Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Pe cate columbodroame veti participa in 2019?
1
2
3
4
Nu voi participa

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Brieftaubenmarkt - Germany
Cupe-medalii-For-Champions
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Produse columbofile Corabia
Site-ul columbofil EBPigeon.com
Site columbofil www.chinaxinge.com
FarmaVet - produse de uz zooveterinar si ptr porumbei
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria TITA - ANDU
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SITGES PARADISE
Columbodrom PIGEON BEST - Prahova
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international ORIZONT - Baicoi, Prahova
Columbodromul international BRASOV
Dr Adrian Colniceanu produse columbofile

Interviu cu dl. FLOROIU FLORIN, UCPR Dambovita - clubul <Dalles Bucsani>


00:26, Miercuri, 23.12.2015 Interviu cu domnul Floroiu Florin,

membru in cadrul clubului „Dalles Bucşani” afiliat la UCPR Dâmboviţa

 

 

 

 

 

RRP.RO: Domnul Florin, la începutul interviului nostru va rog sa ne detaliati puţin debutul dvs. în columbofilie.

Floroiu Florin: Tatăl meu a fost primul membru al familiei care a avut porumbei şi, din câte îmi amintesc, cred că aveam 5 ani pe atunci. Numai că a trebuit să renunţe la ei din cauza mai concepţiei învechite potrivit căreia porumbeii deteriorează tabla acoperişului. Pe cont propriu, am început columbofilia în 1997, cu porumbei de la un crescător din zona mea, Şerban Gelu. Tot în acea perioadă am şi început să concurez, numai că aceia erau anii de pionierat ai sportului columbofil, când exista un singur ceas constatator la sediul clubului şi fiecare crescător aducea clema la club pentru a-i fi înregistrat porumbelul. În perioada 2003-2005 a trebuit să iau o pauză, fiind plecat în Spania, iar în 2005 am început să fac şi primele investiţii mai serioase.

 

RRP.RO: Cu ce porumbei ati pornit atunci la drum?

Floroiu Florin: Primul pas a fost să aduc înapoi câţiva din vechii porumbei. După care am hotărât să merg la domnul Marian Dumitrache din Bărcăneşti, Prahova, un crescător care nu mai are nevoie de prezentare. Îl urmărisem atent în clasamente şi în 2005 am adus 5 bucăţi din crescătoria dumnealui. După acea primă vizită în crescătoria din Bărcăneşti, am rămas amic cu nea Marian, am păstrat legătura şi din 2005 până în 2008 inclusiv, am făcut an de an noi achiziţii din crescătoria dumnealui.

 

 

 

 

 

RRP.RO: Din ce suşe proveneau aceşti porumbei?

Floroiu Florin: Erau porumbei de fond şi mare fond, în special porumbei de Vanbruaene, care, de-a lungul anilor, au dat un randament excepţional în zona noastră, atât la mine în crescătorie, cât şi la cei care ulterior au luat porumbei de la mine. Printre aceste achiziţii de la domnul Dumitrache au fost şi porumbei de la Marc Verschelde, Marc Roosens, Eric Limbourg, Kipp şi fii, Matthijs Desmet etc.

 

RRP.RO: Să înţelegem că de la început v-au pasionat categoriile de lungă distanţă?

Floroiu Florin: La început am fost adeptul principiului că doar porumbeii de fond şi maraton pot fi consideraţi porumbei de valoare. Evident că era o concepţie greşită, pe care în scurt timp mi-am revizuit-o. Particip la toate etapele din planul de zbor, joc toate categoriile şi fiecare disciplină are greutăţile şi complexitatea ei. Am auzit multe voci spunând că doar maratonul sau fondul dau adevărata valoare a unui porumbel. Mi se pare puţin forţată această afirmaţie. Într-adevăr, etapele peste 800 km au o duritate aparte, vremea nefavorabilă sau intemperiile ducând la extrem efortul depus de porumbel. Dar şi viteza sau demifondul sunt categorii dificile pentru că numărul de etape calculate la normă presupun ca un porumbel să fie în formă maximă 4-5 concursuri, lucru adesea foarte greu de realizat atât pentru porumbel, cât şi pentru crescător. 

 

 

 

 

 

 

RRP.RO: Totuşi, aveti o categorie preferată?

Floroiu Florin: Glumind puţin, aş spune că prefer acele categorii unde am rezultatele cele mai bune şi porumbei în expoziţia naţională. În funcţie de an, am avut rezultate bune fie la General, fie la Mare Fond, Fond ori Super AS. De câte ori am vrut să abordez o anumită categorie, m-am axat pe acele etape care mă interesau şi de cele mai multe ori mi-a ieşit. Au fost ani în care am ţinut neapărat să am în expoziţia naţională unul sau mai mulţi porumbei la categoria General. Şi în 2014 şi 2015 mi-am realizat acest obiectiv.  

 

RRP.RO: Ce porumbei s-au pretat cel mai bine la dvs. în crescătorie pentru categoria General?

Floroiu Florin: Am un mascul extraordinar pentru această categorie, RO-12-2269540, un produs 100% Emil Simion, tatăl şi bunicii din partea mamei fiind din crescătoria dumnealui. O combinaţie Sangers x Van Loon x Piet Manders. În 2014 a avut 15 clasări din 15 îmbarcări, cu 3 etape de Nikolaev (535 km) în palmares, de 8 ori sosind primul la mine în crescătorie. În afară de acest mascul, sunt încrucişările între porumbeii domnului Marian Dumitrache, mai toţi având în spate femela bătrână de Eric Limbourg a lui nea Marian. Fac o paranteză şi spun că, din punctul meu de vedere, porumbeii lui Eric Limbourg şi combinaţiile cu aceştia se pretează foarte bine la categoriile General şi Super AS. Este o opinie pe care mi-am format-o de-a lungul mai multor ani şi cred cu tărie în această afirmaţie, rezultatele din crescătoria mea confirmându-mi acest lucru.   

 

RRP.RO: În toţi aceşti ani, ati avut un mentor care să va îndrume sau pe cineva de la care ati deprins tainele columbofiliei?

Floroiu Florin: Nu am avut pe nimeni care să-mi explice pas cu pas ce trebuie să fac ori cum ar trebui să procedez în anumite situaţii. În schimb, am fost autodidact şi mi-am luat singur informaţiile din sursele disponibile la acel moment. Şi aici vorbim fie de cărţi şi reviste cu specific columbofil, fie de internet. Ori de câte ori am găsit ceva care mă interesa, mi-am notat informaţia într-un caiet şi am încercat s-o aplic în propria crescătorie, cu micile modificări inerente. Vorbim aici de reţete de hrană ori suplimente alimentare, de metode de motivare, de scheme de recuperare după concurs şi aşa mai departe. Mai mult decât atât, nu m-am limitat niciodată la metodele unui singur crescător. Adunam informaţia de la 2-3-4 crescători şi extrăgeam de la fiecare ce consideram eu că mi-ar fi util. Vorbind de mentori, ar fi nedrept totuşi să nu-l amintesc pe domnul Dumitrache, ale cărui interviuri postate pe internet le-am urmărit cu atenţie şi din care am avut mereu câte ceva de învăţat. 

 

 

 

 

 

RRP.RO: Ati pomenit mai devreme de metode. Jucati la văduvie sau la natural?

Floroiu Florin: Până în 2012 am concurat la natural, după care am trecut la văduvie. E o metodă cu multe avantaje din nenumărate puncte de vedere şi cred că toată lumea le cunoaşte, nu are rost să le mai enumăr. Am făcut acest pas în 2012 când mi-am propus să obţin titlul de maestru columbofil. Totuşi, la etapele de fond, prefer să-i îmbarc mai calmi. Starea de agitaţie înaintea îmbarcării e bună la etapele până în 400 km. La fond şi mai ales la maraton duce însă la un consum psihic inutil al porumbeilor.

 

RRP.RO: Cum va recuperati porumbeii după concurs?  

Floroiu Florin: Folosesc produse de la mai multe firme, dar nu exagerez cu utilizarea lor. Am fost foarte mulţumit de produsele Chevita, în special de Chevi-cet, care este un antibiotic uşor şi pe care îl administrez a doua şi a treia zi de la sosire. În ziua sosirii, după etapele grele, îmi aştept porumbeii cu ulei de usturoi (făcut de mine) şi drojdie de bere pe boabe. În apă electrolit, iar la etapele foarte uşoare chiar nu adaug nimic, las doar apă curată. Pun însă accent pe prevenirea infecţiilor respiratorii, afecţiuni pe care reuşesc să le ţin sub control cu Chevicet şi alte produse specifice. Bineînţeles că în sezon sunt nevoit să tratez şi împotriva tricomonozei şi a salmonelozei, în special după etapele când porumbeii stau 2-3 zile în maşina de transport. Miercuri administrez vitamine şi ceai cu lămâie, iar înainte de îmbarcare Chevi-Duran.

 

RRP.RO: Care a fost metoda sau metodele de motivare care au funcţionat cel mai bine în crescătoria dvs.?

Floroiu Florin: La fond şi maraton, cum spuneam anterior, mizez pe angajarea porumbeilor cât mai calmi cu putinţă. La viteză-demifond, prezentarea partenerului timp de câteva minute şi, la anumite exemplare, metoda geloziei. Şi o să vi-l dau ca exemplu tot pe masculul RO-12-2269540. În momentul când i-am găsit metoda care îl motiva cel mai bine, a devenit imbatabil. Cum procedam. După ce lăsam toţi masculii cu partenera timp de câteva minute, începeam să-i bag în coş, el fiind întotdeauna primul introdus. Pliantul rămânea în compartiment. După ce terminam de pus în coş toţi masculii, femelei lui îi introduceam un mascul străin în boxă. Fiind văduvă în sezon, nu mai ţinea cont că nu e partenerul ei, imediat trăgea la împerecheat. Chiar înainte să o calce, îl scoteam din coş pe ”40” şi îl lăsam liber. Se ducea glonţ pe policioara boxei şi-ţi lăsa impresia că e în stare să rupă gratiile boxei ca să ajungă la intrus. De câteva ori chiar l-am lăsat pe masculul străin să-i calce femela de faţă cu el. În acea stare de gelozie extremă în care se afla, îl luam şi-l introduceam din nou în coş, apoi plecam la îmbarcare. A doua zi garantat era primul sosit la mine. În 2015 am făcut greşeala să-i schimb femela şi lucrul acesta şi-a pus serios amprenta asupra rezultatelor sale. A reuşit totuşi 10 clasări şi la finele lui 2015 a intrat în expoziţia naţională a UCP de pe locul 6, la categoria General Palmares 3 ani.

 

 

 

    

 

RRP.RO: Cum arată pentru dvs. un porumbel bun la mână?

Floroiu Florin: Evit să pun astfel de etichete deoarece pentru mine nu primează aspectul exterior al unui porumbel. Mai importante sunt rezultatele pe care acel porumbel le obţine. Bineînţeles că un porumbel bine încheiat şi echilibrat încântă mâna şi ochiul, dar repet, eu nu pun mare accent pe aspectul exterior al păsării. Îmi plac şi mie porumbeii cu ochiul pigmentat, cu „pauză” mică între oasele furcii şi osul sternului, cu figură expresivă, dar atât şi nimic mai mult. Cu toate acestea, în 2014 am obţinut locul 2 Standard Masculi şi în 2015 locul 1 Standard Masculi în cadrul expoziţiei naţionale, cu doi porumbei diferiţi. 

RRP.RO: Actualmente, care este porumbelul cel mai drag din crescătorie?

Floroiu Florin: Toţi îmi sunt dragi, mai ales dacă au obţinut şi rezultate bune. Am totuşi o favorită, femela RO-06-675923, pe care eu am numit-o „Praga”. Ambii părinţi provin de la domnul Marian Dumitrache şi aşa i-am luat împerecheaţi din matca dumnealui. „Praga” este primul pui reprodus din acest cuplu şi a fost zburată ca pui până la Rădăuţi. Din 2006 şi până în 2014 am zburat-o neîntrerupt, deci 9 ani consecutivi de concursuri, pe 4 rute diferite: Cehia, Polonia, Bulgaria şi Ucraina. Primul rezultat notabil al acestei femele a fost locul 1 pe lansare de la Praga în 2008, însă a devenit porumbelul meu favorit abia în 2012, când a urcat pe podiumul expoziţiei naţionale din postura de loc 2 Expo Mare Fond Palmares 3 ani.

 

În 2010 a făcut încă o dată dovada calităţii ei incontestabile ca zburătoare. Am angajat-o la etapa derby Torun, care s-a dovedit cel mai dur derby din istoria recentă a UCP-ului. În 5 zile, doar 26 de porumbei au prins clasamentul. „Praga” s-a întors a 5-a zi, la scurt timp după desigilare. La 3 zile după sosire, am îmbarcat-o pentru Bialystok (935 km) şi a obţinut locul 10 judeţean. Un porumbel cu o capacitate de recuperare fizică şi psihică fantastică. 

 

Anul 2014 a fost unul foarte greu pentru fondişti şi maratonişti, deoarece primele 2 etape de fond ale sezonului au fost catastrofale pentru toată lansarea. Femela se afla la cel de-al 9-lea sezon şi dacă la primul Nikolaev a ratat clasamentul cu 15 minute, de la Apostolov a sosit a doua zi dimineaţa. Şi cum pentru următoarea lună se anunţau tot ploi şi intemperii, am hotărât că e cazul să n-o mai zbor şi s-o retrag la matcă.

 

Ca reproducătoare, abia în 2012 am zburat un singur pui din ea, pe RO-12-2269518, care în 2015 a ocupat locul 10 Expo Mare Fond Palmares 2 ani şi locul 1 Standard Masculi în cadrul expoziţiei naţionale.  

 

RRP.RO: Dacă ar fi să o luati de la capăt în columbofilie, dar cu experienţa acumulată până în prezent, care ar fi greşelile pe care nu le-ati mai repeta niciodată?

Floroiu Florin: În primul rând, nu aş mai schimba femela unui zburător bun. În al doilea rând, aş menaja porumbeii cu locuri de top, dar care la o anumită etapă nu sunt complet refăcuţi. De-a lungul vremii, am pierdut câţiva porumbei foarte buni doar pentru că mai aveau nevoie de o etapă bună şi m-am încăpăţânat să-i angajez, deşi nu erau 100% recuperaţi. În al treilea rând, dacă aş mai zbura la natural, nu aş mai angaja femelele care se pregătesc să ouă.

 

 

 

 

 

 

RRP.RO: Ce l-ati sfătui pe un tânăr columbofil, aflat la început de drum?

Floroiu Florin: Un sfat care nu ţine neapărat de columbofilie este să aibă un hobby care să-i ofere acea plăcere de a se trezi în fiecare zi cu gândul la pasiunea sa. Viaţa este şi aşa destul de complicată, cu greutăţile ei, iar micile hobby-uri ne fac să trecem mai uşor şi mai pozitivi peste aceste obstacole. Legat de porumbei, i-aş sugera unui tânăr să înceapă columbofilia achiziţionând porumbei de la crescători cu rezultate constant bune timp de mai mulţi ani, obţinute într-o concurenţă puternică. Iar dacă acel crescător este şi un columbicultor priceput, atunci şansele de reuşită cresc substanţial. Nu în ultimul rând, să facă o selecţie riguroasă an de an, concurând porumbeii fără menajamente.

 

RRP.RO: În încheiere, ati putea face o trecere în revistă a rezultatelor obţinute în ultimii ani?    

Floroiu Florin:

   

Anul 2013

5 porumbei prezenţi în expoziţia naţională a UCP

 

Locul 2 Mare Fond Palmares 4 ani cu femela RO-06-675923

Locul 10 Super AS cu masculul RO-11-2336700

Locul 12 General Yearling cu masculul RO-12-2269540

Locul 13 Naţional Maraton cu femela RO-11-2336612

Locul 18 Demifond cu femela RO-11-2336628

 

Anul 2014

6 porumbei prezenţi în expoziţia naţională a UCP

 

Locul 2 General Palmares 2 ani cu masculul RO-12-2269540

Locul 2 Standard masculi cu RO-11-2336642

Locul 3 Lot Naţional General cu masculul RO-12-2269540

Locul 6 AS Palmares 3 ani cu masculul RO-11-2336642

Locul 9 Super AS Yearling cu masculul RO-13-1012542

Locul 17 Fond cu masculul RO-12-2269530

Locul 18 General Yearling cu masculul RO-13-1012521

Locul 19 General Yearling cu femela RO-13-1012548

 

Campionatul crescătorilor 2014

Locul 2 Fond Palmares 5 ani

Locul 3 AS Palmares 2 ani

Locul 3 Mare Fond Palmares 5 ani

 

Anul 2015

9 porumbei prezenţi în expoziţia naţională a UCP

 

Locul 1 Standard Masculi cu RO-12-2269518

Locul 2 Record Yearling cu masculul RO-14-1329533

Locul 6 General Palmares 3 ani cu masculul RO-12-2269540

Locul 6 Fond Palmares 2 ani cu masculul RO-12-2269530

Locul 7 Super AS Palmares 2 ani cu masculul RO-13-1012542

Locul 10 Mare Fond Palmares 2 ani cu masculul RO-12-2269518

Locul 12 Fond cu femela RO-11-2336628

Locul 12 Viteză Pui cu femela RO-15-120531

Locul 14 General Palmares 2 ani cu femela RO-13-1012548

Locul 15 General Palmares 2 ani cu masculul RO-13-1012521

* Titlul de maestru columbofil

 

Campionatul crescătorilor 2015

Locul 2 Fond Palmares 2 ani

Locul 2 Fond

Locul 3 AS Maraton Palmares 5 ani

Locul 3 AS Maraton Palmares 4 ani

Locul 3 Mare Fond Palmares 4 ani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RO-04-569390, reproducator de baza, Vanbruaene x Jos Thone, orig. Marian Dumitrache 

 

 

 

 

RO-06-675923, PRAGA, Locul 2 Expo Mare Fond 3 ani UCP 2012, Locul 2 Expo Mare Fond 4 ani in 2013, Locul 1 pe lansare Praga 2008, concurata 9 ani consecutiv pe 4 rute diferite

 

 

 

RO-12-2269518, Locul 10 Expo Mare Fond 2 ani UCP 2015 si Locul 1 Standard Masculi Expo 2015

 

 

 

 

 RO-12-2269530, Locul 6 Expo Fond 2 ani UCP 2015, Locul 17 Expo Fond UCP 2014

 

 

 

 

 RO-12-2269540, Locul 3 Nat. General UCP 2014, Locul 3 Nat. General 2 ani UCP 2014, Locul 6 Expo General 3 ani UCP 2015

 

 

 

 

 RO-13-1012542, Locul 7 Expo Super AS 2 ani UCP 2015, Locul 9 Expo Super AS Yearling UCP 2014

 

 

 

 

 

RO-13-1012548, Locul 14 Expo General 2 ani UCP 2015, Locul 19 Expo Fond Yearling UCP 2014 

 

 

 

 

 RO-14-1329533, Locul 2 Nat. Record Yearling UCP 2015, Locul 3 Nat. Super AS Yearling UCP 2015, 7 prezente in Top 40 Nat. UCP 2015 la diferite categorii

 

 

Interviu cu tandemul format din campionii nationali DARIO LUCI & CLAUDIU, jud. Mehedinti, partea a 4-aInterviu columbofil cu dl. Apopei Lucian, FCPR Falticeni, jud. Suceava - partea a 3-aInterviu columbofil cu domnul Radu ILIE - Juventus Bucuresti - FRC - partea a 2-aInterviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea 1Interviu columbofil cu tandemul BALKO + ONE, FRSC Maramures - partea 1


Comentarii

postat la 16:22, Marti, 22.12.2015 de dragos

foarte frumos material - felicitari !!!!!!!

postat la 11:24, Joi, 24.12.2015 de NICUSOR

BRAVO DOMNULE FLORIN !!!!!

postat la 14:12, Luni, 04.01.2016 de florin

frumoasa crescatorie si porumbei aveti
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2019 RRP. Toate drepturile rezervate.