Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR - partea a 4-a


14:29, Luni, 10.08.2009

Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR

- partea a 4-a -

 

 

Domnul Rusu in fata crescatoriei

 

RRP: Aveti vreun crescator roman pe care il apreciati foarte mult pentru stiinta cu care isi cultiva porumbeii?



D. Rusu: Da, exista o astfel de persoana si de la care eu am invatat extrem de multe lucruri. Dupa parerea mea unul dintre cei mai importanti columbofili pe care i-a avut si ii are Romania este domnul Iordache Lucian. Dansul este un mare crescator si de la Lucian Iordache am invatat un lucru care eu consider ca este foarte important: intre crescatorie, crescator si porumbel trebuie sa existe o legatura stransa. Tot de la dansul am invatat ca porumbelul te `simte` in anumite situatii, adica cat esti de apropiat de el.

 

 

 

 

RRP: Dar din strainatate aveti vreun crescator pe care il admirati?

D. Rusu: Sunt foarte multi crescatori buni, unii dintre ei fabulosi cu care m-am nascut si cu care am crescut. M-am nascut cu Janssen in cap si cu Janssen voi muri. M-am nascut cu un Stichebaut in cap, cu un Delbar, cu Vandenabeele etc.



 

 

Ochiul unui super zburator

 

RRP: Considerati ca secretele din columbofilie se mai si fura, sau se pot insusi doar din cartile de specialitate? Daca un crescator nu are un talent nativ pentru acest sport, considerati ca poate ajunge la mare performanta?

D. Rusu: Poti ajunge, dar numai prin munca si prin a avea capacitatea de a lua de la fiecare ce este bun. Deci de a separa raul de bine. Este foarte important.

 

 

Aripa de campion

 

 

RRP: De ce considerati ca exista in randul crescatorilor romani acest miraj al porumbeilor adusi de afara, al porumbeilor belgieni si olandezi? Considerati ca sunt mai valorosi porumbeii lor decat ai nostri? Va intreb asta pentru ca ati fost prin multe crescatorii din strainatate si v-ati dat seama.

D. Rusu: Consider ca majoritatea crescatorilor din aceste tari au acces la o publicitate fantastica. Este foarte greu de spus daca porumbeii  lor sunt mai valorosi genetic decat ai nostri pentru ca ei zboara in anumite conditii. Nu poti compara un porumbel care zboara intr-o anumita clima si intr-o anumita forma de relief cu porumbei care zboara in conditii cu totul si cu totul diferite. La olandezi si belgieni triajul porumbeilor este mult mai dur decat la noi. In Romania crescatorii au mentalitatea gresita de a pastra si porumbei care nu si-au dovedit valoarea la zbor.

 

 

 

 

RRP: Dar crescatorii romani au valoare?

D. Rusu: Parerea mea este ca in Romania exista multi crescatori valorosi. Numai in Bucuresti sunt multi columbofili foarte buni: este un Lucian Iordache, un Popescu Petre, un Simion Emil, tandemul Stanescu + Dobre etc.

RRP: Ce importanta acordati recuperarii porumbeilor?

D. Rusu: Recuperarea porumbeilor este un lucru foarte important. In opinia mea sunt trei etape in pregatirea unui porumbel pentru concurs: etapa de recuperare care dureaza 3 zile dupa intoarcerea din concurs (duminica, luni si marti), perioada de pregatire care inseamna joi si vineri si perioada de angajare care inseamna sambata si care este foarte importanta. In etapa de recuperare se ofera pasarilor diferite produse de recuperare (si eu sunt adeptul de a oferi porumbeilor cat mai multe produse naturale). In aceasta etapa le ofer si ceaiuri  porumbeilor. Dar sa exemplific putin: duminica le ofer porumbeilor la sosire electroliti in apa, un produs (sau ceaiuri de la farmacia umana) pentru caile respiratorii si apoi hrana depurativa. In aceste zile le mai ofer porumbeilor si ceaiuri pentru refacerea ficatului, apoi ceaiuri pentru revitalizare. Tot in aceasta perioada le mai ofer porumbeilor un fel de supa, o reteta pe care am preluat-o de la Silvere Toye (formata din ceapa, usturoi, telina si morcovi care se fierb foarte bine, iar supa strecurata se serveste porumbeilor). Mai folosesc drojdia de bere, uleiul de usturoi. Etapa a doua consta in pregatirea porumbeilor. In aceasta perioada le ofer porumbeilor anumite uleiuri pe baza de germeni de grau care dau vitalitate porumbeilor si creatina. In perioada de angajare este foarte important sa oferi porumbeilor niste minerale lichide, un Dextrotonic si o ratie de hrana formata aproximativ 30% din seminte mici. Foarte putina canepa se accepta, dar nu multa pentru ca este excitanta. Rapita este foarte buna duminica, in etapa de recuperare. Apoi orez nedecorticat, sorg.

 

 

Crescatoria campionului

 

 

RRP: Dupa aproape 28 de ani de experienta columbofila ce sfaturi ati da unui tanar care acum se apuca de porumbei?

D. Rusu: Este foarte important sa sti ce vrei de la acest sport, ca si in viata. In primul rand sa isi  procure niste porumbei buni, indiferent daca sunt maturi sau pui (daca se pleaca la drum cu pui acestia ar trebui sa se traga din niste porumbei foarte bine cotati care au in spate cateva generatii de porumbei valorosi). In ceea ce priveste numarul porumbeilor eu consider ca 4-6 porumbei sunt suficienti ca sa iti formezi o linie. In ceea ce priveste distantele de zbor, acestea ar trebui luate progresiv.

 

 

 

 

RRP: Se pot obtine rezultate bune daca incepi direct cu fondul si nu mai treci peste viteza?

D. Rusu: Se pot obtine astfel de rezultate, bineinteles. Dar daca nu treci prin etapele de viteza si demi-fond parca nu simti bucuria jocului. Si trebuie sa traiesti emotiile aferente fiecarei categorii in parte. Apoi tanarul crescator sa isi creeze un standard de selectie la jumatate plus unu din etapele angajate s.a.m.d pana ajunge sa creeze performanta si sa joace pentru locurile din fruntea clasamentului.

 

 

 

 

RRP: Va plac porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?

D. Rusu:  Siner nu prea sunt incantat de porumbeii extraordinar de frumosi. In general imi place mult valoarea, adica pe un porumbel care a facut performanta il apreciez de zece ori mai mult decat pe un porumbel frumos.

 

 

 

 

RRP: Pentru cei interesati, vindeti  porumbei?

D. Rusu: La ora actuala sunt multi porumbei de valoare pe care ii pot oferi celor interesati pentru ca sunt intr-o etapa in care efectiv nu mai am timp sa ma ocup foarte mult de porumbei. Iar eu sunt genul de om care daca nu se poate ocupa asa cum trebuie de un lucru, atunci nu mai se implica. Din aceasta cauza singura categoria la care mai pot zbura este doar fondul pentru ca asta nu implica sa aloci atat de mult timp liber. Am si foarte multi porumbei originali care pot fi oferiti celor interesati, porumbei buni la preturi accesibile.

 

 

 

 

RRP: Aici punem punct interviului nostru si in numele cititorilor site-ului <Romanian Racing Pigeons> va multumesc pentru amabilitate.

D. Rusu: Cu multa placere.

 

 

 

 

 

 

 


Nota redactiei: Penstru persoanele interesate, numarul de telefon al domnului Rusu Dan este urmatorul: 0766.63.45.43

 

Interviu cu domnul IVAN PETRE, FCPR Bucuresti - partea 1Interviu cu campionul national FCPR, domnul Gica STANCA - Constanta - partea 1Interviu cu domnul Vasile Muntean - FCPR Sibiu - partea a 2-aInterviu cu domnul Floroiu Ciprian, din localitatea Rasnov, F.R.S.C. Brasov - partea 1Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului JOS VERCAMMEN - Belgia


Comentarii

postat la 16:12, Luni, 10.08.2009 de CIRJE VIOREL

Felicitari pentru rezultatele deosebite obtinute cu multa munca,pasiune in compania unor mari columbofili Simion Emil,Stanescu+Dobre,Sandu Catalin.Succes in continuare\'CAMPIONULE\'

postat la 01:20, Marti, 11.08.2009 de brezan a

sincere felicitari pentru porumbei rezultate si pregatirea pe care le -o acordati

postat la 03:56, Marti, 11.08.2009 de gigel

sinteti meserias dupa cite am citit in acest interviu .in cit timp pot sa invat si eu secretele la porumbei ca sa obtin rezultate la fel de bune? ?

postat la 07:29, Marti, 11.08.2009 de cristinel

felicitari domnule Rusu si multe sucese in continuare

postat la 12:15, Marti, 11.08.2009 de bogdan

sinteti un crescator bun care stiti sa va pregatiti pasarile.la fond din ce linie va mers cel mai bine? ?

postat la 00:40, Marti, 08.09.2009 de sergiu-vs

felicitari pentru locurile obtinute! ... stati in Vatra Noua ? sau pe Dobrogeanu Gherea ?

postat la 17:23, Vineri, 08.06.2012 de adrian stanciu

felicitari pentru cariere columbofila si credetima ca iam dat drum porumbitei baltate sunt baiatul din bz
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.