Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu pe teme columbofile cu domnul ing. Corneliu CRETULESCU - Bucuresti - partea a 3-a


17:12, Joi, 21.05.2009

 

Pagini de istorie columbofila romaneasca
 
 
Domnul ing. Corneliu CRETULESCU, Bucuresti –
interviu document acordat unei reviste de specialitate din Romania in anul 1980
- partea a 3-a -
 
 
Intrebare: Care sunt porumbeii pe care ii angajati in concursuri, ce efectiv deplasati in fiecare an si cum ii antrenati?
C. Cretulescu: Echipa de zbor mi-o alcatuiesc inca din timpul iernii. Din echipa anului precedent, dupa analiza performantelor si cerintelor columbariilor de reproductie, transfer la reproductie exemplarele cele mai varstnice si cu palmaresul cel mai bun. La concursuri angajez nu mai mult de 30-40 de porumbei, desi antrenez in fiecare an circa 100. Antrenamentele difera dupa varste. Astfel, la inceputul sezonului, in luna aprilie, primele zboruri de antrenament le fac cu porumbeii de peste doi ani. Cu acestia fac o prima lansare  la 20 km, a doua la 40 km si ultima, inainte de concurs, la 100 km. Vechii rutieri in varsta de peste 4 ani ii trimit la un singur antrenament de 40 km si apoi direct la concursul de 200 km. Tineretul anului precedent, antrenat in toamna pana la 100 km, il supun la urmatoarele probe: 10 km, 20 km, 30 km, 40 km si 80 km, dupa care ii angajez la primul concurs de 130 km.
 
 
 
O femela foarte frumoasa si valoroasa
 
 
Intotdeauna porumbeii tineri incep antrenamentele la finele lunii aprilie, atunci cand timpul se stabilizeaza si temperatura este peste 15 grade Celsius. Porumbeii de doi ani ii angajez la 4-5 concursuri anual, pana la maximum 400 km, pe timp favorabil. Vechii rutieri, de peste trei ani, zboara aproape pe orice timp si pana la cele mai mari distante la care se organizeaza concursurile noastre. Intotdeauna urmaresc cu maximum de atentie ca porumbeii angajati sa se gaseasca in forma si conditie buna fata de cuib, deoarece in prezent zbor porumbeii la natural. Nu practic zborurile fortate deasupra columbariei, pe care le-am parasit cam prin 1975. Inutil de a forta porumbeii daca forma intarzie sa vina. Un zbor fortat facut cu intreg efectivul (tineret si maturi, barbati si femele) este o adevarata catastrofa. Daca practicam totusi, inainte de 1975, zborul fortat, atunci aveam grija sa tin in aer barbatii separat de femele. Sunt de parere ca porumbeii trebuie astfel condusi incat sa fie adusi in forma treptat, cu metoda, acordand libertate efectivului in toate zilele bune si la orele potrivite. Eu astept cu rabdare ca forma sa vina singura si am invatat sa-mi dau seama cand ea vine dupa comportamentul porumbeilor. Forma nu poate fi grabita cu ajutorul zborurilor fortate. Este o grava eroare.
 
 
 
 
Intrebare: Cum se comporta in alte columbarii susea dumneavoastra de porumbei?
C. Cretulescu: Eu imi voi permite doar sa ii citez pe columbofilii care au reusit cu porumbeii din susea mea, columbofili pentru care am toata stima si care, la randul lor, au avut amabilitatea de a-mi multumi verbal sau in scris. Acestia sunt, pentru a nu mentiona decat pe o parte dintre ei, urmatorii: Andrei Z. Mihai, Vrinceanu Constantin, Dumitrescu Ilie, Craciun Dumitru, Dinicu Alexandru, Pasare Constantin, Hausler Petre, Cherestes Gheorghe, Bratadean Gheorghe, Patrascu Ilie, ing. Chirita Florin, Bragadireanu Stelian, Meiloiu Savu, Petroianu Traian si Florea Ion din Bucuresti; Botezatu Gheorghe si Ionita Alexandru din Buzau, Neica Mihai si Prisacaru Gheorghe din Bacau, Bucur Octavian, Eucean Tutu, Sohorca Vasile, ing. Turculet din Bistrita Nasaud, Iancu Aurel si Brenci Alexandru din Brasov, Gall Gavrila din Tg. Mures, Onaca Gheorghe si Pop Octavian din Turda, dr. Modrigan din Dej, Cristache Ghe. din Petrosani, dr. Popescu Dan si ing. Ungureanu Sima din Pucioasa, pentru a nu cita decat o mica parte a celor care si-au intemeiat cultura de porumbei cu susea mea.
 
 
 
 
 
 
Intrebare: Toata lumea stie ca ati activat mult timp in Biroul Uniunii Columbofile; de cand, ce functii ati avut si ce ati facut pentru columbofilie?
C. Cretulescu: Este adevarat ca timp de aproape 30 de ani am avut diferite functii de conducere in cadrul Uniunii Columbofile. Inca din anul 1948 am fost, pe rand, secretar al Asociatiei `Columba`, consilier tehnic al Asociatiei, consilier tehnic al Uniunii, pentru ca din 1954 sa fac parte din Comitetul de Conducere al Uniunii, detinand permanent conducerea compartimentului tehnic al Uniunii, prin functiile de presedinte al Comitetului Sportiv National si Vicepresedinte al Uniunii. In martie 1976, din cauza unei vechi hepatite cronice care se cerea tratata, am fost obligat de medici sa renunt la o parte din activitatile mele si, nu fara regret, am demisionat din toate functiile pe care le detineam. Este foarte greu sa vorbesc eu insumi despre activitatea mea. Compartimentul tehnic de care m-am ocupat de-a lungul a 28 de ani de activitate, mi-a dat posibilitatea sa organizez sportul columbofil dupa modelul federatiilor columbofile mai avansate. Am intocmit deci regulamente pentru desfasurarea activitatii sportive, am tinut cursuri de calificare a cadrelor de lansatori, regleuri clasificatori, am organizat si dirijat direct organizarea concursurilor, am pus, cu alte cuvinte, bazele stiintifice ale columbofiliei din tara noastra. Lucrul cel mai important pe care l-am facut dupa parerea mea (si pot sa afirm fara modestie ca am avut nu numai initiativa, dar si finalizarea) a fost aderarea Uniunii Columbofile la Federatia Columbofila Internationala. La Olimpiada columbofila de la Katowice-Polonia, in anul 1969, avand drept garanti pe Pierre Dordin (reprezentand Federatiile Columbofile Franceze) si pe Wilfried Staes (reprezentand Federatia Regala Columbofila Belgiana) obtinem intrarea oficiala a Uniunii Columbofile din Romania in Federatia Internationala. Intentionez sa activez mai mult in viitor cand voi intra in randul pensionarilor…..
 
 
Aprecieri deosebite in presa internationala a vremii
 
 
 
 
 
 
 
 
Nota administratorului: In prezent domnul ing. Corneliu Cretulescu este in continuare o persoana foarte activa din punct de vedere columbofil, cultiva porumbei, chiar daca intr-un numar mai mic, si ne-a promis ca in perioada imediat urmatoare ne va acorda un interviu mult mai amplu.






Interviu cu dl. Misu JILAVEANU - FRSC Bucuresti - partea 1Interviu cu domnul doctor COZMA CIPRIAN, FCPR Focsani, judetul Vrancea, partea a 2-aInterviu cu domnul Constantin Stoichitoiu – FRC, oras Voluntari, partea a 2-aCrescatoria domnului GABRIEL RADU, FCPR Bucuresti - oaza de liniste si frumuseteInterviu columbofil cu domnii Bebe Chicheanu si Paul Rusu – FCPR Constanta - partea a 3-a


Comentarii

postat la 23:38, Vineri, 22.05.2009 de alin

Felicitari pentru articol .Ma bucur ca avem si noi romanii oameni adevarati in acest sport .

postat la 02:29, Sambata, 23.05.2009 de Dr.Bilius Mircea

Am lecturat cu mare placere si deosebit interes randurile scrise de d-l ing. Cretulescu Corneliu. Despre d-l ing. Cretulescu am auzit prima data prin anii 1956-1958 la varul meu Bilius Mihai, un mare iubitor al porumbeilor calatori care achizitionase porumbei din linia Naluca. Era vara, intr-una din zile a scapat un porumbel al d-lui ing. Cretulescu. Locuiam la tara si eram vecini. M-i l-a aratat in timp ce porumbelul isi facea rotirile necesare declansarii mecanismelor endogene in ale orientari

postat la 02:31, Sambata, 23.05.2009 de Dr.Bilius Mircea

si s-a indreptat catre Bucuresti. A doua zi, Mihai s-a suit in tren si a luat drumul Bucurestiului dupa porumbel. Au trecut multi ani de atunci, perioada in care domnia sa a ajuns un nume respectat in columbofilia romana si internationala. Personal nutresc o mare admiratie fata de domnia sapentru activitatea si dragostea manifestata intr-un domeniu atat de interesant. Il consider la ora actuala ca fiind alaturi de Traian Nitescu un adevarat Patriarh al columbofiliei romanesti. Multa sanatate mae

postat la 02:33, Sambata, 23.05.2009 de Dr.Bilius Mircea

Multa sanatate maestre si sa ne traiti inca multi, multi ani ! Dr. Bilius Mircea, Suceava

postat la 04:51, Sambata, 23.05.2009 de Sorin Cristescu

Ma bucur mult cind citesc vorbindu-se atit de frumos despre crescatorii romani .Si eu am auzit numai lucruri bune despre domnul Cretulescu si ii urez cu aceasta ocazie multa sanatate si viata cit mai lunga in mijlocul porumbeilor .

postat la 06:48, Sambata, 23.05.2009 de Dumitrache

Felicitari pentru toti porumbeii de valoare pe care i ati importat in Romania si pentru ce ati facut pentru acest sport

postat la 06:36, Sambata, 30.05.2009 de miculescu cristian

felicitari pentru materialul articolului si pentru toata activitatea columbofila de o viata .sunteti un exemplu penetru toti crescatorii romani .la multi ani domnule Cretulescu !
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.