpulung Moldovenesc, cca 45 km distanţă aeriană, din 40 de exemplare numai cei patru năstruşnici porumbei s-au pierdut.

Am considerat atunci, la fel gândesc şi astăzi, că particularităţile morfologice etalate, zborul lor înalt, ciudat, faţă de rotirea porumbeilor mei călători, a fost consecinţa manifestării unui caracter atavic. Este vorba de o alelă existentă şi răscolită de undeva din cariotipul genetic provenită cred dintr-o combinaţie anterioară cu o rasă de agrement. Ei semănau cu rasa Tipler, porumbei de zbor de durată şi înălţime.

Emoţionant este epilogul porumbiţei engleze. În vara anului 1980, mai precis în luna august, i-am redat libertatea după circa patru ani de captivitate. Nu a plecat, a rămas în crescătorie. A trecut toamna şi apoi iarna. În primăvară după ce mugurii copacilor au înverzit şi natura s-a înveşmântat cu verdele adumbrit, inegalabil al Ţării de Sus, porumbiţa şi-a schimbat în totalitate comportamentul. Nu s-a mai împerecheat refuzând bărbătuşii. S-a izolat şi o preocupa mult zborurile solitare. Pe la sfârşitul lunii aprilie a început un ciclu sistematic de antrenamente. Pleca dimineaţa şi se reîntorcea seara târziu când soarele deja la asfinţit cobora după culmile Carpaţilor. Obosită, consuma apă şi se hrănea din abundenţă asemenea unui porumbel care revenea după un concurs lung cu mulţi kilometri de fond. Se odihnea 2–3 zile apoi pleca din nou reluându-şi căutările. A urmat acest ciclu de antrenamente şi căutări până la data de 20 mai 1981. Reamintirea momentelor mă emoţionează şi astăzi. Era în jurul orei 5 dimineaţa, un vis m-a răscolit profund şi credeţi-mă, nu fabulez. Se făcea că pe voliera mea poposea un porumbel trestiu care avea la ambele picioare câte un inel englez. M-am trezit ameţit, buimac şi mă întrebam ce poate să însemne acest vis? Deodată în intimitatea gândurilor mele s-a făcut lumină. Am alergat afară privind la volieră. Porumbeii încă nu ieşiseră din cuibare. Pe volieră porumbiţa singură, cu un aer aristocratic parcă îmi spunea, sunt prinţesa văzduhului, s-a uitat la mine pentru ultima dată. Good by, my friend.

A zburat de pe volieră pe coama casei şi s-a înălţat făcând 2 – 3 rotiri de jur împrejurul volierei şi a casei mele părinteşti. S-a îndreptat spre vest către labirintele Carpaţilor şi nu aveam să o mai revăd niciodată. După mulţi ani, am reuşit să aflu că seria de inel aparţinea porumbeilor din colecţia columbofilului Tate, unul din campionii Angliei. Regret că pe respectivul columbofil nu am reuşit să-l mai găsesc.

Dar să răspund întrebărilor ridicate de d-l Dragoş.

Gradul de homozigotism la semifraţi, cu alte cuvinte, repetarea unui caracter indus prin fecundarea gameţilor cu aceleaşi serii de alele este de 12,5%. Faţă de generaţia fraţilor la semifraţii încrucişaţi intre ei va creşte în mod cert vitalitatea organismului urmaşilor şi implicit vor manifesta o rezistenţă mai mare la efort.

Rezultatele sportive cele mai sigure se obţin prin împerecherea bunicilor cu nepoţii, nu este o noutate, aceasta este cea de a doua lege a ereditării enunţată de Gregor Mendel după experienţele efectuate pe boabele de mazăre cu bob neted şi bob creţ.

Referitor la produşii proveniţi din două linii consangvine, rezultaţi din linii diferite (heterozisul practicat în fermele Avicola pentru crearea puilor de carne Cornish) vă pot spune că este un sistem pe care l-am practicat. Rezultatele erau bune, produşii viguroşi sub aspect fizic şi cu orientare satisfăcătoare. Ghinionul meu a fost că am subestimat un concurs de la Radom – Polonia (560 km) concurs ce s-a dovedit a fi poate cea mai mare catastrofă columbofilă a acestui deceniu pentru crescătorii suceveni. La acel fatidic concurs, neinspirat, am introdus toate cuplurile care formau heterozisul. Practic am rămas fără colecţia de zburători şi a trebuit să reiau totul de la capăt. Dacă destinul „mai îngăduie” doresc să repet aceste interesante combinaţii.

Într-o împerechere - şi cu această ocazie răspund la cea de a doua întrebare a d-lui Dragoş -, campionul meu din Expoziţia Naţională Braşov 2010 provine din sistemul mătuşă x nepot.

Combinările din F2, F3, F4 etc. sunt supuse legilor segregării mendeleene şi nu avem garanţii în regăsirea, repetabilitatea genetică a cariotipului generaţiei întemeietorilor de linie. Mă aliniez recomandărilor făcute de catre dr. Alfons Anker, ca să manifestăm interes până la nivelul generaţiei de produşi F2 atunci când ne interesează o achiziţie.

Cititorilor şi d-lui Dragoş, în speranţa că am fost înţeles le doresc mult succes.

Mulţumesc d-lui administrator al <Romanian Racing Pigeons>, sincer mi-a făcut o plăcută surpriză.

Mulţumesc d-lui Sava Gruescu pentru că m-a scos de la „naftalină” şi m-a resuscitat cu elemente interesante genetice.

Despre columbicultura cu col. (r) Georgica PopescuSfaturile specialistului in privinta bolilor porumbeilorDr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilorFratii Janssen - articol despre antrenamentul pasarilor tinereSa jucam sau sa nu jucam la vaduvie ? - articol de col. Florin Chirita


Comentarii

postat la 06:56, Sambata, 20.03.2010 de Tocitu

domnule doctor trebuie sa recunosc ca sinteti o mare autoritate in domeniul columbofil din Romania si tot ce ati scsris in ultima perioada si am citit m-a uns la suflet .mai luminati-ne din cind in cind cu astfel de materiale

postat la 06:46, Duminica, 21.03.2010 de Gabriel Socol

Eu cred ca daca Romania ar fi avut 10 astfel de crescatori precum domnu doctor Bilius am fi fost mult mai departe in sportu columbofil mondial . pacat ca un astfel de om si de columbofil se naste atit de rar.

postat la 05:39, Miercuri, 24.03.2010 de nelu

domnule doctor sa nu ne uitati sa sa postati cit de des puteti astfel de materiale interesante asa ne mai destupam si noi cu ce inseamna imperecheri

postat la 00:13, Vineri, 26.03.2010 de relu

e foarte interesant ce ati scris in asrticol dar iti trebuie multa rabdare perseverenta si putere de observatie ca sa duci la capat aceset plan de consancvinizare . felicitari ptr material

postat la 07:36, Marti, 30.03.2010 de moise

domnu Bilius pe mine ma doare sufletu cand vad ca pe foarte putini baieti ii intereseza ceea ce scrieti si mult mai mult vor sa vada birfa. ei stiu ca rezultatele bune se obtin dupa ce citesti si teorie de calitate ca cea pe care o scrieti dv.de ce nu va pun intrebari ca sa afle mai multe ?le place mai mult scandalu
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.