Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ati participat in anul 2020 pe columbodroame? Si daca da, cu ce rezultate?
Foarte bune
Bune
Satisfacatoare
Nu am participat

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Freialdenhofen & Sohne
Columbodromul international BRASOV

Interviu pe teme columbofile cu domnul ing. Corneliu CRETULESCU - Bucuresti - partea a 2-a


17:05, Miercuri, 20.05.2009

 

Pagini de istorie columbofila romaneasca
                                                                                   
 
 
Domnul ing. Corneliu CRETULESCU, Bucuresti –
interviu document acordat unei reviste de specialitate din Romania in anul 1980
- partea a 2-a -
 
 
Intrebare: Cum au fost primele rezultate obtinute cu liniile noi de porumbei comparativ cu vechea dumneavoastra susa?
C. Cretulescu: Este adevarat ca o inlocuire radicala a materialului genetic reprezinta un act de curaj. Inca din 1965 semnalam ca susea Bricoux se gaseste in impas, ca este absolut necesara introducerea unui sange nou care sa revitalizeze vechile si consangvinele noastre linii. Existau cateva mari necunoscute de care depindea nu numai reputatia mea de columbofil, dar insasi afirmarea liniilor celebre pe care le adusesem. Aceste necunoscute erau, in ordinea importantei, valoarea intrinseca a materialului si apoi adaptarea noilor linii de porumbei la conditiile de mediu din tara noastra. Dupa primele antrenamente, care m-au mai linistit intr-o oarecare masura, la 6 mai 1973, cu un lot de 98 de porumbei, am participat la primul concurs al Asociatiei Aurel Vlaicu din Bucuresti de la Faurei, distanta de 180 km. Locurile ocupate in clasament au fost urmatoarele: 5, 6, 7, 10, 11, 13, 15 etc., in total 35 de premii.
 
 
 
 
La data de 20 mai 1973, la concursul de la Bacau, 270 km, ocupam locurile: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 etc., in total 38 de premii. La 3 iunie 1973, l a Cristesti – 360 km, ocupam locurile: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, etc, in total 43 de premii.
Seria succeselor continua impetuos, la 17 iulie 1973, la Siret – 445 km, unde ocupam locurile: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 17, 20 etc., in total 37 de premii.
Iar la 1 iulie, tot la Siret – 445 km, cuceream locurile: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20 etc, in total 36 de premii.
 
 
O parte dintre trofeele obtinute in decursul anilor
 
 
In aceste conditii e lesne de presupus ca nu mai putea fi vorba de nici un regret in ceea ce priveste reforma radicala a crescatoriei mele. Nu pot termina raspunsul la intrebare fara a mai da cateva cifre care ilustreaza valoarea acestor rezultate la nivelul Capitalei, in concursurile generale, cu participarea celor mai buni si vajnici zburatori la ora aceea. Voi aminti pentru inceput de concursul de la Cristesti – 360 km, din 3 iunie 1973, participarea a 3.440 porumbei la care ocup urmatoarele locuri in clasament: 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 16 etc, in total 52 de premii.
 
 
 
 
 
 
 
 
La concursul de la Siret din 17 iunie 1973, cu participarea a 2.250 de porumbei, ocup locurile: 21, 26, 28, etc., in total 46 de premii.
Iar la Siretul din 1 iulie, intre 1.107 porumbei, ma clasez pe locurile: 8, 9, 11, 14, 16, 17 etc., in total 35 de premii.
 
 
 
 
Intrebare: Cum ati organizat voliera?
C. Cretulescu: Vechea mea columbarie se gasea in cartierul Tei, la parintii mei si era, trebuie sa recunosc, mult mai modesta decat tot ceea ce vedeti aici. Constructiile de aici, in ordinea importantei, sunt urmatoarele: pavilionul principal avand dimensiunile: 12 m x 4 m si care cuprinde patru compartimente (S1, S2, S3 si S4), fiecare dotat cu cate o voliera din sarma impletita avand 2,50 m adancime si care adapostesc porumbeii de toate varstele destinati concursurilor. Intrarea-iesirea porumbeilor este practicata la nivelul partii superioare a ferestrelor, orientarea este Sud-Sud-Vest, iar sistemul de ventilatie asigura iarna si vara o cantitate maxima de aer curat, cu posibilitati de reglare a circuitului de aer, in functie de presiune si temperatura.
 
 
 
Una dintre volierele de reproductie care in timp au dat nastere la sute si sute de campioni
 
 
In fata si pe cele doua laturi ale terenului sunt amplasate inca doua columbarii de reproductie R1 si R2, columbarii demontabile, transferate din cartierul Tei. Si columbariile de reproductie R1, R2 si R3 (construita ulterior) au sistemul lor propriu de ventilatie, au lumina electrica si sunt inzestrate fiecare cu cate o voliera spatioasa de sarma impletita. Fiecare columbarie de reproductie are o capacitate de 20 de cupluri, dar in mod deliberat nu le ocup niciodata pe toate, aceasta pentru a oferi reproducatorilor conditii de viata cat mai bune. La intrare, in dreapta aleii principale, se gaseste pavilionul administrativ, unde pastrez garderoba de lucru, diferite ustensile si materiale columbofile, semintele etc. Cele doua columbarii de la etajul pavilionului principal V5 si V6 sunt proiectate pentru vaduvie, metoda pe care sper sa o pun in practica peste cativa ani, cand voi fi pensionar si voi avea timp mai mult.
 
 
 
 
Accesul la etaj se face din interiorul corpului principal. Toate constructiile au lumina electrica, iar intreaga incinta este iluminata cu neon pe timpul noptii. Curentul electric provine din reteaua orasului, iar in caz de pana de curent am prevazut un sistem propriu de alimentare.  
Procesul tehnologic propriu-zis, din punct de vedere al activitatii columbofile este urmatorul: puii produsi in cele 3 columbarii de reproductie R1, R2 si R3 sunt instalati la varsta de 4 saptamani in pavilionul principal, unde isi vor face probele de zbor, dovedindu-si valoarea sportiva. Numai exemplarele de exceptie, adica acelea care reusesc performante de valoare si regularitate in concursuri, vor romane in columbaria mea, iar unii dintre ei vor lua locul pensionarilor din cele trei columbarii de reproductie, intinerite permanent cu elemente noi.
 
 
Imagine cu corpul principal al crescatoriei
 
 
 
Mai trebuie sa adaug ca la alcatuirea cuplurilor, intervine o lunga si atenta cercetare a originii si a rezultatelor, nici un cuplu nu este facut la intamplare, fiecare exemplar primind partenerul care ofera maximum de garantie pentru functia pe care o are de indeplinit. Numarul maxim de porumbei pe care-l detin este de aproximativ 400, cifra reprezentand de fapt capacitatea calculata a instalatiilor. In columbariile de reproductie se gasesc in medie cate 15 cupluri, iar corpul principal, parter plus etaj, adaposteste restul efectivului. Numarul maxim de subiecte in fiecare compartiment nu depaseste 40 de porumbei. Acesta este `secretul` starii optime de sanatate, fara care nici o performanta nu este posibila. Numarul de tineri pe care ii reproduc anual este in jur de 200, dar trebuie sa precizez ca fac o selectie destul de severa atunci cand puii nu depasesc varsta de zece zile. La 25 de zile sacrific fara regrete orice tanar care nu prezinta toate semnele caracteristice ale unui subiect supradotat, incepand cu conformatia fizica, musculatura, careia ii acord o extrem de mare importanta si, in fine, modul in care puiul se adapteaza diferitelor etape de crestere. In acest caz, operand asupra selectiei si efectuand antrenamentele reglementare, in iarna intra maximum 60 de tineri.
 
 
 
Voliere care in decursul deceniilor i-au gazduit pe unii dintre cei mai valorosi porumbei ai Romaniei
 
 
Intrebare: Cum va alimentati porumbeii?
C. Cretulescu: Porumbeii ii hranesc cu toate cele trei grupe alimentare cunoscute: cereale, leguminoase, oleaginoase, bineinteles variind proportiile functie de scop si de anotimp. De foarte multi ani aplic metoda Fabry, care stabileste cu precizie compozitia ratiilor alimentare. Astfel pentru iarna compozitia hranei este urmatoarea: 50% orz, 10% grau, 20% porumb, 10% mazare si 10% mazariche. Compozitia pentru crestere este alcatuita din: 25% grau, 30% porumb, 30% mazare sau mazariche si 10% seminte marunte diverse (in, rapita, mei etc.). Pentru perioada de naparlire (schimbarea penajului) ratia cuprinde: 15% orz, 25% porumb, 25% grau, 25% mazare sau mazariche, 5% canepa sau floarea soarelui si 10% seminte marunte diverse. Pe masura ce distantele de zbor cresc, maresc proportia de leguminoase pana la 40%. Desi despre capitolul alimentatie mai pot spune multe, foarte multe lucruri, inchei raspunsul la intrebare nu fara a face observatia ca daca columbofilul nu stapaneste complet arta de a alimenta, nu va realiza mare lucru in columbofilie.
 
 Interviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti - partea a 4-aInterviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea a 2-aCrescatoria Gerard Fruitier - Franta - partea a 2-aInterviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea a 2-aInterviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR - partea a 3-a


Comentarii

postat la 11:53, Vineri, 10.07.2009 de Dumitru ionut irinel

as dori si io sa fac o camanda de pui ...cum fac si la ce pret se ridika un pui

postat la 23:57, Marti, 29.09.2009 de administrator

Din informatiile noastre, in aceasta toamna domnul ing. Corneliu Cretulescu va scoate la vanzare un numar de porumbei maturi, posibil si pui. La momentul oportun vom face cunoscut acest lucru pe site.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.