Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu pe teme columbofile cu domnul ing. Corneliu CRETULESCU - Bucuresti - partea 1


16:52, Joi, 21.05.2009

 

Pagini de istorie columbofila romaneasca
 
 
 
Domnul ing. Corneliu CRETULESCU, Bucuresti –
interviu document acordat unei reviste de specialitate din Romania in anul 1980
- partea 1 -
 
Pasiune si stiinta
 
In moderna sa voliera din Berceni – cunoscuta sub denumirea de `Vila pasiunii`, columbofilul Corneliu Cretulescu a raspuns cu multa amabilitate intrebarilor puse de redactie. Iata textul acestei interesante convorbiri:
 
 
 
Unul dintre seniorii columbofiliei romanesti, domnul ing. Corneliu Cretulescu
 
 
 
In fata volierelor, alaturi de un vechi prieten columbofil, dl. Alexandru Florentin
 
 
 
Intrebare: De cand va ocupati de porumbei?
C. Cretulescu: Pasiunea mea pentru porumbei s-a manifestat inca din copilarie, de prin clasele primare. De porumbeii calatori am inceput sa ma ocup de prin anul 1945, iar ca membru al Asociatiei `Columba` am fost primit in anul 1947, exact la un an dupa depunerea cererii de inscriere. Pe acea vreme, fiecare candidat la calitatea de membru al Asociatiei trebuia sa astepte un an, timp in care era primit cu titlu provizoriu, pentru a putea fi verificat ca buna purtare si pasiune fata de porumbei. Am prmit carnetul cu numarul 74/1947 al Asociatiei `Columba` chiar din mana aceluia care a fost fondatorul columbofiliei in Romania, neuiatul Traian Nitescu. Primii porumbei calatori i-am cumparat direct de la Traian Nitescu si mai tarziu, dupa moartea acestuia, de la Paul Niculescu, succesorul la presedintia Asociatiei `Columba` si a Uniunii. Porumbeii erau din celebra susa de renume mondial Dr. Bricoux – Jolimont – Belgia, importata de Traian Nitescu in 1938, din liniile binecunoscute ale porumbeilor: `Visul`, `Taranca`, `Fat-Frumos`, `Toreador`, `Venus`, `Asul`, `Cap Frumos`, `Domnita`, `Naluca` etc.
 
 
O parte dintre porumbeii actuali ai crescatoriei
 
 
Intrebare: Care au fost primele rezultate columbofile?
C. Cretulescu: Primele mele rezultate dateaza din 1951, an care a coincis cu reinceperea zborurilor dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Pe atunci ruta de zbor trecea peste Carpatii Meridionali si avea ca traseu Bucuresti-Peris-Breaza-Brasov-Sighisoara-Cluj-Oradea. Deplasarea porumbeilor se facea cu trenul, porumbeii fiind imbarcati in cosuri de rachita in cele mai bune conditiuni.
Porumbeii realizau pe atunci viteze mult mai mici ca acum, dar elementul principal era ca reveneau cu regularitate in columbarie. Rezultatele mele de inceput erau dintre cele mai bune, deoarece aveam o susa buna, ingrijeam bine de porumbei, ii antrenam ca la carte si le dadeam zahar, ceea ce le dadea rezistenta.
 
 
In voliera, savurand razele soarelui
 
 
Intrebare: Care este in prezent baza genetica a crescatoriei dumneavoastra?
C. Cretulescu: La inceput am avut doar o singura susa de porumbei: Dr. Bricoux, pe care i-am cultivat in consangvinitate pana in 1973. Astazi nepotii acestor porumbei nu mai populeaza crescatoria mea. Istoria porumbeilor Bricoux in columbaria mea a fost urmatoarea: am creat o linie a mea proprie, o linie deosebita de porumbei vigurosi si frumosi la vedere, buni zburatori, o linie care putea fi si era recunoscuta imediat, oriunde si oricand, asa cum se recunoaste o marca de automobile. Si aceasta, aplicand la nivel de arta consangvinitatea, asa cum a fost ea descrisa de catre marele specialist Violette in cartea sa publicata la Bruxelles prin 1930 si intitulata `Colombophile pratique`.
 
 
Maestrul, in fata compartimentului administrativ
 
 
Aceasta linie pura de Bricoux, aproape singura care conserva nealterat sangele porumbeilor Dr. Arthur Bricoux din Jolimont, a fost recunoscuta intamplator de catre un specialist strain si semnalata peste hotare, astfel ca m-am pomenit pe neasteptate cu foarte multe cereri care au condus in final la un export masiv: in Belgia 24 porumbei, in Japonia 117 porumbei etc. In Belgia am facut schimb direct cu marele columbofil de mare fond, Maurice Delbar din Renaix, revistele columbofile maghiare mentionand faptul ca Delbar ii pastra exclusiv pentru reproductie intr-o columbarie speciala si cu care a facut ulterior numeroase incrucisari de valoare cu susea proprie. In Japonia, la inceput am donat zece porumbei Federatiei Columbofile Japoneze `Racing Japan Pigeon`, iar imediat dupa aceea 107 porumbei mi-au fost solicitati de catre columbofilul nipon Neghishi din Tokyo.
 
 
Doua exemplare deosebite, exportate in Japonia in perioada anilor `70
 
 
In schimbul porumbeilor mei pe care i-am trimis in strainatate am primit din cele mai renumite columbarii de unde am dorit, din Belgia si Franta, linii noi de porumbei, in marea lor majoritate de fond. In ordine cronologica, asa cum i-am primit, ii mentionez foarte pe scurt: in 1968 soseste primul cuplul de la Georges et Victor Fabry din Liege-Belgia, din linia lui `Bon-Bleu` (Huyskens Van Riel), sosesc de asemenea sase porumbei de la Robert Sion-Mauvaux-Franta, opt porumbei de la `Villa Patience` a celebrului Pierre Dordin-Harnes-Franta (liniile `Macadam`, `Out`, `Vendredi`, `Scout`, `Sombrero`, `Ramses`, `Opium`, `Cosmos`, `Neon`, etc.), opt porumbei de la marele Maurice Delbar-Renaix-Belgia (linia celebrului `Ballon` intrat in istoria columbofiliei belgiene). In continuare vin patru porumbei din columbaria campionilor nationali de fond Gerard et Michel Vanhee-Verwick-Belgia (linia celebrilor `Monsieur` si `Barcelone`), din nou sapte porumbei de la Georges et Victor Fabry din Liege-Belgia (liniile mondial recunoscute ale lui `Bossu`, `Adormi`, `Coucou`, `Merkx`, `Mouchete`, `Rebecca`, `Hercule`, `Heron`, `Fangio` etc.). Dar cea mai spectaculoasa achizitie a fost cea din anul 1973, a celor patru porumbei de la Van Spitael-Kain-Belgia, columbarie de reputatie mondiala care sta la baza aproape a tuturor coloniilor de renume (predominand liniile lui `Perpignan`, `Petit Angouleme`, `Vieux Cahors`, `Blanche Queque` si `Le Marseille`). Toti acesti porumbei, de o valoare inestimabila i-am primit in schimbul liniei mele pure de porumbei Bricoux care mi-a fost mereu si mereu solicitata pana la epuizare si care s-a dovedit si ea, acolo unde a ajuns, la inaltime. Dupa un respiro de cinci ani, timp in care am cultivat, adaptat si incercat noile linii in conditiile de mediu specifice tarii noastre si dupa o documentare continua in problema culturii si imbunatatirii suselor de porumbei calatori la nivel mondial, am ajuns la concluzia ca pentru a finaliza opera inceputa in 1968 este absolut necesar ca noi linii sa fie introduse treptat in cultura.
 
 
Frumusete si valoare
 
 
Din columbaria celebrului Oscar De Smet de Gavere (pur sange Stichelbaut) achizitionez patru porumbei din liniile extraordiare ale lui `Le noir plume blanche Fer`, `Le Jeune Noir Fer`, `Le Fer Rouge` etc.). De la Desmet-Matthijs din Nokere reusesc sa import un fiu direct din `De Portier`, un pur Hector Desmet, de la Deshamps Van Hasten din Lauwe am primit un nepot din `Eusebio` si `Princes`, de la Beuselinck-Cattrysse din Moere, un nepot din `Bismarck`, de la campionul Europei, Paul Gilmont din Houteng sapte porumbei din mondial recunoscutele linii ale lui `Onasis`, `Ajax` (`Bleu Van Bruaene` et `La Louque`), `Lem`, `Patatina`, `Gimondi`, `France`, `Passepartout`, `Churchill` etc.). De la Elie Nagels-Vawre-Belgia am primit sase porumbei avand la baza susa celebra Dooms de Jumet si Lernout cu ai sai celebri reprezentanti `Dandy I` si `Dandy II` si `La Maligne`, linii incrucisate recent cu deosebit success cu porumbeii legendarului Marc Roosens din Leerne (liniile lui `Le Marseille`, `Le Foreau`, `Le 525`, `Le Coli`, `Zorro`, `Fransette` etc.) si in sfarsit, de la Jules Gallez-Meulebeke-Belgia, am adus o serie intreaga de porumbei proveniti din porumbei inelati de celebrii frati Janssen din Arendonk, o susa celebra in lumea intreaga, am primit de asemenea tineret provenit direct din porumbei nascuti in binecunoscutele columbarii ale lui Van Hasten, Cattrysse, Marc Roosens, Pol Bostijn, Desmet-Matthijs etc. Plutonul il incheie o achizitie formidabila, un rosu solzat de talie mijlocie, provenit din celebrul `Motta` al lui Gerard et Michel Vanhee, un porumbel avand o baza genetica extraordinara si care a produs deja in columbaria mea cateva exemplare de exceptie.
 
 
 







Interviu cu maestrul Mihai Vasiliu - Botosani - partea a 4-aInterviu cu domnul Nini ICHIM – FRSC Urziceni - partea 1Interviu cu domnul Petrica COCOS - Bucuresti - partea a 4-aInterviu cu domnul MOISE NINEL, orasul Urlati, FCPR Prahova, partea a 2-aEmile Matterne - Belgia - partea a 2-a


Comentarii

postat la 13:21, Joi, 21.05.2009 de valentin

Superbi porumbei felicitari adevarati porumbei tot vechea linie de porumbei sunt celebri si in zilele noastre suces tuturor columbofililor valentin site www.crescatoria-valentin-tulbita.webs.com

postat la 20:25, Joi, 21.05.2009 de barbulescu

www.barbulescu.sunphoto.ro

postat la 10:22, Sambata, 14.07.2012 de nicko

domnule inginer CRETULESCU in primul rand va doresc multa sanatate si cele mai bune rezultate cu porumbei , am o mare rugaminte la dumneavoastra va rog ajutatima cu o pereche de pui sau maturi pentru matca , acum o saptamana mi sau furat toti porumbeii de la matca si majoritatea de la zburatori am facut reclamatie la politie dar nu am nici o speranta ca ii voi gasi pentru ca la noi sau furat porumbei la greu si nu sau mai gasit de parca ar fi triunghiul bermudelor . va multumesc anticipat si multa sanatate
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.