Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ati participat in anul 2020 pe columbodroame? Si daca da, cu ce rezultate?
Foarte bune
Bune
Satisfacatoare
Nu am participat

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnii Mihai Bucataru si Ilie Corneanu - FPCR Prahova - partea a 2-a


00:15, Joi, 13.08.2009

Interviu cu domnii Mihai Bucataru si Ilie Corneanu din localitatea Banesti,

FCPR Prahova

- partea a 2-a -

 

 

 

Domnul Bucataru impreuna cu sotia, o admiratoare a porumbeilor campionului 

RRP: Ce importanta acordati selectiei la mana a porumbeilor?

M. Bucataru: Aceasta este o chestiune foarte grea. Pana acum 4-5 ani acordam o importanta deosebita selectiei la mana a porumbeilor. Insa timpul si rezultatele ne-au dovedit ca mai exista si exceptii care la un moment dat te fac sa te indoiesti de valabilitatea acestei teorii a selectiei. Eu traiesc totusi cu impresia ca porumbelul trebuie sa arate perfect atunci cand il analizezi `la mana`. Un alt criteriu de care tinem seama este analiza antebratului la porumbei. Antebratul la un porumbel de viteza-demifond difera fata de antebratul unui porumbel de fond.

 

 

Puii din prima serie 2009

  

RRP: Pentru pui selectia la mana este un criteriu eliminatoriu?

M. Bucataru: Este un criteriu eliminatoriu atunci cand au defecte majore: sternul foarte mic, furca foarte descheiata si pana scurta, in general plutirea. Preferam ca zona de plutire a aripii sa fie mai dezvoltata.

 

 

 

 

RRP: Preferati porumbeii cu un penaj mai matasos, sau pe cei cu un penaj mai saracacios dar care pot avea rezultate bune?

M. Bucataru:  Preferam porumbeii cu un penaj cat mai matasos.

RRP: Preferati porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?

M. Bucataru: Preferam porumbeii valorosi, dar in acelasi timp incercam sa ii facem si frumosi, prin combinatiile pe care le realizam.

 

 

Unul din compartimentele porumbeilor de zbor

 

 

RRP: Dati-ne acum cateva amanunte despre sistemul de imperechere al porumbeilor. Cum va stabiliti perechile, dupa ce criterii?

M. Bucataru: Avand in vedere ca matca ne-am format-o de cativa ani buni, infuziile sunt minore, dar necesare. Imperechem porumbeii care pe linia pedigreelor au dat rezultate. Am omis sa va spun ca ne zburam porumbeii si la categoria fond pentru ca fac parte din concursurile anuale ale asociatiei columbofile in care suntem inscrisi si zburam. In acest sens avem cateva perechi special destinate acestei categorii de zboruri, dar pe care nu ii incrucisam cu porumbeii de la alte categorii decat foarte rar.

 

 

Fratele campionului, masculul RO-546648-2008

 

 

RRP: Rezultatele cele mai bune de pana acum le-ati avut la categoriile I-a si a II-a?

M. Bucataru:  Exact. Apreciem in foarte mare masura si porumbeii care obtin rezultate deosebite la categoria AS. Pentru noi un porumbel care obtine zece clasari bune intr-un an este un porumbel complet. Am avut porumbel campion la categoria AS si General si in 2007 si in 2008.

 

 

Compartimentul II, destinat masculilor vaduvi de fond

 

 

RRP: Dar daca la un moment dat doriti sa va pastrati un descendent dintr-un anume porumbel care a obtinut rezultate foarte bune atunci apelati la un anume tip de consangvinizare? Si pana la ce nivel mergeti?

M. Bucataru: Da.  Am observat ca cu cat `strangem` mai mult perechea, respectiv apelam la o imperechere de tip bunic/nepoata sau nepot/bunica, rezultatele nu sunt atat de bune si de aceea apelam cu mult mai multa incredere la imperecheri de a treia generatie.

 

 

Compartimentul III al femelelor vaduve

 

 

RRP: Si produsii obtinuti din astfel de perechi ii pastrati la matca, sau ii si zburati?

M. Bucataru: Pana acum 3-4 ani opream puii din aceste perechi la matca, dar acum ii zburam, ii verificam, dupa care ii introducem la matca.

RRP: Ce preferati sa introduceti la matca: porumbeii zburati si verificati la dvs. in crescatorie sau porumbei cu pedigree bune, adusi din alte crescatorii? Si cu ce regularitate introduceti porumbei noi la matca?

M. Bucataru:  Principiile noastre columbofile pe care ne bazam sunt urmatoarele trei: origine, sanatate si motivatie. Fara a respecta aceste trei principii, un  porumbel nu poate avea rezultate. La originea unui porumbel ne intereseaza ca acesta sa aiba pedigree, sa provina dintr-o linie buna, dar ne intereseaza sa ii urmarim si rudele, descendentii. Vrem sa stim ce rezultate au obtinut si acestia la zbor, pe ce rute au obtinut performante, cu ce concurenta s-au confruntat. Introducem la matca si porumbeii din propria crescatorie, dar numai dupa 3-4 ani in care au zburat mult si bine si au facut dovada ca sunt valori. Din pacate la zborul pe ruta de munte, sa tii un porumbel timp de 3-4 ani cu rezultate constante si bune este din ce in ce mai greu.

 

 

 

 

RRP: Cum vi se pare ruta de zbor pe munte in comparatie cu cea pe campie?

M. Bucataru: Sunt multi contestatari, dar cred ca zborul pe munte este cel mai dificil, datorita rapitoarelor, apoi vremii imprevizibile si instabile.

RRP: In obtinerea unor rezultate de top, ce considerati ca este mai importanta: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

M. Bucataru: Ajung din nou sa ma repet: un porumbel care nu are valoare nu poate obtine performante. Dar in final diferenta intre locurile din clasament o face crescatorul, prin motivatia porumbelului, prin modul cum il simte.

 

 

 

 

RRP: Domnule Corneanu, referitor la sistemul de motivatie al porumbeilor dvs. ati reusit sa va stabiliti anumite reguli dupa care sa lucrati? Aveti porumbei care raspund diferit la anumiti stimuli?

Ilie Corneanu: Din start trebuie sa va spun ca la noi in crescatorie toti porumbeii, indiferent ca sunt masculi sau femele, zboara la vaduvie. Porumbeii de zbor ii imperechem primavara functie de vreme si functie de data primului concurs, mai exact cu 105 zile inainte de data inceperii primului concurs. Apoi daca iarna este mai usoara ii imperechem la data de 1 februarie, daca in schimb iarna este mai aspra ii imperechem la data de 15 februarie, chiar si 1 martie. Fiecare cuplu de zburatori reproduce cate un pui dar pe care il creste in final masculul, iar femela este retrasa. Apelam si la metoda fara pui, adica ii lasam sa oua si dupa 10-12 zile de clocit le luam ouale. Acest lucru ii ajuta pe porumbei sa naparleasca mai incet si metoda o folosim mai mult cu porumbeii de fond.

 

 

 

 

RRP: Reusiti sa pastrati porumbeii de zbor in forma pe toata perioada sezonului de concursuri?

Ilie Corneanu: Asta este o problema cu care ne confruntam si noi pentru ca ni s-a intamplat ca la ultimele 2-3 etape sa scapam porumbeii din mana si chiar sa pierdem porumbei deosebit de valorosi. Poate si datorita climei, apoi nici instalatiile noastre din crescatorie nu sunt perfecte. Gresim undeva, dar nu stim unde.

RRP: Daca la un moment dat simtiti un porumbel de zbor ca nu este in forma, il angajati totusi?

Ilie Corneanu: Mie imi place riscul, sa stiti. Si daca nu riscam nu ajungeam acolo unde suntem astazi. Asa am procedat si cu porumbelul nostru super-campion pe care l-am avut prezent in olimpiada columbofila de la Dortumund. Pe acest mascul nu prea l-am menajat si l-am angajat in toate concursurile posibile, indiferent de forma in care s-a aflat si de starea vremii. Si intr-un final valoarea lui si-a spus cuvantul pentru ca a clasat in 46 de concursuri din 55 de etape in care a fost angajat, timp de patru ani.

 

 

 

Interviu cu domnul COZMA AUREL, din municipiul DROBETA TURNU SEVERIN, membru in cadrul FCPR MEHEDINTIInterviu cu domnul Laurentiu SPINU – Campina – FCPR Prahova - partea a 2-aInterviu cu maestrul Mihai Vasiliu - Botosani - partea a 3-aInterviu columbofil cu dl. Apopei Lucian, FCPR Falticeni, jud. Suceava - partea a 3-aInterviu cu maestrul columbofil, domnul LUCIAN IORDACHE, FCPR Bucuresti, partea 1


Comentarii

postat la 18:01, Miercuri, 04.12.2013 de georgian mihai

sa traiti as vrea sa cumpar o pereche de porumbei de la dumneavoastra , daca vindeti bineinteles ,va multumesc o zi buna
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.