Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Porumbeii Jan Aarden - zburatori neobositi


22:55, Duminica, 09.11.2008

 

Porumbeii Jan Aarden - zburători neobosiţi
 
 
Jan Aarden: o suşă de porumbei care timp de mulţi ani a deţinut supremaţia în zborurile peste Pirinei. O suşă imbatabilă: o suşă care se combină excelent.
 
 
Jan Aarden
 
 
Jan Aarden s-a nascut pe data de 5 noiembrie 1893 in oraselul Oosterhout, iar parintii lui au fost Martinus Aarden si Lucia Schoenmakers. O influenta importanta in timpul copilariei lui Jan a avut-o familia Oomens din Breda, care la acea data, adica inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, era una dintre starurile Olandei la fond si maraton. Aarden a legat apoi o prietenie stransa cu dl. Oomens, ocazie cu care a achizitionat de la acesta mai multe pasari foarte valoroase.
Dupa casatoria sa cu Janntje Akermans, care a avut loc pe data de 20 iulie 1916, Jan s-a mutat in localitatea Teteringen pentru urmatorii patru ani. Aici si-a construit o noua voliera si si-a mutat porumbeii, dar din cauza declansarii Primului Raboi Mondial si a unor probleme de familie, nu a avut succes cu pasarile. In anul 1921 familia lui Jan s-a mutat din nou, de data aceasta in Steenbergen, iar in anul 1924 s-au mutat in Grintweg. Dar nici aceasta nu a fost ultima resedinta, pentru ca in final familia Aarden s-a stabilit in Steenbergen.
Originea porumbeilor de Aarden se găseşte în porumbeii lui Maurice Delbar de dinainte de război, la care s-au adăugat ulterior porumbei selectati foarte bine la zbor din suşele Stichelbout, De Vriendt, Boels şi De Smet.
Jan Aarden şi Piet de Weerd, marele expert al suşei Aarden, au dezvoltat împreună această fenomenală încrucişare. Porumbelul care a stat la baza porumbeilor de Aarden a fost o femelă din anul 1945, obţinută cu ajutorul lui Piet de Weerd şi Jef Oomeus. Ea era o descendentă dintr-un fiu al lui `Fijne` (locul 1 la Naţionalele de la Pau) al crescătorului Duguffroy şi a fiică a lui `Kleine Lichte` al lui Maurice Delbar. Porumbeii Duguffroy se trag din porumbeii Rasson (din localitatea Espieres) şi Van de Velde (din Oudenburg). Unul dintre porumbeii de matcă ai lui Alois Stichelbout a fost consangvinizat cu formidabilul `Fijne` al lui Duguffroy. `Kleine Lichte` al maestrului din Ronse a fost, de asemenea, un porumbel foarte bun. În anul 1938 a obţinut premiul 1 la Internaţionalele de la St. Vincent; anul viitor a obţinut locul 2. În anii în care porumbeii de Aarden şi-au dovedit clasa, acelaşi lucru l-a dovedit şi întemeietorul acestei rase.
Porumbelul `Zilvervosje` al brutarului Meesters din De Heen a jucat şi el aici un rol foarte important. `Zilvervosje`, care a obţinut locurile 2 şi 3 la Naţionalele de la Dax, a făcut pereche cu sora sa vitregă, celebra `86`, care în anul 1950 a zburat foarte bine la Naţionalele de la St. Vincent.
 
 
`Zilvervosje`
 
 
Brutarul Meesters a avut porumbeii de la Schouteren, care a obţinut performanţe foarte bune cu aşa-numiţii porumbei ai armatei germane. Îndemnat de catre Piet de Weerd, Jan Aarden a cumpărat un ou de la `Zilvervosje` şi sora lui vitregă. Masculul cu pană albă care a ieşit din acest ou a fost împerecheat cu o femelă de Delbar. Această vestită pereche i-a dat, printre alţii, pe `38` şi `49`, doi dintre porumbeii faimoşi ai lui Jan Aarden.
`49`, care câştiga al 6-lea premiu la Naţionalele de la St. Vincent în anul 1952 a fost împerecheat cu bătrâna porumbiţă din 1945 şi din această pereche au rezultat o serie de porumbei care l-au făcut faimos pe Jan Aarden.
Jan Aarden a vândut porumbeii sau i-a dat, ulterior, lui Stoffelen, Van Agtmaal, Lichtenberg, C. de Groot şi Marijn van Geel. Şi toţi aceşti porumbei au câştigat in concursurile de fond în care au fost angajaţi.
Cel mai teribil porumbel al lui Marijn van Geel, `Dolle`, este un porumbel 100% Aarden, suşa sa fiind asigurată de catre Van Agtmaal şi Lichtenberg. Aceşti doi crescători tenaci au obţinut în anul 1974 locul 12 la Naţionalele de la St. Vincent împotriva a 12.687 porumbei şi patru săptămâni mai târziu locul 66 Naţional la concursul foarte puternic de la Dax.
 
 
 
`Dolle`
 
 
În anul 1975, `Dolle` a învins totul, obţinând locul 3 la concursul foarte greu de la St. Vincent (din 12.618 porumbei angajati) şi locul 3 la Naţionalele de la Dax. Fără nici un dubiu, putem afirma că în 1975 `Dolle` a fost invincibil pe distanţele foarte mari.
 
 
 
Ochiul lui `Dolle`
 
 
Porumbelul `Dolle` al lui Marijn van Geel este foarte înrudit ca sânge cu un alt porumbel foarte bun pe distanţe lungi al maestrului din Nieuw, Vossemeer, porumbelul `Lange`, care a continuat să zboare în concursurile de la Barcelona chiar când avea vârsta de 12 ani. Porumbelul `Lange` a obţinut în cariera sa locurile 9 şi 23 la Naţionalele de la St. Vincent şi locul 43 la Naţionalele de la Dax.
În anul 1975, porumbelul care a câştigat locul 1 la Naţionalele de la St. Vincent a fost tot o pasăre cu cel puţin 50% sânge Aarden in ea. Proprietarul acestei păsări a fost Willem van der Burgh din Maasland.
 
 
Un nepot de-al faimosului `Dolle`
 
 
Crescătorul Jas te Pas din Ulf a crescut, de asemenea, porumbei excelenti de Aarden, cumpăraţi de la Antoon van de Wegen din Steenbergen (80% sânge Aarden).
Perechea faimoasă a lui te Pas (Van de Wegen x Barendrecht) l-a dat pe câştigătorul St. Vincent din anul 1973 precum şi pe câştigătorul concursului foarte greu de la Bergerac, din 1975.
Ko Nipius, maestrul din Middelharnis, prin intermediul lui De Groot, a intrat si el în posesia unor porumbei Jan Aarden puri. El i-a cumpărat pe sume foarte mari de bani.
 
 
 
Un alt nepot de-al lui `Dolle`






Porumbeii Pierre Dordin, Rijckaert etc.............au murit? - articol al domnului dr. Mircea BiliusMihai Vasiliu - Botosani - date despre porumbeii intemeietori ai crescatorieiPorumbeii Jan Aarden - zburatori neobositiMarin si Aurel Lupu: doua generatii de columbofili fac performanta cu porumbeii voiajoriArticol despre porumbeii fratilor Cattrysse - partea a 2-a - autor Gamo


Comentarii

postat la 20:54, Sambata, 14.01.2012 de iulian

fantastic
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.