Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu columbofil cu domnul CRISTIAN PUGHIUC, FCPR Botosani - partea a 2-a


17:42, Miercuri, 12.12.2012

 

Interviu columbofil cu domnul CRISTIAN PUGHIUC, FCPR Botosani

„Porumbeii voiajori, o pasiune pentru o viata…”

- partea a 2-a -



 

 

 

 

 

RRP: Care au fost crescatorii, liniile de porumbei sau exemplarele ce au influentat cel mai mult obtinerea rezultatelor dvs., domnule Pughiuc? Ce porumbei ati importat, achizionat? Care sunt cele mai mari trei  sume de bani pe care le-ati platit cand ati cumparat porumbei? Care sunt cele mai mari trei sume de bani cu care ati vandut porumbei? Ce porumbei urmariti sa introduceti pe viitor si de la cine?

C. Pughiuc: In prezent lucrez cu porumbei din liniile Stichelbaut, van Wanroy, Jan Aarden, Gaby Vandenabeele, cu mici infuzii din alte linii si aproape toti porumbeii mei provin din import din Olanda, Belgia, Franta si unii dintre porumbeii achizitionati s-au ridicat la sume destul de mari pentru bugetul familiei mele si nu vreau sa dau sume (poate citeste si sotia mea). Glumesc! Cu totii stim ca fiind iubitori de porumbei si impatimiti ai concursurilor cu porumbeii ajungem sa platim sume destul de mari cand ni „se pune pata” pe vreun porumbel. Pe viitor nu mai intentionez sa achizitionez nici un porumbel, insa nu se stie daca nu imi „pica ceva cu tronc” in perioada urmatoare si voi fi dispus sa-l cumpar. Doresc sa lucrez pe porumbeii pe care ii am, care mi-au dat satisfactii in concursuri si mi-au adus rezultatele de mai sus. Am incercat sa introduc porumbei descendenti din zburatori cu rezultate deosebite si cu o origine sanatoasa. Consider ca porumbeii chiar daca sunt buni zburatori dar daca nu au in spate origini sanatoase nu merita sa fie introdusi la matca, fiindca nu vor reproduce porumbei valorosi decat intamplator.

 

 

BE-2003-2152981 - „Carla” - o super femela din linia Stichelbaut,

mama, bunica, strabunica… unor zburatori de exceptie

 

RRP: Care e categoria dvs preferata de zbor? Aveti preferinte la un anumit tip de porumbel ca si caracter psihic, aspect fizic, culoare pene sau ochi? Incercati formarea propriei dvs. linii cu anumite caracteristici (care sunt acelea?) sau urmariti doar obtinerea rezultatelor indiferent de aspectul porumbeilor concurati?

C. Pughiuc: Nu am o categorie preferata de zbor insa apreciez foarte mult porumbeii care claseaza la toate categoriile de distanta. Pot mentiona ca in 2012 am singurul porumbel din zona Botosani-Suceava care are clasate 10 (zece) etape si acesta fiind RO-0414097-2011 (prezent in Expozitia de la Tg.Mures), un yearling din seria a doua de pui, din 2011, indeplinind categoriile la Demifond, Fond, General si AS Fond, chiar si Viteza, insa fara cumul de km. De aceea apreciez porumbeii AS, cei de General, insa as minti sa spun ca nu imi place maratonul. In Expozitia nationala de la Targu Mures am participat cu patru porumbei, unul la General Palmares 3 ani, unul la AS Fond Tineret, unul la Maraton Tineret si unul la AS Maraton Tineret.

Nu am un tip preferat de porumbel, ci apreciez porumbeii care vin totdeauna printre primii acasa, desi porumbeii mei sunt de talie medie, cu o musculatura elastica si au o recuperare fizica rapida dupa concursuri. Culoarea penajului, a ochiului sau alte detalii fizice, nu ma intereseaza si cred ca nu au importanta atata timp cat porumbelul claseaza foarte bine si face performanta. Nu pot spune ca pe viitor intentionez sa-mi creez propria linie de porumbei sau ca aspectul porumbelului nu conteaza. Incerc sa creez o omogenitate in lotul meu de porumbei si aici ma refer la caracteristicile fizice ale porumbeilor, si cred ca in mare parte am reusit si, daca se poate, porumbelul pe cat este de bun sa fie si frumos.

 

RRP: Ce metoda de zbor practicati? Cati porumbei aveti? Cum aveti construita voliera (materiale folosite, orientare , iluminare, incalzire, sistem de curatare etc) cate compartimente  etc ?

C. Pughiuc: Ca metoda de zbor am practicat naturalul, intrucat nu am instalatii sofisticate construite, insa acest an am separat porumbeii pe sexe dupa primele trei etape de concurs si i-am tinut separati pana dupa prima etapa de maraton, cand porumbeii au fost lasati din nou impreuna la natural. Porumbei am in total in jur de 100, din care cca. 60 in lotul de zbor, vreo 30 la prasila si 10-15 tardivi opriti din porumbeii zburatori foarte buni sau cosangvini pentru prasila. Crescatoria este formata din doua imobile, unul cu 3 compartimente folosit pentru reproductie si unul din 3 compartimente folosit la zburatori. Nu este sofisticata cum am mai spus, fiind construita din lemn, orientata cu fata spre sud-est, cu foarte mult aer in interior, insa fara curenti de aer, fara iluminat artificial, si sunt impotriva acestuia, fara incalzire suplimentara, iar curatenia se face manual, si destul de rar, considerand ca porumbeii au nevoie de o imunitate capatata natural.

 

 

RO-0414007-2011-F - o super zburatoare - loc 4 Elblag din 3890 porumbei loc 8 expo Tg.Mures Maraton Tineret, loc 18 nat. Maraton tineret, 32 nat. AS Maraton Tineret, loc 10 jud.General Tineret

 

 

RRP: Pe ce ruta va  zburati porumbeii, ce forma de relief este in zona unde locuiti? Dar de-a lungul rutei dvs de zbor? Ce  diferente ati sesizat la pierderi, sosiri, performante in functie de forma de relief pe care s-au desfasurat concursurile? Cum va antrenati porumbeii ?

C. Pughiuc: Ruta de zbor a ACP Botosani este pe Polonia unde se zboara demifondul, fondul si maratonul, iar vitezele le zburam peste munte in vest. In zona in care locuiesc este o zona de deal, preponderent impadurita cu rapitoare foarte multe si foarte active, mai ales primavara, toamna si iarna.

Antrenamentele puilor: incep prin a-i duce pe toti puii in apropiere de crescatorie, ii tin cca. jumatate de ora, pana se linistesc, dupa care ii eliberez. Urmeaza progresiv antrenamente de la 3 km., apoi doua de la 5-10 km si doua de la 25-30 km, dupa care cred ca se poate trece la 50-70 km. doar daca puii dau dovada ca pornesc si se orienteaza foarte repede, ca si stol dupa lansare. Apoi inca un antrenament de 90-100 km si cred ca pot fi introdusi la concursuri. La pui fac antrenamentele individual si in stol. Cu maturii antrenamentele incep de pe la 20 km, 50 km, 90-100 km si apoi la concurs. Lansarile le fac de obicei pe directia de zbor, dar sunt convins ca nu are importanta din care parte a punctelor cardinale faci lansarea. Pregatirea porumbeilor este principalul factor de reusita la concursuri. Fara o pregatire adecvata nu poti reusi in sportul columbofil. Intre concursuri nu duc porumbeii de acasa, doar in cazul in care fac o pauza mare intre ele, ceea ce la mine nu este cazul, porumbeii mei participand la toate etapele de concurs din planul de zbor.

 

RRP: Ce tratamente administrati porumbeilor dvs.? Va rog enumerati produsele folosite si modul de administrare al tratamentului pentru principalele boli ? Va rog precizati daca ati gasit noi solutii de tratare pentru anumite boli sau probleme cu care v-ati confruntat in mod special?

C. Pughiuc: Administrez tratamente porumbeilor doar in caz de nevoie cand semnele clinice arata ca trebuie intervenit. In timpul sezonului folosesc tratamente preventive de doua ori pe sezon impotriva tricomonozei si o data pentru cai respiratorii, fiindca in ziua de azi fara ele nu se poate. Folosesc produse romanesti de la firma Romvac si cateodata si produse din import, Belgica de Weerd, Chevita, Rohnfried. Mentionez ca din luna iunie porumbeii mei nu au primit niciun fel de tratament si acum suntem la mijlocul lunii decembrie. Consider ca nu este necesar sa intervin cu antibiotic daca porumbeii au semne clinice ca sunt sanatosi. Mentionez ca nici nu am vaccinat puii din seriile 2 si 3 care nu au participat la concursuri, fiind vaccinati doar cei din seria intai. Incerc sa obtin o rezinstenta naturala la boli prin imunitate naturala ridicata. Si ca sa mentin o stare de santate buna incerc sa evit introducerea de porumbei noi in crescatorie, insa daca o fac incerc sa-i tin in carantina o perioada, intrucat am gresit in anul 2011 la mijlocul sezonului aducand un porumbel pe care l-am introdus direct in crescatorie, iar pe final de sezon porumbeii mei au dat semne de boala si n-am intervenit la timp, ratand doua etape pe final de sezon, ceea ce m-a dus sa nu pot realiza norma la AS National Crescator 3 ani, intrucat in 2011 n-am realizat norma la Maraton Crescator, toate celelalte norme de crescator fiind realizate in ultimii trei ani. Sper sa-mi fie invatatura de minte si sa reusesc sa mentin starea de sanatate a porumbeilor mei.

 

 

Alaturi de prof.Vasiliu Mihai, Turcanu Mihai si Iurieti Relu

 

 

RRP: Ce fel de hrana si suplimente nutritive administrati porumbeilor dvs. ? Descrieti va rog pe sezoane!

C. Pughiuc: Hrana pe care o folosesc este in mare parte din hrana gata preparata din comert, la care adaug boabe cultivate autohton, dupa cerintele sezonului. La matca folosesc un amestec bogat in leguminoase si oleaginoase, pentru a ajuta la buna crestere a puilor. La zburatori folosesc un amestec bogat in porumb, cultivat autohton fara ingrasaminte si tratamente chimice, despre care consider ca este mult mai bun decat cel adus din import. Incerc sa ofer o cat mai mare diversitate de seminte in hrana porumbeilor mei, mai ales la cei de zbor, intrucat consider ca doar oferind mult poti cere mult de la porumbei. Un porumbel sanatos cu o hrana adecvata poate da un randament pe masura. Nu sunt adeptul hranirii la discretie, ci la program, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Principiul “casa, masa, rasa” - unul din primele lucruri pe care le-am invatat in columbofilie  - este cel dupa care ma ghidez si in prezent.

 

RRP: Ce surse de educatie columbofila v-au ajutat cel mai mult la formarea dvs ca si columbofil? Ce carti, publicatii tiparite sau online,  columbofili sau doar propria practica?

C. Pughiuc: Literartura columbofila a fost principala mea sursa de educatie columbofila, insa si din propria experienta am incercat sa invat, mai ales din greselile facute. Unele din cele mai bune carti despre columbofilie cred ca sunt „365 de zile de columbofilie” a lui Leon Petit si cartea lui Anker Alfons „Rebusul zburatorilor”. Piet de Weerd este unul dintre colosii columbofiliei internationale si am lecturat cu interes scrierile sale. Todeauna sunt deschis la nou, la informatii columbofile si lecturez cu placere si interes publicatiile, cartile, articolele despre columbofilie si recomand tuturor columbofililor sa citeasca, sa citeasca mult pentru ca avand o cultura columbofila bogata poti avea si rezultate pe masura.

 

RRP: Cum apreciati evolutia sportului columbofil romanesc din ultimii zece ani?  Care sunt solutiile dvs. pentru imbunatatirea activitatii sportului columbofil din Romania?

C. Pughiuc: In ultimii ani sportul columbofil romanesc s-a dezvoltat si cred ca are o ascensiune pozitiva, relevant fiind si faptul ca numarul de columbofili este in crestere, importurile de porumbei de calitate au crescut. Ma uit intr-un clasament la o etapa de fond sau de maraton si vad ca concursurile se incheie in cateva minute sau ore, lucru care este extraordinar, demonstrand inca o data ca materialul genetic columbofil romanesc a ajuns la o calitate superioara, in comparatie cu mai multi ani in urma cand concursurile se incheiau in cateva zile sau deloc. E drept ca si mijloacele de transport au evoluat, dar vreau sa cred ca si nivelul de cunoastere al columbofililor romani a crescut iar materialul genetic este de clasa superioara.

Solutia pentru imbunatatirea sportului columbofil din Romania ar fi reunirea tuturor columbofililor sub o singura federatie. Rezultatele s-ar imbunatati si recunoasterea pe plan international ar fi alta.

 

RRP: Care sunt cele mai triste  experiente prin care ati trecut ca si columbofil si cine se face vinovat de ele?

C. Pughiuc: Cea mai trista experienta a mea a fost in anul 1999 cand incercam sa redebutez in sportul columbofil insa o juvina mi-a omorat toti porumbeii intr-o noapte, fiind nevoit sa mai aman cu cativa ani redebutul meu in sportul columbofil, fiind foarte descurajat dupa acea intamplare.

 

RRP: Ce pare aveti despre existenta columbodroamelor si ce viitor le vedeti? La ce columbodroame participati in mod regulat si care e istoricul rezultatelor obtinute de dvs. ? Catre ce columbodrom sunteti  interest pe viitor sa mergeti?

C. Pughiuc: Am o pararere foarte buna despre existaenta columbodroamelor si intentionez sa particip intr-un viitor apropiat la ele. Intervine problema finaciara intrucat la unele columbodroame taxele sunt destul de ridicate.

 

RRP: Ce doriti sa mai mentionati si am omis eu sa va intreb? Cui doriti sa transmiteti intr-un mod special si pe aceasta cale multumirile dvs. pentru ajutorul primit in columbofilie?

C. Pughiuc: As dori sa vorbesc despre porumbelul meu RO-078035-2009, „Generalul”, asa cum il numesc eu, intrucat in trei ani de participari la concursuri a indeplinit 20 de categorii din Campionatul national FCPR. Da, ati inteles bine 20 de categorii. Este un super porumbel, care n-a intarziat niciodata acasa zburand si clasand aprope toate etapele la care a fost imbarcat. Anul acesta, la inceputul sezonului, dupa un antrenament cu masina de concurs l-am vazut venind acasa avand trei pene din remigeme principale din aripa stanga rupte de la baza. I le-am tras si dupa primele doua etape la care a intarziat cateva minute a clasat toate celellate 7 etape la care a fost imbarcat, reusind sa participe la Targu Mures la a treia Expozitie nationala FCPR, la categoria General Palmares 3 ani.

 

 

”Generalul”, in boxa sa, la Expo Craiova, 2011

 

 

Va propun sa urmariti rezultatele sale:

            Anul 2010:

                        - locul 1 Mare Demifond Tineret;

                        - locul 4 Fond Tineret;

                        - locul 1 General Tineret;

                        - locul 14 Mare Fond Tineret;

                        - locul 4 General Tineret Expo Nat.Piatra Neamt;

                        - locul 8 national General Tineret (intr-o zona unde viteza si demifondul trebuie clasate toate, viteza 5 din 5, demifond 4 din 4)

                        - locul 5 Mlawa 735 km. din 4308 porumbei si 272 de crescatori.

            Anul 2011:

                        - locul 1 Demifond Palmares Maturi;

                        - locul 2 Fond Palmares Maturi;

                        - locul 1 General Palmares Maturi;

- locul 9 Demifond Maturi;

                        - locul 21 Fond Maturi;

                        - locul 14 General Maturi.

                        - loc 4 Mlawa, 738 km, din 934 porumbei.

            Anul 2012:

                        -locul 1 Demifond Maturi;

                        -locul 1 General Maturi;

                        -locul 20 Fond Maturi;

                        -locul 1 Demifond Palmares 2011-2012;

                        -locul 1 General Palmares 2011-2012;

                        -locul 6 Fond Palmares 2011-2012;

                        -locul 1 Demifond Palmares 3 ani;

                        -locul 1 Fond Palmares 3 ani;

                        -locul 1 General Palmares 3 ani;

                        -locul 4 Palmares Record.

                        -locul 2 Piatra Fantanele, de 129 km.

                        -locul 28 Mlawa, la 738 km.

 

 

RO-078035-2009-M, un campion de exceptie

 

 

Este un porumbel pe placul meu, care claseaza la toate categoriile de distanta. Un porumbel cu o inteligenta si o vointa extraordinara.

            Nu pot sa nu remarc si peformanta porumbitei mele RO-0414062-2011, care la varsta de un an a ocupat locul 3 Gdansk, la 908 km, din 3031 de porumbei, pe toata zona IV de maraton unde au concurat 324 de crescatori din cinci judete si care a ocupat locul 13 national AS Maraton Tineret si locul 9 Expo. Targu Mures in 2012.

 

 

 

RO-0414062-2011-F - locul 3 Gdansk, 908 km, zona IV Maraton, din 3031 porumbei

 

 

            Ar mai fi multe de povestit atunci cand vorbim despre porumbei, insa nu putem acoperi totul intr-un mic interviu. As dori sa-i indemn pe tinerii columbofili sa citeasca multa literatura columbofila, fiindca citind si avand un bagaj bogat de cultura columbofila se poate reusi in sportul columbofil, intrucat pasari de calitate se gasesc in Romania. Nu poti ajunge columbofil cu rezultate notabile doar cu ceea ce auzi in piata sau la coltul strazii.

In final as dori sa multumesc parintilor mei care ma ajuta enorm in ingrijirea porumbeilor si sotiei mele ca mi-a fost totdeauna alaturi. De asemenea multumesc colegilor mei din ACP Botosani care au contribuit la dezvoltarea sportului columbofil din judetul Botosani.

Tuturor cititorilor si columbofililor va doresc multa sanatate, sarbatori fericite si un an 2013 cu multe impliniri columbofile !

 

 

La boxa unui mare campion prezent in trei expozitii nationale 2010, 2011, 2012

 

Interviu cu domnul Gheorghe STOICESCU, oras Azuga, FCPR Prahova - partea a 2-aInterviu cu multiplul campion national, domnul Romulus MATEI, FCPR Cluj, partea a 2-aInterviu cu domnul Badea Iulian, UCPR Caracal, judetul Olt - partea a 2-aInterviu pe teme columbofile cu domnul ing. Corneliu CRETULESCU - Bucuresti - partea 1Interviu cu domnul Arpad Joszef – FCPR Sighisoara, judetul Mures, partea a 3-a
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.