Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Kalnoki Endre – FCPR Sighisoara, judetul Mures, partea a 3-a


16:33, Luni, 02.08.2010

Interviu cu domnul Kalnoki Endre – FCPR Sighisoara, judetul Mures

Partea a 3-a

 

  

Domnul Endre, aici alaturi de un alt zborator de baza al judetului Mures, domnul Mircea Filip

 

RRP: Dvs. cam la cat timp introduceti un porumbel nou la matca?



K. Endre: Eu nu am cerut niciodata nici un porumbel de la nimeni, nici macar de la partenerul meu de tandem. El mi-a trimis intotdeauna. Eu nu-mi doresc porumbei de la nimeni indiferent de cat de bine ar arata si indiferent de cat de bune ar fi performantele lor.

RRP: Dupa criteriul ochiului ati imperecheat vreodata porumbeii?

K. Endre:  Criteriul ochiului nu este unul foarte relevant, dar cu toate acestea tin seama ca porumbeii sa aiba ochii foarte bine pigmentati. De asemenea urmaresc sa nu pun la pereche doi porumbei cu ochii albi.

 


 

RRP: Selectiei la mana ce importanta ii acordati?

K. Endre: In prima etapa de viata a puilor nu ii elimin dupa criteriul defectelor fizice. Ii inlatur doar daca puii au buric. Toamna zbor puii de la prima pana la ultima etapa, desi nu acord o mare importanta zborurilor cu puii. Toamna merg cu puii pana la distanta de maxim 300 km si nu zbor cu ei la etapele derby. Toamna ii duc pana la etapele de pana in Muntii Apuseni. Si nici nu am conditii foarte bune pentru pui. Unii dintre colegii mei scot pui chiar la inceputul anului si toamna, la concursuri, ii zboara de pe cuib, deci au o mai mare motivatie.


 


 

RRP: Credeti in teoria ochiului la porumbeii voiajori conform careia valoarea unei pasari se poate citi si in ochiul ei?

K. Endre: Cred ca este adevarata doar in proportie de aproximativ 10%.

RRP: Dvs. cum va plac sa arate porumbeii?

K. Endre: Imi plac porumbeii cu o musculatura bogata, dar elastica in acelasi timp. Nu imi plac porumbeii cu foarte multe pene pe ei si imi plac porumbeii putin mai grei atunci cand ii introduc la concurs. Nu am citit nicaieri, dar dupa experienta mea am observat ca un penaj in exces le ingreuneaza zborul.

 


 

RRP: Ce va plac mai mult: porumbeii frumosi sau cei valorosi?

K. Endre: Cei valorosi, desigur.

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

K. Endre: Nu.

RRP: Dar la ochi?

K. Endre: Nici la ochi. Doar sa fie bine irigati. Iar de inelul de valoare nu tin seama. La un porumbel sanatos si in forma, culoarea ochiului este putin mai intensa decat deobicei. Pupilele de preferat trebuie sa fie mai mici, dar nu este o regula in acest sens. In opinia mea un porumbel bun reproducator poate sa scoata cu o femela pui campioni si cu o alta femela porumbei care nu sunt buni de nimic.

 

 

RRP: In experienta dvs. columbofila de pana acum ati intalnit “cupluri de aur” la porumbei?

K. Endre: Am avut multe cupluri de valoare la matca. Chiar si acum am perechi la reproductie din care scot pui care nu se pierd deloc. Dar eu nu am foarte mare rabdare cu porumbeii de matca si ii cam schimb de la an la an pentru ca imi doresc sa obtin pui si mai buni. Iar daca imi dau seama ca nu am reusit acest lucru, atunci revin la perechile anterioare.

RRP: Ce importanta are norocul in sportul columbofil?

K. Endre: Are, dar nu foarte mult. Poate in jurul la 1%.

 


 

RRP: Care talii va plac la porumbei?

K. Endre: Nu conteaza taliile la porumbei. Ceea ce conteaza este musculatura, penajul si aripa care trebuie sa fie in acord cu corpul sau. Totusi inclin spre porumbeii de talie mijlocie.

RRP: Inaintea inceperii sezonului de concursuri le faceti antrenamente private la porumbei?

K. Endre: Ii duc cam de doua ori si de preferat sa fie pe directia de zbor.

RRP: In obtinerea unor performante columbofile deosebite la nivel nacional ce considerati ca are o mai mare importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

K. Endre: Cred ca valoarea porumbelului este cam 20% si restul o reprezinta pregatirea care i se asigura. Si acest lucru este valabil aproape indiferent de categoria de zbor.

 


 

RRP: Daca ar fi sa va mai nasteti inca o data, v-ati mai apuca de porumbei?

K. Endre: Cred ca da.

RRP: La un tanar care se apuca in prezent de porumbei ce sfaturi i-ati da? Cu ce porumbei sa inceapa si cu ce numeric? Apoi de la ce crescator sa isi procure porumbeii?

K. Endre: Sa inceapa cu pui (eventual isi poate lua si 1-2 perechi de reproducatori) si cu un numeric mai mic. Puii pot fi si tardivi si obtinuti de la un crescator bun. Apoi tanarul care se apuca de porumbei ar trebui sa cunoasca si ceva biologie, anatomie, putina medicina pentru ca toate aceste informatii sunt necesare.

 

 Paza crescatoriei este asigurata de acest strasnic dulau

 

RRP: Aripa la porumbei cum va place sa fie?

K. Endre: Sa fie cat de cat lata si ultimele 3-4 pene de avant sa fie mai lungi decat celelalte si aerisite. Sa fie ceva mai subtiri, dar nici prea subtiri.

RRP: Despre hranirea porumbeilor dvs. ce ne puteti spune?

K. Endre:  Din pacate nu ii hranesc asa cum ar trebui si mi-as dori, pentru ca nu imi permit. Deci nu le dau hrana cumparata, la sac, ci mancare pregatita de mine. Atunci cand cumpar caut ca mancarea sa nu fie umblata de soareci sau pisici. Nu ii hranesc cu portia si nici in boxe.

 


 

RRP: Vorbiti-ne acum putin despre rezultatele dvs. pe plan local si national care va recomanda.

K. Endre:  Va spun sincer ca nu imi doresc sa fiu foarte in fata cu rezultatele pentru ca acest lucru iti aduce deobicei dusmani. Putini sunt cei care sunt fair-play.

RRP: Haideti sa luam, de exemplu, ultima expozitie nationala a FCPR de la Brasov. Ne puteti spune la ce categorie ati avut cele mai bune rezultate?

K. Endre: Da, la categoria Fond si la General am avut cele mai bune rezultate, cu 8 porumbei participanti in expozitia de la Brasov. Dar porumbeii mei vin bine si de la viteza si demi-fond. Din pacate pentru noi am observat ca in Romania porumbeii de viteza nu sunt foarte apreciati, de aceea am considerat ca fondul este mai atractiv, mai cautat si mai respectat.

 


 

RRP: Dupa aproape 40 de ani de experienta columbofila considerati ca mai faceti greseli si astazi?

K. Endre: Din pacate mai fac si astazi greseli. De exemplu atunci cand reimperechez porumbeii pentru fonduri, nu am reusit sa obtin ca porumbitele sa oua intre cele doua fonduri. Dar greseli marunte fac si in fiecare zi. Ceea ce este mai important este ca fiecare dintre noi sa invatam din greselile pe care le facem si sa nu le mai repetam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu domnul Denis SENCIUC – FCPR Piatra Neamt - partea a 2-aInterviu cu domnul Oprea Florentin - Finta - Dambovita - partea 1Interviu cu maestrul Mihai Vasiliu - Botosani - partea a 3-aInterviu columbofil cu tandemul NECULA IONUT + TATAL, UCPR Pitesti - jud. Arges - partea 1Interviu cu maestrul columbofil, domnul LUCIAN IORDACHE, FCPR Bucuresti, partea a 2-a


Comentarii

postat la 10:01, Luni, 20.12.2010 de gheob alin

Felicitari pt rezultatele obtinute bafta in 2011
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.