Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Vasile Muntean - FCPR Sibiu - partea a 4-a


13:34, Vineri, 04.12.2009

 

Interviu cu domnul Muntean Vasile – FCPR Sibiu

- partea a 4-a -

 

 

 

 



RRP: Ce preferati sa reproduceti dintr-o pereche de porumbei: un porumbel AS si mai multi porumbei acceptabili, sau mai multi porumbei medii, apropiati ca valoare?

V. Muntean: Atunci cand iti aduci o pereche de porumbei in crescatorie gandesti astfel: am adus o pereche de porumbei buni din care vreau sa scot porumbei buni. Ca se intampla sa reproduc si un porumbel AS si scot si alti porumbei care zboara bine…dar de dorit ar fi ca toti  produsii din ei sa fie de varf, dar nu se prea intampla asta des. De dorit ar fi sa domini cu porumbeii dintr-un singur cuplu, dar acest lucru este imposibil. Intr-un an scoti un porumbel AS, in urmatorul reproduci alti 2-3 porumbei care zboara bine si lucrurile se cam compenseaza de la an la an.

 

 

Imagine dintr-unul din compartimentele porumbeilor de zbor

 

 



RRP: Pe un tanar care acum incepe sportul columbofil, ce il sfatuiti: cu ce porumbei sa inceapa, de la ce crescator sa si-i achizitioneze, daca acesta sa fie din zona lui sau nu, daca sa inceapa cu pui sau maturi etc.?

V. Muntean:  Pe un tanar columbofil din ziua de astazi l-as sfatui sa faca exact cum am procedat eu: sa mearga in crescatorii de top din orasul sau zona lui (la vremea mea asa am procedat si am mers la Liviu Saratean, Lungu Gheorghe si Rau Precup). De la ei am cumparat 40-50 de pui, cei mai multi de la Liviu Saratean. Pe acestia i-am miscat putin toamna si i-am zburat in anul urmator. Cine isi permite sa cumpere pui multi si sa ii zboare direct, este perfect. Daca nu iti permiti acest lucru trebuie sa cumperi cativa porumbei pentru matca de la un crescator serios. Eu am avut un porumbel tanar, zburat in alta crescatorie pe care am reusit sa il invat (la varsta de doi ani) si care mi-a zburat ulterior foarte bine pana la distanta de 900 km. Acesta a fost un porumbel deosebit, din masculul `Asul`,  original Thomas Peeters pe care eu inca pun mare baza. La doctorul Norbert Peeters imi doresc mult sa merg si sa mai cumpar o pereche de porumbei. Batranul Thomas Peeters a murit, Dumnezeu sa il ierte !

 

 

 

 

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara, v-ati mai apuca de porumbei?

V. Muntean: Nu stiu. Probabil ca da. Eu iubesc foarte mult porumbeii si am facut mari investitii in ei.

RRP: In cariera dvs. columbofila de pana acum ce ati investit mai mult in porumbei: timp, energie, sudoare, nervi, pasiune sau bani?

V. Muntean:  Mai intai trebuie investiti bani in achizitia de porumbei. Apoi trebuie sa va spun ca la mine in crescatorie se face curat la porumbei de 2-3 ori pe zi. Asta inseamna munca, sudoare, rabdare. In timp le-am construit porumbeilor un adapost bun, aerisit, curat, functional. Acum imi doresc sa fac o mica amenajare la crescatorie si sa construiesc un culoar pe lungimea intregii crescatorii.

 

 

 

 

RRP: Sportul columbofil este unul profitabil pentru dvs. la acest moment?

V. Muntean: Una peste alta da. Porumbeii reusesc sa isi scoata cheltuielile de hrana, tratamente etc.

RRP: Considerati ca exista o legatura directa intre  porumbeii buni zburatori si porumbeii buni reproducatori? Adica cel care este bun zburator in mod obligatoriu va fi si un bun reproducator?

V. Muntean: Nu exista o regula in acest sens. De exemplu porumbelul meu `580` (Van der Wegen x Kuijpers x Raymund Hermes x Delbar x Vanbruane) care a fost un zburator deosebit, nu a reprodus la fel de bine, in sensul ca eu nu am reusit sa zbor nici un fiu direct din el. In schimb in alte crescatorii urmasi din el au obtinut locuri de top si s-au dovedit a fi si buni reproducatori. Asta a fost norocul meu. Cu toate acestea `580` este singurul meu porumbel din crescatorie pe care nu o sa-l elimin niciodata pentru ca acest porumbel a zburat mai mult pentru mine, ca si crescator, decat pentru el. Imi aduc aminte ca la un zbor greu de Magdeburg, in care au angajat porumbei 636 de crescatori, am reusit sa obtin locul 2. La acel zbor in prima zi a sosit primul `Piticul`, iar in spatele sau la putine minute a venit si `580`.  A fost atunci un zbor pe o zona larga, de la Caras Severin la Arad, tot Ardealul, Mures, Bihor, Baia Mare. Deci la mine in crescatorie au fost doi porumbei sositi in prima zi de la 1151 km. `580` este un porumbel din anul 1996 si in anul 2003 a facut aceasta isprava, dupa care nu l-am mai angajat. Doua fiice din `580`, cu o femela de Delbar, au venit foarte bine, in 2009, la columbodromul domnului Horvath, la Simeria.

 

 

 

 

RRP: Rezultate mai bune la zboruri cu ce ati obtinut: cu masculii sau femelele?

V. Muntean: Cu masculii pentru ca eu nu am zburat femelele decat pe perioade scurte de 1-2 ani. Acum in schimb mi-am pregatit un lot de 12 femele. Vreau sa vad cum se vor descurca.

RRP: Dar buni reproducatori ce ati avut mai mult: masculi sau femele? Considerati ca este dificil de identificat un bun reproducator?

V. Muntean: Da, este greu. Mai exact este greu sa identifici un cuplu de buni reproducatori. Se poate intampla ca un porumbel sa fie bun reproducator intr-o anume crescatorie, in schimb la tine nu se intampla acelasi lucru. Sangele porumbeilor  pusi la pereche trebuie sa fie compatibil.

 

 

 

 

RRP: Va rog sa ne dati acum cateva amanunte despre rezultatele pe care le-ati inregistrat in ultimii ani la nivel national.

V. Muntean: La  nivel national am fost campion la categoria Demifond, vicecampion national la Viteza (si la porumbei si la crescatori), apoi am fost ales crescatorul AS al anului 2003 si cred eu ca am fost chiar crescatorul anului, in Romania, in 2003 si la Fond si la Maraton. La nivelul Ardealului am castigat locul 1 si 2 National la Linz, cu porumbei sositi in prima zi. Apoi locul 1 de la Kolin, locul 2 zonal de la Nurenberg. In anul 2007 am obtinut, din 6000 de porumbei angajati, cu doua surori Hermes x Delbar, locul 1 si 2. Iar un record national la nivel de crescatori, la un zbor de fond. In anul 2008, la un zbor de Weltz (distanta de concurs 800 km), am obtinut locul 2. La acest concurs locul 1 l-a obtinut Andrei Huzu, vecinul si copilul meu de suflet, cu porumbei din crescatoria mea. In afara de acestea mai sunt multe alte rezultate de mentionat, dar consider nu este cazul sa le enumar pe toate. In decursul anilor eu am fost crescatorul care a zburat in concursuri de la 100 km la 1000 km si cu aceiasi porumbei. Nu am evitat niciodata concurenta. Cu combinatia de porumbei Hermes x Delbar x Thomas Peeters eu am obtinut rezultate foarte bune in timp. Pentru mine conteaza si pedigreele, dar cel mai mult cand merg intr-o crescatorie ma uit la porumbei.

 

 

In asteptarea unui nou sezon de zboruri, la fel de bun cel din 2009

 

 

RRP: In activitatea dvs. columbofila de pana acum ati vizitat multi crescatori straini?

V. Muntean: Da, am vizitat multi crescatori straini, cred ca au fost zeci. In Olanda, in Germania, Austria si Ungaria, iar in Belgia mai putini.  Printre acestia ii pot enumera pe: Jac van der  Wegen, Jan Theelen, Jan van der Pasch, Keunen Neisein (sunt niste crescatori celebri, cu porumbei foarte buni). Un alt crescator celebru a fost Franz van de Well care a decedat in urma cu doi ani (locuia in Olanda, la granita cu Germania) si avea porumbei Adrianus van der Wegen si Staf Dusarduyn.

 

 

Un zburator deosebit la fond

 

 

RRP: Ruta de zbor a porumbeilor dvs. care a fost ? Tot timpul numai pe Ungaria?

V. Muntean:  Pe Valea Muresului, apoi in Ungaria, Cehia, Austria si Germania. Pe alte rute  nu am zburat.

RRP: Considerati ca existe diferente intre porumbeii care zboara pe munte fata de cei care zboara pe campie? Sunt alte talii, alte temperamente?

V. Muntean:  Normal. Un porumbel de talie ceva mai mare nu poate sa zboare pe munte asa cum zboara pe campie. La noi in Ardeal porumbeii de talie mai mare nu rezista. Sunt de talii mijlocii.

 

 

 

 

RRP: Pentru crescatorii interesati, vindeti porumbei din crescatorie?

V. Muntean:  Da, la preturi romanesti. Dar am si cateva perechi de porumbei de matca din care nu vand pui.

RRP: Cam cat timp alocati pe zi porumbeilor?

V. Muntean: Sunt zile in care stau in mijlocul porumbei si 12 ore. Sansa vietii mele a fost sa am timp. Chiar daca sunt de serviciu la biserica (1-2 ore dimineata si 1 ora dupa-amiaza), in restul timpului sunt acasa.  

 

 

Unul dintre preferatii domnului Muntean

 

 

RRP: Referitor la implicarea dvs. in cadrul structurilor de conducere ale FCPR ce ne puteti spune?

V. Muntean: Timp de cativa ani am fost membru in cadrul Comitetului Director al FCRP. Am fost un om de actiune, de bine, nu am fost un tip care sa incurce desfasurarea lucrurilor bune. Cu patru ani in urma, din dorinta de a promova tineretul in structurile de conducere ale FCRP, am facut o propunere de a lasa locul altora mai tineri. Si dau exemplu aici o persoana mai tanara care acum se ocupa de editarea revistelor uniunii. Atunci eu am pierdut iar el a castigat. El a ramas in Comitetul Director iar eu am iesit. Dar tot timpul gandesc ca trebuie sa fim oameni seriosi si eu am un concept al meu si nu sunt de acord cu anumite hotarari care sunt poate patimase sau strambe: tot ce facem, facem pe banii nostri si nu sunt de acord ca cineva sa isi bata joc de mine. Eu ii respect pe toti oamenii si astept respect si din partea altora. Mai intai ofera si abia apoi asteapta sa primesti.

 

 

 

 

RRP: Aici punem punct interviului nostru nu inainte de a va multumi pentru amabilitate si a va dori viata lunga si multe succese, in continuare, in sportul columbofil.

V. Muntean: Si eu va doresc acelasi lucru si sa dea Dumnezeu sa fim uniti, sanatosi si sa ramanem prieteni si apropiati. Doamne ajuta !

 

 

Nota: Pentru persoanele interesate, numarele de telefon ale domnului Vasile Muntean sunt: 0722.238.086, 0269.238.086

 

 

An de an, participari cu rezultate deosebite la columbodroame

 

 

 

 

 

 

 

La Sibiu au fost adusi si o parte dintre porumbeii de baza ai campionului german Lessmeister

 

 

 

 

 

 

 

Urmasi directi din campionii germanului Menne au luat drumul Ardealului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domnul Vasile Muntean, in mijlocul unor buni prieteni columbofili

 

 

 

Ora exacta in familia Muntean este una columbofila

Interviu cu domnul Valentin Trufin - Radauti, jud. Suceava - partea 1Interviu cu domnul MOISE NINEL, orasul Urlati, FCPR Prahova, partea 1Interviu columbofil cu domnul DAN PRUSU, FCPR Constanta, partea a 3-aInterviu pe teme columbofile cu domnul ing. Corneliu CRETULESCU - Bucuresti - partea a 3-aInterviu cu domnul Adrian Cretu, UCPR Caracal, jud. Olt - partea 1


Comentarii

postat la 21:22, Miercuri, 18.05.2011 de Pitulan gabriel

Felicitari pt activitatea columbofila, sanatate si bafta multa. Cu stima.

postat la 10:39, Vineri, 17.06.2011 de Pitulan gabriel

Cu cit vindeti o pereche de pui? Mltumesc.
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.