Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu dl. Burca Ionut Sebastian, FCPR Arad - partea a 2-a


09:51, Miercuri, 17.02.2010

 

Interviu cu domnul Burca Ionut Sebastian,

membru in cadrul clubului “Vladimirescu” din Asociatia Columbofila “VOIAJORUL“ ARAD, afiliata la F.C.P.R.

- partea a 2-a -

 

 

Domnul Burca impreuna cu familia, la o frumoasa aniversare



 

 

RRP: Despre hranirea porumbeilor (retete, hrana folosita) si tratamentele efectuate (pe perioade din an, recuperatori folositi etc) ce ne puteti spune?

I. Burca:  Hrana am inceput sa mi-o prepar singur, am studiat mai multe retete si carti de specialitate. De pilda, cartea lui Leon Petit “365 de zile Columbofile” sunt multe retete enumerate si comentate, explicate.

Tratamentele pe care le efectuez sunt impotriva tricomonozei si a bolilor cailor respiratorii, a diferitelor bacterii, respectiv vaccinurile contra paramixovirozei si difterio-variolei.

La fel cum am spus totul se face dupa un program. Am sa va dau un exemplu: Inainte de toate se face deparatizarea atat interna cat si externa, sunt destule produse, nu cred ca e cazul sa le enumar, multi le cunosc.

Tratament impotriva tricomonozei 7 zile, in luna ianuarie, 3 zile vitamine, apoi 10 zile tratament pentru caile respiratorii & diferite bacterii, 3 zile vitamine.                                   

Vaccinare importriva paramixovirozei si difterio-variolei, exista un vaccin slovac “Pharmavac” de genul 2 in 1, eu pe acesta il folosesc, sau separat.

 

 

Impreuna cu sotia, la o festivitate de premiere, in anul 2008

 

 

            Acestea fiind facute, nu am decat sa ii supravegez atent pana la inceprea sezonului. In aceasta perioada pana la inceprea concursurilor porumbeii primesc in apa vitamine (sambata si duminica), lunea apa curata, iar restul zilelor “Bautura de 5”, formata din usturoi, ceapa, otet de mere, miere si lamaie, amestecate intr-un mixer. Ii ajuta foarte mult in mentinerea sanatatii si a unei forme optime. Daca veti lua in parte sa analizati fiecare component din “Bautura de 5” va veti da seama si veti intelege de ce le folosesc.

Ca sfat pot sa va spun ca inainte de inceperea oricaror antrenamente cu cosul, sa va calculati data inceperii acestora si sa faceti porumbeilor tratamente importiva tricomonozei si cailor respiratorii, chiar daca vi se pare ca porumbeii sunt sanatosi. De ce, am sa va motivez. Fiecare porumbel are tricomonade sau unele probleme  care tin de caile respiratorii (micoplazme, clamidia, coccidioza etc) pe care organismul acestora le stapaneste. Prin inceperea antrenamentelor porumbeii vor fi expusi unor situatii de stres (prinderea lor, punerea in cos, transport) sa numai vorbim de modul cum unii alearga prin crescatorie cand prind porumbeii, de parca ar fi pisici sau ulii, va cam dati seama ce ii streseaza chestia asta, daca nu exista o relatie intre crescator si porumbel, sa nu mai vorbim si de faptul daca porumbelul nu are o conditie fizica optima. Toate acestea aduc o stare de stres, care pot sa slabesca organismul porumbeilor si sa nu mai tina sub control “bolii”enumerate mai sus.

 

 

La imbarcarea pentru Amstetten, 550 km, in luna mai 2008

 

 

In timpul sezonului dupa prima etapa fac tratament pentru caile respiratorii, iar in saptamana urmatoare pentru tricomonoza, iar acestea se repeta tot la 2 saptamani. Nu sunt un impatimit al medicamentelor, dar in timpul concursurilor trebuie date pentru ca stim cu totii cum unii dintre crescatori angajeaza porumbeii la concursuri. Multi nu inteleg ca porumbeii trebuie sa fie sanatosi “tun” pentru a da randament, orice mica problema poate sa-l jeneze sa nu poata, sa depuna efort maxim in a se intoarce victorios acasa.

Folosesc tot felul de uleiuri pe mancare cu drojdie de bere, calciu vitaminizat, faina de peste, krauter-mix, oregano.

Ca recuperatori, “Electrolitii” sau miere de albine cu lamaie si glucoza, plus exista un produs foarte bun format numai din minerale, ”Super Elixir” de la firma PALOMA- Belgia, mai sunt si altele de la alte firme, ideea este sa le folositi inteligent, cand si unde trebuie. Un lucru sa tineti minte, produsele au rol de A-I AJUTA sa se mentina intr-o forma buna, sa-si mentina sanatatea, sa se recupereze, sa aiba niste rezerve in organism, iar unele produse au rol important in sustinerea organismului pentru o buna functionare a metabolismului, in a transforma in cel mai scurt timp hrana in energie pentru ca porumbelul sa se poata folosi de ea din plin.

 

 

Campioni din 2009 - ACMR Transilvania

 

 

La inceput dupa ce am realizat primele rezultate, normal ca si toti, am fost acuzat “ca fur”, m-au verificat la vreo 3 sau 4 etape de fond, la care porumbeii parca de ciuda au venit tot mai bine, incat nici mie nu imi vinea sa cred, iar apoi dupa ce s-au convins ca nu fur am auzit zvonuri cum ca ii dopez. Le-am zis sa duca porumbeii la analize, care vor ei, dar nu i-au dus. Si acum ca sa va deschid un pic ochii si cu dopingul asta, atletii se pot dopa sau alti sportivi pentru ca ei vad pista pe unde trebuie sa alerge sau la fotbalisti trebuie doare sa alerge pe teren pe langa jocul cu mingea, la porumbei nu e chiar asa. “Atletii” nostri sa zicem ca ii dopam ca sa aibe rezistenta, dar ce facem cu mintea lor ? Aceea nu poate fi dopata, nu poti sa-l dopezi ca sa se orienteze mai bine, mai rapid, si plus de asta chiar daca ar fi, porumbelul dopat dupa 1-2 sezoane e gata tot organismul in el, e o leguma, ca un drogat. Deci, sa o rumegam un pic, ca nu e chiar asa. Invidia bat-o focu si neputinta unora.

           Acestea sunt retetele dupa care sunt hraniti porumbeii mei, sper ca unora sa le fie de ajutor.

           Amestec reproducatori (11 feluri de seminte).

-10 kg  mazare

-10 kg  porumb

-  5 kg  grau

-  5 kg  mazariche

-  5 kg  floarea-soarelui

-  5 kg  orzoaica

-  2 kg  canepa

-  2 kg  mei

-3,5 kg sorg

-1,5 kg rapita

-  1 kg  in

 

 

Un reproducator neamt deosebit de valoros

 

 

Amestec de iarna (9 feluri de seminte)

-          4 kg grau

-          3 kg floarea-soarelui

-          5 kg porumb

-   10 kg orzoaica

-          2 kg ovaz decorticat

-          2 kg mazare

-          1 kg canepa

-          1 kg mei

-          1 kg sorg

 

 

Un alt zburator de top: DV-0398-07-323

 

 

Amestec lot de zbor (11 feluri de seminte)

-          30 kg porumb

-          20 kg mazariche

-          15 kg floarea-soarelui

-          15 kg sorg

-          2,5 kg mei

-          2,5 kg rapita

-          2,5 kg canepa

-            2 kg orzoaica

-            2 kg ovaz decorticat

-          15 kg triticale

-          2,5 kg orez

     

Puii sunt hraniti pana inainte cu 21 zile de inceperea antrenamentelor cu hrana reproducatorilor, iar apoi cu cea pentru lotul de zbor doar cantitatea de orzoaica si ovaz decorticat se modifica la 5 kg.

 

 

 

Viitorul crescatoriei este asigurat

 

 

RRP: Credeti in `teoria ochiului` la porumbei? Va orientati si dupa ochi atunci cand va stabiliti perechile?

I. Burca: Ochiul imi spune in primul rand sanatatea porumbelului, imi place sa ma uit la ochiul porumbeilor, sunt unele teorii, multe s-au potrivit, dar urmaresc aceasta teorie a ochiului, in schimb nu ma ghidez dupa ea. Am vazut pe internet un material cu un crescator englez care avea unele teorii cu privire la ochi, sa stiti ca sunt cam 70-80% adevarate. Am studiat unii porumbeii campioni la care le era prezentat ochiul si mare mi-a fost mirarea cand teoriile acestui crescator englez se potriveau la cateva exemplare, dar inca nu cred, dar sunt atent la detaliile acestui crescator englez, stiti cum e, cine stie, poate....In volumele lui Piet de Weerd, “Campionii vazduhului”, sunt diverse teorii ale ochiului,dar cititi atent pentru ca veti ametii, cate teorii veti gasii, tot felul de cercetari. Iar la stabilirea perechilor nu ma intereseaza culoarea ochilor.

RRP:Va rog oferiti-le vizitatorilor site-ului cateva informatii suplimentare despre rezultatele obtinute in ultimii ani  si despre proiectele dvs. de viitor.

I.Burca:  Din cauza ca nu pot fii puse in acest interviu toate rezultatele mele, sa va prezint doar cele din Campionatul  National & Provincial, precum si cele din nou infintatul Club Maraton Romania (A.C.M.R.), cat si sosirile porumbeilor la cele mai bune etape de fond & maraton din 2008 & 2009. Pentru cei care doresc sa vada mai in amanunt rezultatele personale ii invit sa viziteze:

http://burca-ionut.weebly.com/rezultate.html 

 

PARTICIPANT LA  “CUPA EUROPEI CENTRALE “ – DORTMUND – GERMANIA in perioada 12-14 februarie 2010, cu porumbelul “STRONG”, RO-07-317774, selectat in Lotul National pe primul loc la categoria “Maraton”, acesta avand toate sansele sa iasa Campionul Europei, sa vedem ce formula de calcul va fi. In 2009 am obtinut: de 27 de ori locul 1, de 23 de ori locul 2 si de 22 de ori locul 3.

 

 

Domnul Burca, impreuna cu nasul sau, la columbodromul F.C.I.

 

Locul 3 INTERNATIONAL
Locul 1 NATIONAL, 2009, COLUMBODROMUL INTERNATIONAL
Locul 1 PARIU - "PALOMA BLANKA FAIR-PALY"
ROMANIA-HUNEDOARA-SIMERIA CU PORUMBELUL "PROVOCARE" RO-09-104126

Castigator al Trofeului si a Plachetei inmanate in memoria hambalistului Marian Cozma.

            REZULTATE   NATIONALE  CLUB  MARATON   2009

SUPER  AS  (3 / 3 etape de maraton): locul 4

MASCULI & FEMELE
SUPER  AS  MASCULI: lcoul 3
AS  NATIONAL (2 etape de maraton desemnate): locurile 1, 12, 46, 95.
MASCULI & FEMELE
AS  NATIONAL  MASCULI : locurile 1, 9, 30, 62.

Principalele rezultate  obtinute in 2009 in campionatul national

 

VITEZA  TINERET: locurile 125, 365, 615, 963 etc.
VITEZA  PALAMRES MATURI: locurile 99, 365, 391, 510 etc.
VITEZA  PALMARES TINERET:  locurile 54, 90, 137, 358 etc.

VITEZA  CRESCATOR: locul 199
VITEZA  PALMARES CRESCATOR: locul 89
DEMIFOND  PALMARES MATURI:  locurile 126, 401, 428 etc.
DEMIFOND  PALMARES TINERET: locul 50
DEMIFOND CRESCATOR: locul 136                              
DEMIFOND  CRESCATOR PALMARES:  locul 74
FOND  MATURI:  locurile 4, 99, 565, 626 etc.
FOND  TINERET:  locurile 311, 367.
FOND  PALMARES MATURI:  locurile 183, 206.

FOND  CRESCATOR:  locul 9
FOND  CRESCATOR PALMARES:  locul 3
MARATON  MATURI :  locul 24
MARATON  CRESCATOR:  locul 4
MARATON  CRESCATOR PALMARES:  locul 28
GENERAL  MATURI:  locurile 46, 69, 183, 185, 235, 248, 297, 306, 317, 432, 524, etc.
GENERAL  TINERET: locurile 13, 58, 72, 82, 237, 252, 275, 282, 307, 311, 505, 562.
GENERAL  PALMARES MATURI: locurile 11, 83, 100, 122, 130, 182, 186, 187 etc.
GENERAL  PALMARES TINERET:  locurile 10, 18, 36, 37, 50, 77, 143
GENERAL  CRESCATOR:   locul  47
GENERAL  CRESCATOR  PALMARES: locul 11
AS  TINERET:  locurile 59,
173, 303.
AS  MATURI PALMARES: locurile 48, 74, 82, 83.  
AS  CRESCATOR: locul 33
AS  CRESCATOR PALMARES: locul 5

 

 

 

Cupa obtinuta pentru locul 1 Maraton Crescator Provincial in 2009

 

REZULTATE  CENTRALIZATOARE  2009 
CLUB MARATON TRANSILVANIA

SUPER  AS  (3 / 3 etape de maraton): locul 2
MASCULI & FEMELE
SUPER  AS  MASCULI : locul 2
AS  NATIONAL (2 etape de maraton desemnate): locurile 1, 8, 29, 63
MASCULI & FEMELE
AS  NATIONAL  MASCULI : locurile 1, 8, 21, 43

REZULTATE CONCURSURI 2009
AMSTETTEN - 541  km
Interprovincial, 8351  porumbei: locurile 9, 21, 45, 58, 87, 108, 132, 139, 140, 141, 155, 259, 289, 320, 377 etc.(60/4 ) – locul  6 Crescator
Provincial  - 4389  porumbei: locurile 7, 13, 30, 38, 60, 68, 79, 84, 85, 86, 94, 152, 163, 179, 202, 213, 214 etc (60/35)  -  locul 6  Crescator

SCHAERDING -  654 km
Interprovincial  6196 porumbei: locurile 56,82,85,97,115,119,145,169,184,205,206,208,224,248,349,etc(108/52) 31  Crescator
Provincial          3169 p.  : locurile 56,82,85,97,115,119,145,168,183,203,204,206,221,242,325,etc(108/32) 26  Crescator

BAMBERG - 893  km - ACMR TRANSILVANIA - cursa de 2 zile lansare ora 09.00 
1318 porumbei : locurile 24, 25, 50 (4/3) – locul 3 Crescator
 ZONA 1 (Timis + Arad + Bihor + Satu Mare + Salaj + Maramures)
349 porumbei: locurile 9, 10, 17 (4/3) - locul 1 Crescator

WELS -  601 km
Provincial
  - 847 porumbei: locurile 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 25, 28, 39, 40, 41, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 etc (66/37) – locul 1  Crescator

BAMBERG  -  895  km
INTERNATIONAL (Romania + Ungaria + Yugoslavia + Croatia )
2289 porumbei: locurile 90, 120, 210 (16 / 3)        
NATIONAL   1177 porumbei:  locurile 46, 67, 126 (16 / 3) – locul 19 Crescator

Provincial, 433 porumbei: locurile 31, 43, 73 (16 / 3) – locul 13 Crescator

TENELOHE   - 860  km - ACMR TRANSILVANIA - cursa de 2 zile lansare ora 09.00   canicula si vant din fata
1505 porumbei: locurile 1, 29, 37, 39, 46, 234 (13 / 6) – locul 3  Crescator 
ZONA 1 (Timis + Arad + Bihor + Satu Mare + Salaj + Maramures)
 614 porumbei: locurile 1, 22, 30, 31, 35 (13 / 5) - locul 4  Crescator

 ALDORF  - 830  km  - ACMR TRANSILVANIA - cursa de 2 zile lansare ora 09.00  canicula si vant din fata
859  porumbei: locurile 2, 9, 10, 15, 26, 62, 113, 125 (26 / 8) - locul 1 Crescator
ZONA 1 (Timis + Arad + Bihor + Satu Mare + Salaj + Maramures )
405 porumbei: locurile 2, 9, 10, 15, 23, 55 (26 / 6) – locul 1 Crescator


BAMBERG  - 895  km, canicula si vant din fata (etapa catastrofa) 

INTERNATIONAL (Romania + Ungaria + Yugoslavia + Croatia)
2048  porumbei: locurile 22, 60, 117, 144, 196 (42 / 5) _  Crescator
NATIONAL, 1116  porumbei: locurile 8, 24, 40, 44, 63, 146, 208 (42 / 7) -   Crescator
Provincial, 569  porumbei: locurile 4, 15, 26, 29, 38, 80, 114 ( 42 / 7 )  - Crescator

 

 

Cupa obtinuta pentru locul 1 Fond Maturi Provincial, in 2009

Interviu cu maestrul Mihai Vasiliu - Botosani - partea 1Interviu cu domnul Petrica COCOS - Bucuresti - partea a 3-aCrescatoria Simion Emil - Bucuresti - interviu Silviu Glodeanu - partea 1Interviu cu domnul Marian Ilie, FCPR Timisoara - partea a 2-aInterviu columbofil cu campionul roman, domnul BACALU DANUT, din orasul Falticeni, jud. Suceava


Comentarii

postat la 10:36, Luni, 15.11.2010 de sorin

felicitari ionut .dupa munca si rasplata
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.