Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Porumbeii sunt critici de arta !


13:04, Luni, 12.07.2010

Porumbeii, critici de artă

 

Porumbeii sunt capabili să aleagă picturi de calitate, în cazul în care le sunt prezentate lucrări artistice realizate de elevi. Păsările pot analiza culorile, stilul sau pânza pe care sunt execuate picturi în acuarelă sau în culori pastelate şi pot aprecia calitatea operelor.

 

de Radu Popa

Jurnalul National 

În cadrul unui studiu întreprins în Marea Britanie, un profesor de artă de la o şcoală generală şi alţi 10 adulţi au clasificat picturile elevilor realizate în acuarelă sau în culori pastelate în funcţie de claritatea imaginilor şi de posibilitatea de a observa detalii caracteristice. Porumbeii unei asociaţii columbofile au fost introduşi într-o cameră în care puteau vedea pe ecranul unui computer lucrările copiilor.

În prima fază, patru porumbei au fost antrenaţi să recunoască lucrările "bune". Păsările erau recompensate cu mâncare dacă alegerile erau corecte, alegerea lucrărilor "slabe" nefiind recompensată. Ulterior, porumbeilor le-au fost prezentate alternativ lucrări "bune" şi "slabe", savanţii notând operele alese. De cele mai multe ori, atenţia păsărilor a fost atrasă de lucrările bune în detrimentul celor rele. Chiar dacă dimensiunile lucrărilor au fost reduse, păsările au putut face diferenţa între cele bune şi cele rele.

 IMPORTANŢA CULORILOR. Dar, când porumbeilor le-au fost prezentate lucrări monocromatice, ei nu au mai putut deosebi picturile, fenomenul demonstrând că păsările apelează la culori pentru a le diferenţia. Când le-au fost arătate picturi realizate în tehnica mozaicului alegerile păsărilor au fost dificile, demonstrând că folosesc anumite tipare în raţionamentele estetice. "Mascarea" anumitor zone ale unor picturi nu a afectat capacitatea porumbeilor de a alege între cele "bune" şi cele "proaste".

Într-o altă etapă a experimentului, cercetătorii erau interesaţi dacă porumbeii puteau deosebi acuarelele de culorile pastelate. Opt noi porumbei au fost antrenaţi să recunoască suportul pe care erau realizate picturile.
Patru au fost antrenaţi să aleagă acuarele, iar patru, culori pastelate. La fel ca şi în prima etapă, când le-au fost prezentate picturi noi şi vechi, porumbeii au folosit elemente de formă şi culoare pentru a diferenţia lucrările.

ASEMĂNĂRI. Experienţele sugerează faptul că oamenii şi porumbeii folosesc aceleaşi mecanisme vizuale pentru a recunoaşte picturile bune şi suportul acestora. În ciuda diferenţelor între structura formaţiunilor cerebrale ale oamenilor şi ale porumbeilor, acestea funţionează la fel pentru a realiza reprezentări vizuale complexe. Potrivit profesorului Shigeru Watanabe, de la Universitatea Keio, Japonia, studiul relevă faptul că porumbeii analizează frumosul la fel ca şi oamenii.

Watanabe a declarat că, mult timp, cercetătorii considerau că analiza unor opere artistice era caracteristică doar oamenilor, dar, experimentele recente au demonstrat că, în urma antrenamentului, şi porumbeii pot alege între picturile bune şi cele proaste. Cercetările nu au luat în calcul analize artistice profunde, dar au demonstrat că porumbeii pot dobândi capacitatea de a analiza frumosul la fel ca şi oamenii.


Tavi Colen: "Zbor in inaltul cerului, alaturi de porumbeii mei" Domnul BUCSA IOAN, din Sibiu - o parte dintre porumbeii oferiti la vanzare la Targoviste, dec. 2011Domnul Alexandru Florentin, Bucuresti, vinde toti porumbeii din crescatorieO noua tentativa de furt la porumbeii familiei Freialdenhofen - GermaniaColumbodromul international CORABIA - imagini cu porumbeii si instalatiile - editia 2013 - partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.