Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Rolul apei in viata porumbeilor - articol de Ad Schaerlaeckens


10:53, Miercuri, 04.11.2009



 

ROLUL APEI  IN VIATA PORUMBEILOR

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

 

Se ştie că apa reprezintă o chestiune de viaţă şi de moarte pentru toate fiinţele. În special esticii par să fie conştienţi de acest lucru. Întotdeauna mă gândesc că ei beau prea multă apă, în vreme ce americanii mănâncă prea mult. Şi judecând după cifrele care sunt date publicităţii în ce priveşte sănătatea, se pare că prietenii noştri din Est fac ceea ce trebuie. De asemenea, se ştie foarte bine că porumbeii pot rezista fără mâncare destul de mult, însă o deshidratare cu 20% le este fatală.  

 

UN SEMN

Nu toţi crescătorii cunosc faptul că apa este un excelent parametru ce indică starea de sănătate a porumbeilor. Cu cât beau mai puţină, cu atât sunt mai sănătoşi; cu cât beau mai multă, cu atât starea de sănătate este mai şubredă. De aceea, mulţi campioni ai zborurilor cu maturii le dau apă porumbeilor individual astfel încât să-şi dea seama care a băut mai puţin şi care a băut mai mult. Păsările care au guşa plină cu apă nu ar trebui trimise în cursă din moment ce este ceva în neregulă cu ele. La fel şi puii care au excremente prea apoase, şi aceştia au o problemă. Bineînţeles că responsabili de această situaţie sunt părinţii care i-au hrănit; au băut prea multă apă, iar întrebarea firească este `de ce ?`. Din cauza unor probleme de sănătate care pot avea diverse surse.    

 

 

 

 

DIFERENŢE



Bineînţeles că pe vreme călduroasă porumbeii vor bea o cantitate de apă peste cea normală pentru a recupera pierderile de lichid. La fel ca oamenii. M-am convins de acest lucru iarna trecută. Era foarte frig şi a trebuit să plec de acasă pentru două zile. Şi ce am făcut? Le-am pus în hrănitoare mâncare din belşug şi două adăpători pline ochi în fiecare compartiment. Când m-am întors, primul lucru pe care l-am făcut a fost să intru la ei, aşa cum fac majoritatea crescătorilor. Am fost surprins să văd cât de mult mâncaseră (din cauza frigului) şi cât de puţină apă băuseră (tot din cauza frigului). De fapt, abia dacă se atinseseră de apă. Asta mi-a amintit de o groază de columbofili care îmi pun întrebări după ce şi-au tratat porumbeii pe timpul iernii.       

 

DEMODAT

Şi-au tratat porumbeii împotriva tricomonozei, salmonelozei şi a mai-ştiu-eu cărei boli şi au făcut exact ceea ce trebuia. Au urmat indicaţiile pe care producătorul le-a specificat pe eticheta medicamentului; spre exemplu, 5 grame la 1 litru de apă timp de 7 zile consecutive, după care s-au simţit uşuraţi. Acum aveau o grijă în minus. Dar, spre dezamăgirea lor, au observat că, în ciuda administrării medicamentului, păsările s-au îmbolnăvit mai târziu şi nu înţelegeau de ce. Dar acest lucru nu trebuie să ne mire. Poate că producătorul medicamentului a calculat cu exactitate dozajul corespunzător (câte grame la litru), însă nu a prevăzut un lucru: n-a ştiut câtă apă vor bea păsările. Când este frig, porumbeii pot bea mai puţin de 20% din cantitatea normală de apă. Deci vor ingurgita numai 20% din cantitatea necesară de medicament. Când este cald, păsările beau de 3 ori mai mult decât în mod obişnuit. Dacă sunt tratate în această perioadă, atunci vor primi de 3 ori mai mult decât cantitatea necesară. Aşadar, constatăm o diferenţă enormă în ce priveşte modul de adăpare al porumbeilor pe timp călduros şi pe timp rece, un aspect pe care producătorul medicamentului nu l-a luat în considerare. Ca atare, pe timp rece tratamentul este insuficient, păsările se pot îmbolnăvi şi o cantitate prea mică de medicament va spori rezistenţa naturală. Pe de altă parte, o cantitate prea mare de medicament va avea ca efect o scădere dramatică a condiţiei.        

 

Din acest motiv, a devenit la modă să se administreze medicamentele în mâncare, care devine lipicioasă turnând peste ea puţină apă cu zahăr, spre exemplu.

 

GUSTUL

Un alt dezavantaj al administrării medicamentelor sau vitaminelor în apa de băut îl constituie faptul că unele dintre acestea îi vor da un gust pe care păsările nu-l agreează. În consecinţă, acestea vor bea din jgheaburile casei sau din altă parte şi, dacă `ştiu` că la întoarcerea din cursă îi aşteaptă apă cu medicamente, atunci se vor opri pe drum să se adape, pierzând astfel timp preţios. Odată, un om de ştiinţă mi-a spus că vitaminele pot provoca o izbucnire a infecţiei Coli. Nu am înţeles ce a vrut să zică. Apoi mi-a spus că, atunci când virusul Adeno e pe cale să atace, consumul de apă mai mic decât cel normal va perturba digestia şi-i va oferi virusului cale liberă. În cazul în care aţi pus vitamine în adăpătoare, acestea îi vor da apei un gust atât de rău încât păsările nu o vor tolera, deci vor bea mai puţină şi… vor apărea problemele! Puteţi reduce riscul infestării cu Adeno oferindu-le întotdeauna apă proaspătă sau apă cu oţet de mere.      

 

TRICOMONOZA

Porumbeii se contaminează unii pe alţii cu tricomonoză în special prin apa din adăpătoare. Protozoarele se dezvoltă şi se răspândesc rapid mai ales în apa care s-a încălzit. De aceea, trebuie să fiţi în alertă în ce priveşte tricomonoza atunci când este cald afară. Unii reîmprospătează apa de câteva ori pe zi. Alţii doar administrează medicamente împotriva acestei boli când vremea este călduroasă. În mod deosebit în cazul păsărilor care au stat în coşul de concurs mai mult timp şi care au băut apă caldă şi predispusă la contaminare. Prin urmare este de preferat să trataţi direct la întoarcerea din concurs atunci când este caniculă. Când temperaturile se apropie de zero grade, pericolul apariţiei tricomonozei este foarte redus, de aceea niciodată nu fac tratamente iarna. Fie că porumbeilor li se administrează medicamente în adăpătoare, fie în mâncare ori sub formă de pastile, cel mai important este să trataţi TOŢI porumbeii laolaltă.

 

EXPIRĂ

În final, este important să cunoaşteţi faptul că majoritatea vitaminelor şi medicamentelor expiră destul de repede odată puse în apă, pierzându-şi astfel eficienţa şi pot deveni chiar toxice. Dacă apa capătă o altă culoare, aveţi un motiv să presupuneţi că praful din ea a expirat. O spun din nou, acest lucru se va petrece mai repede în anotimpul călduros.

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Dr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilor`Aripile si zborul porumbeilor` - articol de Les J. ParkinsonRolul apei in viata porumbeilor - articol de Ad SchaerlaeckensRecuperarea porumbeilor dupa zborurile lungi si obositoare - Dr. Mircea BiliusIntunericul si porumbeii maturi - articol de Ad Schaerlaekens


Comentarii

postat la 09:50, Miercuri, 27.10.2010 de Colibri

Ieșit din comun de adevărat și înteresant
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.