Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu dl. Sava Gruescu - Resita - partea 2-a


02:01, Luni, 19.01.2009



 

Interviu cu dl. GRUESCU SAVA
(tandem BONDAR + GRUESCU) din RESITA, judetul CARAS SEVERIN  
 
Partea 2-a
 
 
 
Intrebare: In plus fata de ceea ce ne-ati prezemtat mai sus, ce ati dori sa mai afle cititorii nostri despre crescatoria si porumbeii pe care ii detineti?
 
Raspuns: Ca numar de porumbei sunt limitat de spatiu avand 25 de boxe, zbor 50 de bucati. La reproducatori detin 15 perechi, iar numarul de pui pe care il reproduc este de 60, scos din doua serii. Din prima serie cam 40 de pui iar din seria a doua 20 de pui, astfel ca pana la concursul oficial, adica dupa antrenamente si ceea ce-mi mai ia uliul, sa raman cu 45...50 pui.
 
 
 
Imagine din compartimentul reproducatorilor
 
 
 
 
Boxele la reproducatori
 
 
 
Crescatoria mea este compusa din 4 compartimente: unul pentru lotul de zbor, unul pentru femele vaduve, unul pentru pui, cu o capacitate de 75 pui si unul pentru reproducatori. Ca linii de porumbei nu detin linii pure ci combinatii care au la origine sange din crescatoriile lui: Buna Ionel -1 porumbel (-via Brudasca Nelu - Stichelbout, Marta van Geel); - Bilan Florin -1 porumbel  (J. Rjikaert,); - Toma Viorel -1 porumbel  (via Butucanu Stefan - Stichelbout); - Tibi Gruia - 1 porumbel (via Carmazan Ion - Van Bruaene, Van Spitael, Marc Rossens, Erik Limbourg, Van Hee, Van Naste); - Rimoti Mihai - 1 porumbel (via Nicu Bizdrdigheanu - Van Spitael, Pierre Dordin, Stichelbout –via Bacos Traian); - Sarateanu Liviu (via Bondar Ion, Bricoux, Delbar, Pierre Dordin, Fabry, Guy Vinois); - Fuhrmann G. (Germania) - 3 porumbei (Van Hee, Imbrecht Germain, Delbar, Jansen, Gunter Prange, Koopman); Johann Mehler (Germania) - 3 porumbei (Herbots, Stellerman, Schilling Berti Champhuis, Flor Engels, Luis Deleus, Fred la Brijn ); - Ernst Arnold (Germania) - 1 porumbel (Van Bruaene, Jos Thone, Vandenabeele); Adler H. (Germania) - 1 porumbel (Van Dyck); - Rudolf Schlotmann (Germania); 1 porumbel (Dirk & Louis Van Dick, Marien Royberghs). Iar din anul 2008 am introdus 6 pui din crescatoria domnului Onodi Vasile (din Carei) via Puiu I. (J. Rjikaert, Brinkman, Kerkoef-Aarden, Stikelbout-Simans, W.Muller).
 
 
 
Odihnitorile puilor
 
 
 
Viitorul este mai important decat ziua de azi. De porumbeii buni de concurs depinde azi rezultatele noastre, daca rezultatele crescatoriei confirma in continuare sau nu, dar de porumbeii buni de reproductie depinde viitorul unei serii de urmasi exceptionali, deci tot viitorul crescatoriei noastre. 365 de zile ...este programul rezervat porumbeilor, asta insemnand ca in fiecare sezon din an grija pentru porumbei este sporita. Curatenia, care este zilnica (evitand astfel formarea prafului), urmarirea  zilnica a starii de  sanatate, a greutatii fiecarui porumbel care participa in acel sezon sportiv, apoi imperecherea si ouatul, iar dupa 5 zile eliberarea porumbeilor in vederea antrenamentelor zilnice deasupra crescatoriei (dimineata si seara) si inceperea antrenamentelor propriu-zise dinaintea concursurilor oficiale stabilite de judet.
 
 
Boxele masculilor de zbor
 
 
 
 
O parte dintre cupele castigate in intreaga activitate columbofila
 
 
 
 
Apoi  vin puisorii (prima serie, a doua si a treia) alta grija, alimentatia, care  va trebui sa fie in asa fel nici sa nu ingrase porumbeii dar nici sa nu diminueze buna dezvoltare a puilor. O atentie maxima o atribui sezonului sportiv, in descoperirea porumbilor care se afla in forma cea mai buna pentru angajarea lor in etapa uratoare, dar si a celor care nu indeplinesc astfel de conditii. Dupa terminarea sezonului sportiv cu maturii (yearlingii) se incepe pregatirea pentru marea naparlire (cu tratamentele adecvate in vederea vaccinarilor contra salmonelozei si a paramixovirozei) si despartirea lor pe sexe, pana in anul urmator.  In aceasta perioada incep antrenamentele cu puii din acel an, apoi concursurile oficiale cu acestia. Cand am terminat si concursurile cu puii, cei care au fost selectati sunt si ei separati alaturi de cei maturi, iar din luna ianuarie incep din nou pregatirea in vederea vaccinarilor (cu tratamentele adecvate), luand-o de la inceput in noul an. Ca resurse alocate, pe langa timpul acordat zilnic (cu evidenta foarte clara, observatiile si deciziile luate care necesita timp), dragoste, rabdare dar si nervi, banii sunt pe primul loc. Acest sport este unul costisitor (aprovizionarea cu mancare corespunzatoare, medicamente, taxe platite la federatie, judet si club, apoi pentru transport in vederea antrenamentelor cu maturii si puii, taxa pentru sezonul sportiv al maturilor dar si al puilor, transportul porumbeilor la centrul de imbarcare, inelele din acel an ,s.a.m.d.), iar pretul total trece de 500 euro/ an.
 
 
 
Compartimentul destinat femelelor de zbor
 
 
 
Intrebare: Vorbiti-ne, in continuare, si despre sistemul de antrenament la pui/maturi, rutele de zbor, sistemul de zbor practicat (natural/vaduvie), motivatia porumbeilor etc.
 
Raspuns: De patru ani practic sistemul de vaduvie care in opinia mea are avantaje si dezavantaje, ca si la metoda natural. Consider ca in sistemul de vaduvie controlul asupra sanatatii, a greutatii porumbelilor, a refacerii lor este mult mai usor decat la natural. Exista numeroase feluri de a practica vaduvia. Un sistem bun de joc trebuie sa permita mentinerea femelelor in bune conditii la fel ca si a masculilor. Metodele de joc la vaduvie variaza foarte mult iar mijloacele utilizate in practicarea vaduviei sunt numeroase si diferite. Putini amatori fac distinctia necesara intre punerea la punct si forma. Aceasta lipsa de discernamant sta adeseori la originea multor greseli care se comit, aproape peste tot. Punerea la punct este o situatie naturala sau artificiala prin care porumbelul odata scos din mediul sau manifesta dorinta de a-l regasi cat mai curand. Pentru porumbeii jucati la natural, punerea la punct variaza frecvent.
 
 
Diploma locul 2 Praga
 
 
 
Ea este conditionata de diferitele pozitii la cuib si poate fi creata si  de catre crescator, cu toate ca nu se obtine aceeasi reactie la toti porumbeii. Sexul are de asemenea cuvantul sau de spus in aceasta problema. Reactiile unei femele nu seamana intodeauna cu cele ale masculului. Crescatorul care joaca la vaduvie nu are niciodata probleme in ceea ce priveste punerea la punct. Aceasta este permanenta, in sensul ca vaduvul de meserie stie ca de fiecare data cand este lansat femela sa il asteapta in cusca (o buna punere la punct, fara forma, nu poate ajuta decat pe distante scurte si numai daca timpul nu este prea aspru. Forma si putina punere la punct ajung pentru demifond, unde clasa si forma fac legea. Forma fara nici un fel punere la punct nu va impiedica un bun zburator de cursa lunga sa zboare cu randament maxim). La sfarsitul lunii  februarie, inceputul lunii martie, ii pun la pereche, dupa ce au depus cele doua oua cam la 5 zile incep antrenamentele in jurul casei. Cateva zile ii las liberi pentru acomodare, dupa care incep antrenamentele zilnice in jurul crescatoriei, de doua ori pe zi (dimineata foarte devreme si seara nu prea tarziu pentru a evita caderea intunericului si a risca sa ramana afara). Antrenamentele in jurul casei le fac progresiv ca durata (la inceput 15 minute dimineata si 15 minute seara si ajung in decurs de doua saptamani la 2 ore dimineata si 1 ora seara. Dupa ce porumbeii ajung progresiv sa zboare in jurul casei aproximativ 1,5 ore incep antrenamentele cu cosul, pe directia rutei de zbor. Antrenamentele le fac progresiv (atat la maturi cat si la pui): de la 5 km, 15 km, 25 km, 40 km, 60 km, 75 km ,100 km, 120 km (repetand etapele in care porumbeii fac cercuri mari si multe la lansare si nu pornesc repede pe directia corecta spre casa).
 
 
Expozitia Columbofila Piatra Neamt - locul 9 National la categoria Viteza Palmares Crescator
 
 
 
Cu o saptamana inainte de concursul oficial are loc ultimul antrenament care este cel de 120 km. Apoi trec la vaduvie (separ femelele fata de pui si mascul, lasand un pui la mascul si ceilalti pui ii pun in compartimentul femelelor (asta o fac pentru porumbeii tineri care trebuie sa-si dezvolte dragostea si atasamentul fata de boxa si pereche). Dupa prima etapa oficiala (puii fiind acum mari se pot intarca si din acest moment) zbor la vaduvie. Nu arat la fiecare etapa femelele inainte de imbarcare. Cu 15 minute inainte de a prinde prinde porumbeii pentru a-i imbarca, intorc cuibarele cu fata in jos si in compartiment sunt aruncate 2 femele focoase, care ii vor excita pe vaduvi, dar nu vor fi lasati sa le calce.  Alta data las femelele in boxe la vedere si permit vaduvilor intrarea la ele, dar in nici un caz nu sunt lasati sa le calce. In alte situatii folosesc gelozia si introduc alti masculi in boxele vaduvilor fara a avea contact direct. Daca la un moment dat unele porumbite nu mai prezinta interes  fata de mascul ( sau devin lesby) folosesc alte porumbite care nu au avut pereche, tinandu-le de rezerva, sau daca am alte femele care participa la concurs, dar sunt foarte focoase, le folosesc pe acestea in locul acelor femele care nu mai prezinta interes fata de mascul, fiind folosite la mai multi masculi (un mascul daca nu este motivat suficient, nu obtine locuri fruntase). Dupa 6...7 etape de zbor este bine ca la cei buni (indiferent daca este mascul sau femela) sa lasi partenerul acasa pentru ca asta motiveaza zborul urmator.
 
 
 
Diploma pentru locul 1 obtinut la Magdeburg
 
 
 
La etapele usoare si scurte, de pana la 300 km, la intoarcere acasa  din concurs  masculul va ramane cu femela lui timp de 10 -15 minute, iar la etapele mai grele si mai lungi vor ramane impreuna pana la 1 ora, sau chiar mai mult Alte cateva exemple de motivari pe care le pot face in ziua imbarcarii sunt urmatoarele:

1 - Las masculii in `dormitor` cu cuibul, inchisi, si femelele libere in voliera timp de 30 minute; dupa aceea introduc femela la vaduv, pe rand, cate o pereche si in momentul in care masculul cheama si femela e langa el in cuib pot pune masculul in cos.
2 - Las vaduvii liberi in voliera cu femelele, iar in momentul in care ei vor intra in `dormitor` pot pune masculul in cos.
3- Aduc femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) pentru ca vaduvii sa le poata vedea si las cosul pe podea in mijlocul compartimentului timp de 15 minunte (vaduvii sunt inchisi in boxe). Dupa 15 minute las femelele libere, toate in acelasi timp, si vaduvii vor innebuni. La fel ca mai sus, dar introduc cate o femela pe rand la vaduvul respectiv si cand sunt impreuna in cuib pun masculul in cos.
4 - Las cosul cu femele in mijlocul compartimentului, las vaduvii liberi in voliera (ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve). Peste 10-15 minute inchid vaduvii singuri in `dormitoare` pentru 5minute, dupa care ii pun in cos.
5 - Aduc femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) pentru ca vaduvii sa le poata vedea si las cosul pe podea in mijlocul compartimentului timp de 15 minute (vaduvii sunt inchisi in boxe). Dupa 15 minute las femelele libere, toate odata, si vaduvii vor innebuni. La fel ca mai sus, introduc cate o femela pe rand la vaduvul respectiv si cand sunt impreuna in cuib pun masculul in cos.
6 - Las femela in boxa cu vaduvul inchis in `dormitor`, dupa 5 minute iau vaduvul, il pun in cos si-l duc la 5...10 km. Inchid vaduva in `dormitor`, sa astepte intoacerea masculului, las masculul la femela la intoarcere, dupa care il pun in cos pentru concurs.
7 - Inchid vaduvul in `dormitor`, in cealalta jumatate a boxei pun o oglinda, in asa fel sa se poata vedea in ea. El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa; dupa 30 minute il pun in cos ptr concurs. 
Iau masculul din boxa numai in momentul in care femela este peste el in cuib, il ciuguleste pe git sau pe cap, el inchide ochii si bate usor si ritmat din aripa!!!In momentul cand pun masculii in cos, ii examinez rapid. Deschid aripa si ma uit la pene. Dau atentie penelor de la cotul aripii, sunt foarte importante. Urmatorul pas este sa intoc porumbelul si verific pieptul; pielea de-a lungul sternului trebuie sa fie rosie spre roz. Daca este prea inchisa la culoare inseamna ca este hranit cu prea multe proteine, daca e uscata, ca sicind ar avea `matreata` nu este in forma si are o problema legata de alimentatie. In cazul acesta adaug mai multe depurative in  amestecul de hrana.
Dupa aceea ma uit dupa `punctele de forma`,care daca sunt prezente, ar trebui sa fie in mijlocul pieptului, imediat sub piele, mici puncte rosii. Privindu-le pentru cateva secunde le pot vedea pulsand odata cu bataile inimii. Daca e asa este un semn bun.

 
 
Alte trofee pretioase din biblioteca domnului Gruescu
 
 
 
Cel mai bun semn dintre toate il voi gasi la penele cozii, mai precis la fulgii care acopera tartita. Daca fulgii laterali care acopera tartita se incretesc si se ridica incercand sa treaca peste marginile laterale ale cozii (la baza cozii) este un semn ca pasarea respectiva e in superforma. Aceasta se va gasi numai la pasarile intretinute in mod exemplar. Motivarea porumbeilor intr-o distanta mai lunga (fond, maraton) se face altfel decat fata de cea de 100...400 km. La fond si maraton nu se trimit porumbei super motivati (nervosi). Inainte de imbarcare cu 3 zile se face un zbor de antrenament de la 30 km. Si dupa ce vin acasa, dupa 30 minute ii despart. Un porumbel este motivat atunci cand atmosfera in porumbar este buna (si nu sunt asa multi porumbei) si legatura intre porumbel si crescator este buna. Ca un exemplu, daca porumbeii zboara speriati, panicati de pe locurile lor de odihna, atunci cand intri la ei, legatura intre crescator si porumbel nu este buna. Porumbeii nu trebuie sa aiba frica de stapan niciodata. Hranirea porumbeilor o fac de 2 ori pe zi, dimineata si seara, dar intodeauna dupa ce au zburat afara 1...1,5 ore, dupa care sunt hraniti ori individual, ori la gramada. Urmaresc intodeauna felul cum porumbeii mananca (daca mananca repede si tot este semn bun, iar daca nu mananca este primul semn de aparitia unei boli, mai ales la pui). Dimineata mancarea acordata trebuie sa fie mai putina decat seara, dar cu o conditie: sa nu ramana nici un graunte de orz (acesta fiind barometrul de verificare al starii de foame), iar seara mancare pe saturate pana nu mai mananca orzul (de aceea mancarea trebuie sa contina 3 % orz!).  
 
 
Masa verde si semintele germinate sunt oferite porumbeilor cu regularitate
 
 
 
Dupa ce porumbeii au terminat de mancat le pun apa, iar dupa ce au baut toti, apa este luata si pusa seara, dupa ce administrez mancarea de seara (astfel evit formarea in apa a diferitilor microbi sau risc ca medicamentele introduse in apa sa se altereze transformandu-se in toxine). Pentru o mai mare precautie folosesc adapatori de schimb, care dupa fiecare folosire se pun la uscat, folosind-o pe cealalta si a.m.d.
In ziua de concurs: la sosire apa proaspata si mancare la fiecare in boxa (seminte mici si grit-minerale). Cand vin cate o pereche ii inchid in boxa lor (sau in cazuri extreme le dau alt partener, daca ceilalti se lasa asteptati 1...2 ore), dupa 15 ...30 minute ii despart si le dau mancare buna iar in apa sa fie electroliti si 1 lingurita de otet de mere cu miere de albine (la 2 litri de apa). Pe mancare pun 35...40 picaturi de ulei de usturoi + drojdie de bere (Pafivak).
A doua zi dupa concurs: mancare depurativa (Depure-VersaleLaga), amestecata cu ulei de usturoi + drojdie de bere (Pafivak), iar in apa medicament pentru trichomonoza (Tricoplus, sau B.S.)
Ziua de marti: mancare usoara ca si luni, dar o a-mestec cu Aminovit, in apa pun Maxi-Recup (dimineata) iar seara otet de mere. 
Miercuri: dimineata mancare usoara (Depureplus) + mancare intermediara (Geryplus -Versele Laga) + 4 arahide penru fiecare porumbel in boxa, cu ulei Oregano si drojdie de bere, seara 1/2 mancare usoara + 1/2 mancare sport (Championplus), in apa Iod-fier (fier activ) dimineata, iar seara otet de mere cu miere.
Joi: mancare sport (Champion plus)  + canepa + 4 arahide pentru fiecare porumbel in boxa, in apa otet de mere cu miere de albine.
Vineri: mancare sport + canepa + 4 arahide, seara la fel (dar hranitoarea plina) iar in apa electroliti.
Sambata: daca au mancat vineri seara bine nu le mai trebuie mancare dimineata nimic, iar pe la pranz le mai dau numai seminte mici (mei, rapita, in, canepa...), fara a se satura. Apa va fi curata, fara nimic introdus in ea. In aceasta zi gritul +mineralele se vor inlatura (in rest este prezent mereu proaspat in fiecare zi).
 
 
Hrana de concurs cu care sunt hraniti porumbeii
 
 
Cu  o ora inainte de a-i prinde si a merge cu porumbeii la centrul de imbarcare dau drumul la femele si-i inchid in boxe pe fiecare pereche, iar dupa 15 minute cand s-au cuibarit si s-au linistit ii prind usor si-i introduc in cosul de transport separat. Acelasi program de hranire il au si puii dupa ce am inceput antrenamentul cu ei, in vederea concursurilor.
 
 
 






Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR - partea 1Interviu cu campionul national FCPR, domnul Gica STANCA - Constanta - partea a 4-aInterviu columbofil cu tandemul BALKO + ONE, FRSC Maramures - partea a 2-aInterviu cu domnul Badea Iulian, UCPR Caracal, judetul Olt - partea a 2-aAndre Vermote - Belgia - partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.