Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Amenintarea unor noi furtuni solare


09:40, Sambata, 28.08.2010



 

Ameninţarea unor noi furtuni solare

 

 

 

De mai multe luni, oamenii de ştiinţă au atras atenţia că Soarele s-a trezit dintr-o lungă letargie şi că se pregăteşte să intre într-o activitate nemaiîntâlnită până acum.

 

Aceste mişcări solare provoacă explozii care, dacă ajung la un anumit grad de violenţă, ar putea ‘prăji’ întregul nostru sistem electric şi desfiinţa sistemele de comunicaţie şi de navigaţie prin satelit.

 

Deja s-au înregistrat câteva din aceste erupţii cu o forţă neobişnuită, deşi deocamdată nu au fost decât un avertisment. Acum noua şi impresionanta imagine a astrului captată de sonda NASA denumită Observatorul Dinamicii Solare (SDO, în engleză), arată ceva deloc liniştitor, o gaură în coroana solară, o zonă unde câmpul magnetic se deschide şi permite ca vânturile solare să poată să iasă.

 

Spre această gaură se poziţionează acum Pământul, ceea ce ar putea produce o furtună geomagnetică care i-ar putea afecta pe oameni. Această nouă imagine a Soarelui a fost obţinută la 20 august cu ajutorul unui instrument proiectat pentru a obţine imagini helioseismice magnetice (HMI) cu care este echipată sonda SDO.

 

Astronomii explică ce se întâmplă în cazul erupţiilor solare puternice. Exploziile provoacă ejecţii de masă solară, acestea formează un nor de plasmă care se poate îndrepta spre Pământ.

 



Norul, care conţine tot felul de particule încărcate electric, se loveşte de câmpul magnetic care protejează Terra. Dacă nu reuşeşte să treacă de el, nu se întâmplă nimic periculos, însă dacă îl pătrunde sau îl deformează, se pot produce aşa-numitele furtuni solare sau geomagnetice, cu efecte multiple.

Furtunile geomagnetice nu se comportă ca nişte fenomene meteorologice şi de aceea nu se simt de către oameni, susţin astronomii. Totuşi, modificarea puternică a câmpului magnetic al Pământului aduce schimbări în interiorul tuturor organismelor vii.

„S-a constatat că furtunile mici şi medii sunt stimulative pentru creierul oamenilor. De asemenea, studii recente arată că furtunile acţionează asupra hipotalamusului şi că modifică proporţia elementelor componente din sânge. Poţi fi sănătos, că aceste modificări tot au loc", susţine Cristiana Dumitrache, de la Observatorul Astronomic al Academiei Române.

Specialistul a adăugat că ultima furtună geomagnetică majoră, de indice 7, a fost pe 5 aprilie 2010 şi este considerată una din cele mai puternice ale anului.

 

Oamenii de ştiinţă susţin că furtunile solare nu pot fi prognozate, informaţie confirmată şi de şeful Secţiei de Astrofizică de la Observatorul Astronomic al Academiei Române, Cristiana Dumitrache. Cercetătorii pot face însă predicţii referitoare la ciclul Soarelui. Potrivit unei astfel de predicţii emisă de NASA anul trecut, "marea furtună geomagnetică din 1859 a avut loc în cadrul unui ciclu solar de aceeaşi mărime ca şi cel prognozat pentru 2013".

 

Ce mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 151 de ani a fost înregistrată la data de 28 august 1859. Cunoscută sub numele de 'Carrington Event", după numele astronomului Richard Carrington care a urmărit fenomenul, furtuna a afectat reţelele telegrafice din întreaga lume.

Potrivit articolelor de la acea vreme, aurora boreală era atât de puternică încât oamenii puteau citi la lumina ei.

 



Într-o perioadă în care oamenii sunt dependenţi de tehnologie , furtunile solare anunţate în perioada următoare ar putea provoca haos la nivel mondial. Imaginaţi-vă ce ar însemna să fim nevoiţi să renunţăm la telefoane, calculatoare şi la tot ceea ce înseamnă tehnologie.

Infrastructura ar fi afectată la nivel mondial. Echipamentele din spitale, sistemele bancare, echipamentele destinate controlului traficului aerian, calculatoarele, sistemele de navigaţie sunt numai câteva dintre aparatele a căror activitate va fi grav perturbată sau chiar întreruptă.
De asemenea, furtunile solare ar putea afecta grav Pământul şi din punct de vedere financiar.

În opinia unui reprezentant NASA, viitoarele explozii solare ar putea afecta într-o măsură atât de mare oamenii pentru că dependenţa de aparate electronice este mult mai mare decât ultima oară când un astfel de eveniment a avut loc. "Dacă ne pregătim din timp pentru ceea ce urmează, atunci efectele negative vor putea fi diminuate", a concluzionat cercetătorul.

 

Toate aceste evenimente naturale deosebite oare ce influenta negativa au asupra zborului porumbeilor voiajori?

Amenintarea unor noi furtuni solare
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.