Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu columbofil cu domnul Toncu Stefan & Madalin


14:11, Miercuri, 14.01.2009

 

Interviu columbofil cu domnul Toncu Stefan & Madalin

 
AUTOR: FILIPACHE ADRIAN
 
Dintre sportivii columbofili ai FRC nu putem omite tandemul Toncu Stefan si Madalin. Acesti columbofili se fac remarcati prin rezultatele EXCEPTIONALE constante obtinute in campionatul national si participarile la columbodroamele internationale.
 
 
 
Evert Eijerkamp, Hank Jurriens, Tanasoiu Marian, Toncu Stefan, Marcel Sangers
 
 
A fost o reala placere sa il am ca interlocutor pe dl. Toncu Stefan.

1). Va rog sa-mi spuneti cateva date despre dumneavoastra ?
Ma numesc Toncu Stefan, am 40 de ani, iar Madalin din tandem este fiul meu. Deocamdata el nu prea ma ajuta deoarece i-am impus sa isi termine mai intai studiile. Pasiunea pentru porumbei o am inca de mic, dar nu participam la concursuri in acea perioada. In anul 1987 am plecat sa imi satisfac stagiul militar si nu am mai tinut porumbei. In 2003 am hotarat sa cresc din nou porumbei si sa particip la concursuri, tot in anul 2003 am cunoscut doi mari crescatori, pe Bizdrigheanu Nicu si Birtea Mihai de la care am avut foarte mult de invatat.
 
2). Cati porumbei se strang la dumneavoastra la o etapa? Cand incep concursurile? Cand se incheie concursurile? Cate etape de concurs efectuati intr-un sezon competitional? De regula un crescator ce efectiv de porumbei are? Cati columbofili aveti in asociatie?
- La Asociatia Prahova a FRC la prima etapa de concurs se strang intre 6000-7000 de porumbei. Concursurile incep conform RNS cu prima duminica din mai sau ultima din aprilie.
Jucam toate cele 15 etape de categoria a I-a si a II-a (8 viteza si 7 demifond simple si departajate). Avem stranse 210 cotizatii pentru anul 2009.
 
3). Ce linii de porumbei cultivati? Ce concursuri va plac?
Ca linii de porumbei cultiv in general pentru categoria a I-a si a II-a , Janssen, Van Loon, Tournier. Am adus fii de olimpici si de campioni nationali de la familia Eijerkamp, Piet si Peter v.d. Merwe, Den Haan si din liniile de porumbei ai domnului Bizdrigheanu si Birtea Mihai.
Pentru fond si mare fond am adus mai recent in crescatoria mea: Van Wanroy, Jan Aarden, V.d. Wegen adusi de la famila Eijerkamp din celebrii porumbei: `Salinero`, `Asterix`, `Drogba`, `Tiesto`, `Juwelier` etc.
M-am rezumat in a detine porumbei doar de la acesti crescatori deoarece consider ca se munceste mai putin pentru obtinerea rezultatelor si ameliorare. Avand porumbei din crescatorii mai multe si linii diferite se munceste mai mult la incrucisari, iar rezultatele vor fi mai slabute si se vor lasa si asteptate.
Imi plac toate concursurile, joc toate categoriile, dar pe primul plan viteza si demifondul, avand ca obiectiv principal categoria As Crescator, o categorie care cuprinde normele de crescator la toate baremurile (Viteza, Demifond,General si Fond)
 
4). Am observat ca va plac columbodroamele? Ce porumbei trimiteti, cum ii selectati din multimea de pui?
Intr-adevar imi plac destul de mult columbodroamele, dar aici apare un mare obstacol. Nu suntem informati de catre reprezentatul tarii noastre despre zonele de relief si conditiile meteo unde se tin columbodroamele in strainatate, ducand la un dezavantaj total, columbofilii nestiind cu ce porumbei sa participe. Personal trimit porumbei de obicei dupa criteriul KM pe care ii are etapa finala/derby.
 
 
Toncu Stefan si celebrul `Che`
 
5). Cum faceti imperecherile? Cate perechi aveti la matca? Cati pui scoateti anual? Cat de departe ii angajati? (ma refer la pui).
Imperecherile le fac prin incrucisari de linii si linii pure, dar nu uit de compensare (imperecheri la mana). In fiecare toamna imi tin 2-3 puisori din anumite cupluri pe care anul urmator ii imperechez cu porumbei de valoare. Detin un nr de 30 de cupluri la matca, ii las sa reproduca 3 serii anual (nu sunt de acord cu epuizarea lor pentru a scoate serii nenumarate de pui). In afara de puii trimisi la columbodroame imi raman in jur de 80 de pui. Toti acesti pui trebuie sa zboare inca din primul an cateva concursuri pentru a se obisnui si ai educa de mici (nu intra in iarna pui nezburati). Datorita zonei geografice dificile si faptul ca zbor peste munte, prima etapa de concurs este de circa 200 km. Dupa primele doua etape din cei 80 de pui aleg un numar de 10 care au avut rezultate slabute, dar au calitati ca si constructie fizica si tot asa procedez din doua in doua etape, iar la finalul concursurilor ajung cu circa 10 pui care au rezultatele cele mai bune si pot face performanta inca din primul an. Asta deoarece nu sunt de acord cu epuizarea la maxim a puilor, cel mai departe ajung la circa 300-350 km si in cazul in care este un Derby peste 450 km sa fiu in randul celorlati crescatori angajez si eu 3-4 pui.
 
6). Ce plan de vaccinare si tratamente aveti intr-un an competitional? Cu ce produse tratati porumbeii? Ce primesc ca hrana, au ratii de hrana?
Vaccinez de obicei cu Columbovac pe care il consider foarte eficient si niciodata de cand il folosesc nu am avut probleme cu paramixoviroza. Tratamentul de iarna inainte de vaccinare il fac de obicei cu produse romanesti, iar in cursul anului lotului de matca si puilor le administrez tratamente numai dupa ce duc un porumbel sau pui la Institutul Pasteur (la domnul Stanescu) si in urma analizelor de laborator si a anti-biogramei aplic tratamentul respectiv. O mare prostie a se da tratamente dupa ureche din ce auzim in stanga si in dreapta. Ca antibiotice in timpul concursului primesc permanent la intoarcere din concurs si a doua zi Ornispecial (pentru cai respiratorii), urmatoarea saptamana Tricoplus sau B.S.(tricomonoza) si tot asa pana la sfarsitul campionatului, datorita faptului ca acestia sunt in contact pe perioada transportului cu foarte multi porumbei mai mult sau mai putin tratati, fiind expusi riscului de a se imbolnavi tot timpul. Ca recuperatori folosesc produse ROHNFRIED la care nu fac economie. Pe hrana la reproducatori, pui si lotul de zbor (in perioada de repaus) pe tot parcursul anului primesc pe mancare in zilele de luni si marti, drojdie de bere facuta sirop si vitamineral care se lipeste de graunte dupa ce sunt umectate cu drojdie. In apa tot lunea si martea, tot anul, primesc ceai, iar miercurea Gervit-W.
Lotul de zbor in timpul concursurilor primeste pe mancare ulei de usturoi cu Pavifac. Tratamentele se dau numai dupa prospect si nu depasesc niciodata gramajul.
Reproducatorii in perioada de reproductie si perioada de repaus primesc hrana pe saturate.
Puii in cursul verii primesc hrana specific lor, dar niciodata pe saturate pentru ai determina sa intre in crescatorie dupa antrenament si a nu se invata hoinari.
Lotul de zbor la intoarcerea din concurs primeste mancare buna si pe saturate, iar urmatoarele 3 zile primeste depurativ cate o lingura per vaduv atat seara cat si dimineata si sunt hraniti individual pe boxa. Ultimele 2 zile primesc mancare pe saturate atat seara cat si dimineata, mancare buna cu 50 % adaos de porumb.
In ziua imbarcarii la etapele de categoria a I-a si a II-a efectivul de 80 de zburatori primeste circa 100-150 grame de mancare marunta.
 
7). Povestiti-ne despre antrenamente? Intre concursuri faceti antrenamente?
Antrenamentele atat cu maturii cat si cu puii le incep de la circa 30-40 km (aerian) si dau drumul la toti porumbeii stol.Dar efectuez si foarte multe antrenamente individuale pana la prima etapa de concurs, bineinteles ajungand pana la 100 km. Efectuez antrenamente si in timpul concursurilor deoarece pe final vaduvii tineri se plictisesc mai repede.
 
8). Ce metode de joc practicati? Daca zburati vaduvie angajati si femelele? Cati zburatori aveti in lotul de concurs?
Ca metode de zbor practic vaduvia. Lotul meu de zbor este de 96 de porumbei (48 cupluri), impartiti in 3 compartimente. Unul de fond si doua de viteza si demifond. Din cei 96, participa la concursuri circa 80 deoarece mai opresc acasa si nu ii mai angajez la concursuri pe cei ale caror perechi au sanse de performanta. Angajez si femele, anul acesta doua femele au rezultate mai bune decat masculii. E drept, ma ocup si de femele, dar in principiu mult mai mult de masculi.
 
9 ) Ce porumbei preferati aveti?
Porumbelul meu preferat este 021232-03, `NEGRICI`, locul 7 AS PALMARES in 2006 cu 26 clasari din 30 de imbarcari. Anul acesta in campionatul national al FRC ar fi doi porumbei de mentionat, 021201-03, la categoria FOND MARATON PALMARES locul 4 si 1730685-07 probabil locul 1 VITEZA PALMARES YEARLING.
 
 
Toncu Stefan, Hans Eijerkamp si Madalin
 
10). Cum va motivati porumbeii? Cum ii tineti in forma?
Ca motivatie pot spune ca niciodata nu le fac acelasi lucru, iar motivatia o primesc in raport de etapa ce urmeaza a o efectua (mai grea sau usoara). Ii pot trimite mai agitati sau mai calmi.
In forma sa ii tin un sezon intreg e foarte greu, mai sunt si etape cu rezultate mai slabute.
Spre sfarsitul sezonului ii duc mai des si ii lansez in cursul saptamanii, uneori aratandu-le femelele in alte cazuri intorcandu-le castroanele, dar trebuie sa luam si in calcul si produsele de uz veterinar (nimic de la uman), care au aparut pentru mentinerea in forma a porumbeilor.
 
11). In ceea ce priveste viitorul, ce asteptari aveti? Ce mesaj aveti pentru tinerii columbofili?
In viitor ma astept la schimbari majore in randul federatiilor columbofile, in bine vorbind, datorita faptului ca la momentul respectiv sunt trei federatii si pentru atragerea de membri toate vor dori sa aduca ceva mai bun din punct de vedere regulamentar si sportiv. Consider momentan din punct de vedere regulamentar si sportiv FRC fiind numarul 1 urmat de UCPR care au adus schimbari majore si totodata foarte multa armonie in randul membrilor, iar o decadere a avut-o FCPR (actualmente), dar sunt convins ca nu vor sta cu mainile in san, vor aduce schimbari in bine si in viitorul apropiat va fi iarasi o federatie rivala de temut.
De la mine si crescatoria mea nu mi-as dori decat sa ma mentin in randul crescatorilor de valoare si in prim rand sa am porumbeii sanatosi.
Pentru tinerii columbofili nu stiu ce as putea sa le transmit, consider ca ei au cel mai mult de suferit. In sedinte atat la nivel de asociatie cat si la cluburi nu sunt lasati sa spuna ce au pe suflet si nici nu sunt luate in seama ideile lor chiar daca acestea sunt bune de foarte multe ori. Toate acestea din partea crescatorilor mari, in etate, sau a celor cu rezultate, creand acele bisericute, cautand sa faca totul in interesul lor personal si pot spune totodata ca asemenea lucruri se intampla cam peste tot.
 
Cu stima si mult noroc in 2009,
Toncu Stefan





Interviu cu domnul Branescu GeronimoDomnul MAFTEI ADRIAN, din Galati, si marea sa dragoste pentru porumbeiInterviu cu domnul MOISE NINEL, orasul Urlati, FCPR Prahova, partea 1Interviu cu domnul Petre Popescu - presedintele Clubului Columbofil `Aripi` PitestiInterviu cu domnul Nini ICHIM – FRSC Urziceni - partea a 4-a


Comentarii

postat la 03:28, Sambata, 17.01.2009 de bogdan saizescu

Felicitari si pentru publicarea interviului dar si domnului Toncu pentru rezultate si activitate .

postat la 18:09, Duminica, 06.02.2011 de sabin

pentru domnul toncu stefan & Madalin , sunt unchiul lu Ispas Marian din Batesti . id meu : sabyn.n_ab -- sunt la fel ca unchimiu si ca tata foarte pasionat de POrumbei...

postat la 17:43, Luni, 07.11.2011 de badicu

bravo -Toncu-tin-o tot asa -bafta si noroc pe viitor sa-ti traiasca toata familia si porumbeii sa va aduca numai rezultate bune ............-Vant In pene-
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.