Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Procop Nicolae, FCPR Constanta, partea a 2-a


23:33, Luni, 11.04.2011



Interviu cu domnul Procop Nicolae, managerul general al crescatoriei

si membru in cadrul tandemului Vasea + Procop, FCPR Constanta

- partea a 2-a -

 

 


 

 

RRP: Primavara, la zborurile cu maturii si yearlingii, cu ce lot incepeti? Zburati vaduvie sau natural?

N. Procop:  Zburam vaduvie si vreau sa va spun ca in primavara acestui an am inceput cu un lot mai putin numeros: aproximativ 70 de porumbei. Tactica noastra in ceea ce priveste porumbeii maturi este de a-i antrena zi de zi. Noi nu zburam porumbeii in jurul crescatoriei.  

RRP: Si pana la ce distante?

N. Procop: Pana pe la 60-70 km cu lansari separate masculi/femele. Eu raman acasa si astept porumbeii si un colaborator de-al meu merge cu porumbeii in teren. La noi in crescatorie doar in ziua de luni porumbeii stau acasa, in restul zilelor saptamanii merg la antrenament. Vreau sa va spun ca anul acesta din cauza conditiilor meteo dificile s-a intamplat sa pierdem cativa porumbei si la antrenamente. Unii dintre ei se intorceau loviti acasa si din acest motiv dupa 6-7 etape de zbor am inceput sa renuntam la aceasta modalitate de antrenament. La aceste etape de antrenament lansam porumbeii doar daca vremea este buna. Daca este rea, atunci zburam porumbeii in jurul crescatoriei. Dar la Constanta vara deobicei vremea este buna. De regula plecam cu porumbeii la antrenament la ora 5 dimineata. Cronometram porumbeii de la antrenament cu ceasul de concurs si imi dau seama ca daca porumbeii au intarziat 1 minut fata de programul normal inseamna ca s-a intamplat ceva cu ei. Distantele de antremanent privat cresc sau descresc in functie de cum arata porumbeii la mana si de etapa de zbor care urmeaza. Masculii nu isi gasesc femelele in boxe la sosirea acasa de la antremente decat o data la doua saptamani.

 

 




 

 

RRP: La intoarcerea acasa din concurs lasati impreuna porumbeii de zbor?

N. Procop: In functie de etapa. Intre 1-4 ore, depinde de etapa si ii las liberi, inclusiv sa se acupleze. Nu le impun restrictii din acest punct de vedere si nu mi se intampla ca femelele sa oua in timpul concursurilor.

RRP: Inainte de angajarea la etapele de concurs le aratati femelele la masculi?
N. Procop: Da. La o etapa le pot lasa femelele in boxe, la o alta etapa las femelele sa merga in boxe la masculi, alteori dau drumul masculului din curte sa intre in crescatorie si sa isi gaseasca femela in boxa etc. Alternez aceste metode de motivare de la etapa la etapa.

 

 


 

RRP: Reusiti sa va mentineti in forma porumbeii de zbor pe toata perioada concursurilor?

N. Procop: In 2010 am schimbat putin tactica, dar in 2008 si 2009 cand am avut rezultate foarte bune la nivel national (locurile 1 national cu un mascul si locul 3 la AS cu o femela) am zburat vaduvie de la cap la coada si antrenamente zi de zi. Anul acesta poate si din cauza conditiilor meteo mai dificile am zburat un compartiment de porumbei la vaduvie si un altul la natural.

RRP: Daca la un anumit concurs simtiti ca un anumit porumbel nu este refacut complet il angajati totusi?

N. Procop: Daca este un porumbel bun ii dau o sansa si il opresc acasa o etapa, il menajez la antrenamentele private din timpul saptamanii etc. Depinde de starea lui fizica.

 

 


 Interiorul crescatoriei din Constanta

 

RRP: In obtinerea unor performante columbofile de varf la nivel national ce considerati ca are o mai mare importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

N. Procop: Eu cred ca valoarea unui porumbel este importanta (aproximativ 40%), dar pregatirea lui (adica restul de 60%) este si mai importanta. Aceste procente sunt valabile la zborurile de viteza si demi-fond. La etapele de fond primeaza mai mult valoarea porumbelului, adica procentele mentionate mai sus se pot inversa. Pregatirea unui porumbel este foarte importanta. Un porumbel campion este foarte usor sa il scoti din forma, in schimb este mult mai greu sa il mentii la un nivel ridicat.

 

 


 

 

RRP: Aveti anumite semne distinctive dupa care va dati seama ca un porumbel se afla intr-o forma mai buna decat altul?

N. Procop: Unul dintre aceste semne este cat de repede imi intra in crescatorie de la antrenamente. Cei care intra mai repede si trag la cuib sunt de regula mai in forma. Si de  multe ori mi-am stabilit echipa dupa acest criteriu. Campionul nostru de 4 puncte pe care l-am avut in anul 2008 intra primul in crescatorie si de la etapele de antrenament.

RRP: Aveti probleme cu porumbeii care va sosesc din concursuri sa nu intre in crescatorie?

N. Procop: Rar se intampla acest lucru. Poate o data pe an. La noi si puii intra in crescatorie precum soldatii.

 

 


 

 

RRP: Ne puteti spune cateva cuvinte despre hrana porumbeilor dvs.? Folositi numai hrana la sac?

N. Procop: Mai folosim si hrana autohtona, dupa retete pe care le stabilesc eu. Uneori folosim hrana la sac la care mai adaugam porumb, orez etc. In schimb la zburatori tot timpul sezonului folosim doar mancare la sac plus porumb. Dar 90% este mancare la sac. Porumbul il adaug incepand cu ziua de marti.

RRP: Recuperarii porumbeilor de la concursuri ce importanta ii acordati?

N. Procop: O importanta foarte mare pentru ca daca un porumbel nu este recuperat corespunzator, la etapa urmatoare nu te afli in fata in ceea ce priveste rezultatele. Duminica la intoarcerea de la concursuri porumbeii primesc un electrolit, saruri. Lunea un probiotic si ceva vitamine de tip B, martea si uneori miercurea un Blitz Form (asta depinde de tipul concursului, dar la inceputul concursurilor le dau de doua ori pe saptamana pentru punere in forma). Mai tarziu, atunci cand nu mai este cazul, le dau o singura zi. Si o zi pe saptamana le mai dau Gerwit. La sosirea din concurs le dau drojdie de bere si ulei de usturoi, apoi urmatoarele doua zile un preparat pe baza de uleiuri si oxigell (joia si vineri dimineata).

 

 


 

 

RRP: Hraniti porumbeii la liber sau in boxa?

N. Procop: La liber dar cu portia: o lingura pentru un porumbel.

RRP: Aveti talii preferate la porumbei?

N. Procop: Mie imi plac ca porumbeii sa arate bine la mana, dar de regula sa fie de talie mijlocie. In trecut am mers pe o talie putin mai mare si ne-am pacalit pentru ca nu veneau bine la vant din spate. Iar la noi cum bate mult vantul dinspre nord de regula inregistram viteze mari in concursuri.

 

 

 

 

RRP: Culori preferate aveti la porumbei?

N. Procop: Nu, dar in crescatorie avem mai multi albastri si guti.

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


Interviu cu domnul Daniel Cobzaru - Tecuci, jud. Galati - partea a 2-aIn vizita la unul dintre campionii Bucurestiului - domnul ILIE PUF (partea 4-a)Interviu cu domnul Adrian Cretu, UCPR Caracal, jud. Olt - partea 1Istoria porumbeilor Gyselbrecht - partea 1Interviu cu domnul MARIUS BREAZU, clubul “Viitorul” Iedera, judetul Dambovita, afiliat la UCPR, partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.