Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ati participat in anul 2020 pe columbodroame? Si daca da, cu ce rezultate?
Foarte bune
Bune
Satisfacatoare
Nu am participat

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Interviu-document cu domnul Dr. Mircea Bilius - FCPR Suceava - partea 1


23:47, Miercuri, 06.10.2010 

Interviu cu unul din seniorii columbofiliei sucevene,

domnul doctor Mircea BILIUS - FCPR Suceava

partea 1

RRP: Astazi ma aflu intr-o scurta vizita la un campion national, domnul Mircea Bilius - FCPR Suceava. Unde ne aflam in acest moment domnule doctor? In care dintre volierele porumbeilor dumneavoastra?
M.Bilius: Acum ne aflam in voliera porumbeilor de matca, care sunt doar trei perechi, adica intemeietorii de linie. Cei trei masculi sunt: campionul national la maraton international de la Brasov, in 2010, al doilea este un mascul Janssen inrudit cu el, fratele de cuib al mamei campionului, iar al treilea mascul provine dintr-o linie de Rijkaert (de la profesorul Vasiliu din Botosani) x Van Riel (de la Scheemacker). In continuare doresc sa va prezint cuplurile intemeietorilor de susa, practic o piramida genetica consanguina de gradul II.

 

 

Voliera porumbeilor din lotul de zbor 

 


Intemeietor 1 - masculul de Janssens RO-220171-02 M (origine, tata achizitionat de la columbodromul Simeria, unde a obtinut locul II la etapa finala, proprietar domnul Moldovan Florin din Cluj-Napoca), mama sa este RO-029036-01  adica este 50% Vermote, 50% Van Hee, locul XV la etapa finala a columbodromului international Balkanic Fair Play de la Targoviste, proprietar fiind domnul Nicu Bizdrigheanu. Masculul Janssens este imperecheat cu o fiica a campinului la Maraton International Brasov 2010.

 

 

Intemeietor 2 – RO-489662-07 - masculul campion la categoria Maraton Internatinal (fiu din sora masculului RO-220172-02 Janssen), este imperecheat cu o fiica din masculul de Janssen. Am realizat doua linii consanguine: unchi x fiica din nepot si nepot x matusa.
Intemeietor 3 – RO-385304-03 mascul de origine Rijkaert combinat cu Van Riel - achizitionat de la Statiunea Natural din Belgia.

 

 Palmares - campion la fond Asociatia Suceava, locul II concurs Moscova, 1180 km, la start 751 porumbei, loc III concurs Gdansk 930 km, doua etape Gdansk efectuate in acelasi sezon, ambele cu sosire in prima zi. Clasat in zboruri de la Pecenki, Krasnodon, Harkov, Seredina Buda, Poltava, Ucraina. Prezent in mai multe expozitii nationale si judetene. Acest mascul a fost combinat cu o femela campioana Nationala la categoria Demifond-Pui, la expozitia nationala de la Piatra- Neamt. Produsii cuplurilor respective ii verific cu ocazia zborurilor, pe cei mai buni ii combin intre ei pentru a realiza materialul necesar curselor la maraton. Ma indepartez de consangvinitate si cu certitudine pastrez pachetul de alele care sa-mi asigure exemplare rezistente, robuste, apte pentru antamarea
dificilului zbor la maraton..
In concluzie, imperativele intemeietorilor sau fondatorilor de susa trebuie sa le constituie, originea buna, performantele proprii notabile si descendenti de valoare.

 


RRP: Despre campionul national la maraton interantional ne puteti spune doua cuvinte?
M. Bilius:
Acesta este campionul vietii mele. Am avut multi campioni in cariera mea columbofila, dar ca acesta nici unul. Mama sa a fost sora de cuib a porumbelului meu de Janssen care provine dintr-un mascul pe care eu l-am achizitionat de la columbodromul din Simeria - Hunedoara. Acest mascul de Janssen ocupase locul II la etapa derby finala si provenea din crescatoria domnului Moldovan Florin din Cluj. Era un porumbel  deosebit. Intr-o vizita pe care i-am facut-o domnului Moldovan am vazut o voliera intreaga de porumbei care erau numai de Janssen. Aceasta incrucisare intre masculul de Janssen si femela de Vermote am nimerit-o foarte bine. Iar plecand de la acea femela de
Vermote am scris articolul despre intuitia orientarii in spatiu la porumbelul calator. A
fost vorba despre porumbita care dupa 8 ani de captivitate nu a mai ouat si atunci am lasat-o libera. Ei bine vreau sa va spun ca atunci cand i-am dat drumul a iesit pe voliera, a zburat pe casa, apoi a dat in jur de 12 tururi imprejurul volierei si a plecat pe directia orasului Targoviste.
Pentru ca de la Targoviste o cumparasem, de la columbodromul Balkanic Fair Play. Fusese data de domnul Bizdrigheanu pentru columbodrom si la etapa finala se clasase pe locul 15. Si intr-adevar ulterior s-a dovedit a fi o reproducatoare extraordinara. Toti puii pe care i-am scos din femela respectiva au fost buni si foarte
buni.

 

 

Domnul Dr. Bilius in voliera porumbeilor de matca


RRP: Ce parere aveti despre porumbeii voiajori romanesti in comparatie cu cei care se aduc in tara astazi?
M. Bilius: Porumbeii nostri sunt putin mai lipsiti de aspect, au talie mijlocie spre mica, in schimb cei de afara sunt mai impunatori, mai stofati. Dar ambitia porumbeilor nostri si duritatea concursurilor este inegalabila. Porumbeii nostri autohtoni nu cedeaza in concursuri. Belgienii mi-au produs satisfactii mari, pe distante scurte si medii. In schimb porumbeii nostri nu se vad la inceput in concursuri, dar pe masura ce cresc distantele, incep sa apara si rezultatele deosebite.

 

 

 

Alaturi de o parte dintre foarte multele trofee castigate in decursul anilor


RRP: Cum va explicati acest lucru, domnule profesor?
M. Bilius:
Prin faptul ca ani si ani de-a randul am muncit si am zburat in continuu pe distante. Si vreau sa va spun ca am zburat multe etape. Columbofilii din vest fac o Barcelona. Eu in schimb am zburat 4 Gdansk-uri care sunt la 930 km, asta inseamna aproape 4 Barcelone intr-un sezon. In ceea ce priveste zborul pe distante foarte mari cu porumbeii tineri, nu sfatuiesc pe nimeni sa procedeze asa pentru ca porumbitele se sterilizeaza din cauza efortului si devin mai fragile, mai bolnavicioase. Am zburat doua porumbite in doi ani diferiti la peste 1000 km si amandoua nu dupa mult timp mi-au murit. Eu sunt unul dintre pionierii columbofili care am gandit rutele de zbor pe Polonia, in special Gransk-ul. Si asta pentru ca am cautat sa gasesc o ruta de zbor care sa fie
accesibila porumbeilor pentru fond-maraton. Si am descoperit Gdansk-ul, care ne-a
dat rezultate extraordinare. Cu alte cuvinte, in opinia mea este mai accesibil, mai bun decat Barcelona. Pentru ca porumbeii zboara de la nord la sud, in majoritatea timpului zboara cu vantul din spate. Pe cand la Barcelona porumbeii zboara dinspre sud spre nord cu vant din fata si cu traversarea Pirineilor. La noi prima etapa de fond-maraton este mai dificila, apoi porumbeii sosesc in prima zi, daca lansarea se face dimineata, devreme, la ora 6, ora Romaniei. Iar seara la ora 21.00 porumbeii incep sa soseasca. Si daca au vant din spate sosesc si mai devreme. Recordul l-am inregistrat in anul 1985 atunci cand am
zburat 3 Varsovii si 2 Gdansk-uri si am avut doi frati, pe “24” si “25”, care la ora 16.20 au aterizat pe voliera. Dar cu vant foarte puternic din spate. Si am mai inregistrat un asemenea record de zbor de la Suwalki, in care am avut porumbei acasa la ora 13.40.

 

Exemplare superbe din lotul de zbor


RRP: Va asteptati ca porumbeii sa soseasca la aceste ore?
M. Bilius:
Nu ne-am asteptat. Si iarasi o etapa surpriza a fost un zbor la Varsovia, atunci cand porumbeii au sosit acasa la ora 12.30 a.m. Imi aduc aminte ca masina de transport pentru acest zbor a fost inchiriata de la asociatia columbofila Timisoara. Atunci traia domnul Giura care mi-a spus ca “daca nu ar fi fost masina inchiriata de la noi, eu nu as fi crezut ca voi ati zburat Varsovia”. La acea vreme dansul era responsabilul tehnic sportiv pe uniunea columbofila nationala. Si intr-adevar acestea erau niste rezultate incredibile.
Din acest motiv porumbeii sunt o mare enigma si o mare taina. Am spusdespre ei ca sunt “un monument de intelepciune si o taina a bunului Dumnezeu”. Articolul “Monument de intelepciune” mi s-a publicat in presa, dar “Taina bunului Dumnezeu” nu a aparut.
Dar acest lucru nu l-am inteles nici acum, cu toate ca mie imi place foarte mult pentru ca acesta este adevarul. Mi-am dedicat porumbeilor o parte din viata, eu consider ca iubirea noastra porumbelul are anumite secrete pe care noi nu le putem decodifica si nici multe generatii de columbofili care vor urma. Se incearca cu implanturi de senzori prin creier, se fac tot felul de experimente si degeaba. Starea naturala a porumbelului este dificil de inteles. Sa va dau un exemplu foarte simplu: anul acesta am mers si am facut primul antrenament cu puii din generatia 2010, de la 5 km distanta aeriana. Am luat cu ei si cativa adulti. Pleaca stolul si un porumbel se rataceste de stol si ramane chiar aici in zona la Patrauti, comuna limitrofa cartierului Itcani. Acest porumbel singur incepe sa navigheze deasupra caselor din comuna Patrauti. Cand il vad ma gandesc ca stolul de porumbei lansati sunt de mult timp acasa. Dar surpriza, stolul de porumbei s-a intors dupa pui, l-a integrat si fara sa se mai roteasca l-a dus acasa. Am atatia ani de columbofilie si de fiecare data descopar taine si secrete ale porumbeilor care ma uimesc si ma impresioneaza, dar asa ceva nu am mai intalnit. Sunt lucruri care nu pot fi deslusite. Instinctul acesta gregar are niste taine deosebite. Va dati seama ca la un zbor de sute de kilometri cate elemente surpriza pot apare si pe care nu le putem decodifica? Poate in viitor sa fie puse la punct niste tehnici care sa reuseasca sa desluseasca aceste taine.

 


RRP: Domnule profesor, in decursul anilor ati incercat sa va formati o linie de
porumbei a dvs., o familie cat mai omogena?

M. Bilius: Atunci cand esti zburator de mare fond este foarte greu sa reusesti sa-ti formezi o familie de porumbei, pentru ca se pierd multi porumbei in concursuri. Cand crezi ca ai reusit, atunci intervin pierderile mari. In plus nu poti sa lucrezi cu o singura familie de porumbei, ci neaparat trebuie sa vi cu alte elemente de absorbtie, cu elemente noi care trebuie introduse in ei pentru a revigora caracterul fenotipic. Altfel daca lucrezi numai cu o familie ajungi repede la o consangvinitate foarte stransa a porumbeilor. Si daca nu stii la timp sa intervii cu alte exemplare ca sa faci infuzii, atunci caracterul
fenotipic degenereaza. Poate inteligenta ramane, dar forma si rezistenta fizica scad, vorbim despre depresiune datorata incestului consangvinitatii, diferite anomalii, debilitate, subvitali etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

In anii trecuti, participant si laureat la o premiere columbofila in Ucraina 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 O alta pretioasa distinctie primita pentru intreaga activitate columbofila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medalii obtinute pentru rezultate columbofile deosebite inainte de anul 1989

C & G Koopman - Olanda - partea IInterviu cu domnul TOADER FLORIN din localitatea Surani, judetul Prahova afiliat la F.C.P.R. - partea 2Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului SZEKELY MICLOS, din Alba IuliaInterviu columbofil cu domnul Daniel CIOARA - Arad - partea a 2-aInterviu cu domnul Adrian Cretu, UCPR Caracal, jud. Olt - partea 1


Comentarii

postat la 12:44, Miercuri, 06.10.2010 de Cornel

mama mia dar multe trofee mai aveti

postat la 06:04, Sambata, 09.10.2010 de DANIEL_SORIN

felicitari domnule profesor pt activitatea dumneavoastra si sa auzim numai de bine si multa sanatate in continuare

postat la 08:13, Joi, 14.10.2010 de stefan

daca stie cineva al cui este puiul cu seria 0422534-2010 cu cip, sa dea add la id "bogdan.yo32", vreau sa`l inapoiez!!
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.