Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Istoria formarii familiilor de porumbei ai judetului Galati


00:57, Vineri, 14.01.2011



ISTORIA FORMARII FAMILIILOR DE PORUMBEI AI JUDETULUI GALATI

 

 

Istoria activitatii columbofile a judetului Galati trebuie impartita in 2 capitole:

1. Activitatea columbofila pana in anii ’80;

2. Activitatea columbofila dupa anii ’80 (crearea credem pt. prima data a Asociatiei Galati UNITE, prin colaborarea stansa a clubului 17-1 Galati cu clubul 17-2 Tecuci, de aici si rezultatele exceptionale obtinute la nivel national).

Primul capitol trebuie si el impartit in 2 parti si anume, columbofilia localitatii Galati si columbofilia localitatii Tecuci.

 

Asociatia Galati (COLUMBA 03) din datele de la anumiti crescatori in varsta ar fi a 3-a infiintata din tara (de unde si denumirea deoarece se stie ca prima asociatie s-a numit Columba), iar printre membrii fondatori s-au numarat: Victor Nicolau, Ghionea Alexandru (Sandi Mazilu), Ion Ionescu, Marinica Nicolau.

Inceputurile columbofile galatene au fost facute de Victor Nicolau (devenind ulterior foarte bun prieten cu dl. Traian Nitescu) printr-o scrisoare adresata intemeietorului columbofiliei romane d-lui Traian Nitescu. Victor Nicolau a primit de la Traian Nitescu porumbei de clasa mondiala Arthur Bricoux. Acesti porumbei erau din cuplurile faimoase MARMORATU+TIGANCA, FAT FRUMOS+TARANCA, HANIBAL+VIOLETA, VULTURUL+BLUETA, VISUL si multi produsi ai acestora au ajuns in crescatoriile columbofililor galateni pasionati de sportul acesta (Se poate demonstra acest lucru si la ora actuala deoarece multi din columbofili inca mai detin pedigreele originale semnate de catre Victor Nicolau). Prin prietenia legata intre cei doi ulterior s-au primit porumbei din majoritatea cuplurilor importate de Traian Nitescu, stiindu-se chiar ca renumitul Valcu Constantin din Bucuresti a luat de la dl. Victor Nicolau porumbei Arthur Bricoux.

Un alt aport la formarea porumbelului voiajor galatean l-a avut Ghionea Alexandru (Sandi Mazilu) parintele porumbeilor Jucatori de Galati, prin aducerea de la Bucuresti a porumbeilor Iosif Mohr si Walter List, porumbei de asemenea foarte valorosi la concursurile lungi, stiindu-se ca acesti porumbei au avut o foarte buna origine, si chiar de pe atunci acestia erau importati din crescatorii de notorietate din porumbei ce participau la concursuri internationale dovada facand-o inclusiv pedigreele acestora, dl Georgica Popescu si multi altii vorbind in scrierile lor.

Acesti doi crescatori galateni nu s-au evidentiat prin participarea la concursuri, ei au fost columbicultori, au cultivat in linie pura acesti porumbei si au furnizat atat galatenilor cat si altor columbofili din tara material genetic valoros.

Columbofilii care prin selectia la zboruri si-au adus aportul la formarea porumbelului galatean de concursuri au fost:

- Ion Ionescu care inca de la primul Concurs National cu lansare de la Budapesta si pana a murit(1983) a participat la concursurile de lunga distanta. Porumbeii dansului erau formati din liniile Arthur Bricoux, Iosif Mohr, Stanuca Vasile. Cine n-a auzit de femela 140-65 care a zburat pana la varsta de 10 ani, s-au de fiul ei 91-67, zburator de exceptie de la Varsovia fiind considerat chiar UN MEMBRU al familiei Ionescu.

- Marinica Nicolau, de asemenea un pasionat al concursurilor de distanta lunga. Avea porumbei Arthur Bricoux + Iosif Mohr.



- Tandemul Ouatu Eugen+Hanz Neghebauer, buni zburatori atat la distante scurte cat si la distante lungi, porumbeii acestora erau tot Arthur Bricoux+Iosif Mohr

- Porumbin Mihai, un ardelean stabilit in Galati, care a adus porumbei de mare valoare de la crescatori din Bucuresti, de la Amzarescu Anghel si Nahorneac Vasile, recunoscuti la acele vremuri ca fiind de renume national, inclusiv de la Stanuca Vasile din Galati (cine nu cunoaste Stanuca Vasile a avut prima crescatorie in judetul Galati in comuna Independenta pana in anul 1983, ulterior el mutandu-se in Tulcea fiind nevoit datorita serviciului), si cine nu a auzit de persoana acestuia un mare crescator, unde sub indrumarea d-lui Ion Ionescu a importat porumbei de o mare valoare ce au pus bazele porumbelului modern (atat in Galati cat si in tara), porumbelul care putea zbura in prima zi 1000km.

Stanuca Vasile aduce in anul 1968 porumbei de la cehi si RFG, in 1971 introduce porumbeii de Huyskens Van Riel, Horemans, Jules Dechamps, in 1973 porumbei de Havenith, Van der Espt, Hilarie Dubois, Robert Sion, Pierre Dordin, ( direct de la acesta a primit 2 perechi dintre cei mai buni porumbei deoarece a fost foarte impresionat ca sotia d-lui Stanuca Vasile vorbea fluent limba franceza), in 1974 aduce de la Ponderosa porumbei  Desmet Mathis, Stichelbaut, Janssen, Delbar, si multi altii, Stichelbaut, Marcel Desmet, Pol Bostyn, etc.

            La inceputul anilor ’70 in columbofilia galateana isi face aparitia in topul crescatorilor din Galati – Puiu Hurmuz. Cultivator al porumbeilor A. Bricoux, datorita pripasirii in crescatoria dansului a doi porumbei germani (un mascul DV si o femela DDR) si care in scurt timp si-au aratat calitatile deosebite (vointa si viteza) a facut ca acest crescator sa renunte la porumbeii vechi si sa-si creeze o familie (alaturi de doi porumbei  din Olanda de la Stanuca Vasile, un Janssen si un Stichelbaut) in special prin consangvinitate si mai ales o consangvinitate foarte stransa facuta pe porumbei de top. Aceasta familie era imbatabila la distante scurte, medii si pana in 750km, iar cea mai mare calitate era ca se cupla bine cu orice alta familie mentinandu-si calitatea esentiala de “varf”. Aceasta familia alaturi de porumbeii A. Bricoux, I. Mohr, Amzarescu, formeaza porumbelul modern galatean din perioada sfarsitului anilor ’70 si inceputul anilor’80. Dintre cei ce au profitat de aceste familii si au avut rezultate de exceptie se numara:

-         Oprea Gelu, actualmente peste 70 de ani si inca mai participa la concursuri;

-         Popa Alexandru (Sandel) (decedat), un crescator care si-a creat o familie de porumbei atat “la mana”cat si la ocuparea locurilor de top;

-         Dumitriu Mircea, un ambitios crescator care nu prea accepta locul 2;

-         Secareanu Nicolae (decedat la o varsta mai tanara) un fanatic al sportului columbofil galatean, a deschis drumul porumbeilor de un an cu cinci clasari la fond.

-         Dulgheru Petrica actualmente peste 70 de ani si participant inca, a cultivat si cultiva inca in consangvinitate porumbeii A. Bricoux, I. Mohr x Bricoux, Amzarescu, Nahorneac, formandu-si o familie omogena si maratonisti.

Este o mandrie astazi pentru columbofilii galateni sa arate descendenti ai porumbeilor A. Bricoux adusi cu mari sacrificii de catre Traian Nitescu intemeietorul columbofiliei din Romania .

Dupa anii ‘80 apar in Galati tineri columbofili care isi creaza alte familii avand ca baza porumbeii de mai sus acestia participand la toate concursurile zonale, nationale, derby, organizate la acele timpuri si obtinand rezultate notabile la nivel national.

 

A doua parte a activitatii columbofile pana in anii ’80 o reprezinta si are un aport aparte activitatea celor din localitatea Tecuci. Deoarece majoritatea crescatorilor in varsta au murit sau sunt greu de gasit din ce se stie actual, porumbeii de mare valoare si care si-au pus amprenta asupra porumbeilor actuali ai crescatorilor de la Tecuci au venit prin anii 1967-1969 adusi de catre dl. Angheluta Neculai de la dl. profesor Vasiliu Mihai din Botosani, tot de catre acesta au fost adusi porumbei Stichelbaut, Marcel Desmet de la Emeric Schneider din Timisoara, si ulterior fiind un om cu situatie financiara foarte buna a importat porumbei din Belgia direct de la vestitul la acea ora Jules Gallez, porumbei cu origine foarte buna din liniile Van Hasten (Stichelbaut – Van der Espt), Catrisse, Janssen, Marc Roosens, etc. Inca de la inceputuri acesta obtine rezultate notabile cu porumbei in Expozitia Nationala, o mare parte din produsii acestora sunt raspanditi rapid in tara si in special in zona Dambovitei, Prahova, Brasov, etc. Tot domnul Angheluta Neculai aduce porumbei din liniile binecunuscute al renumitului Valcu Constantin din Bucuresti, acesta constituind un alt aport la crearea “porumbelului de performanta” din Tecuci  si tot la indemnul dansului foarte multi crescatori din Tecuci incepe aducerea  in masa si cultivarea a multor porumbei din liniile Arthur Bricoux, Fabry, Sion, Delbar, Stichelbaut de la d-nii Valcu Constantin si Olaru Victor (se stie ca acestia erau prieteni si aveau aceiasi porumbei chiar in aceeasi curte) acesta din urma neavand familie a vrut chiar sa infieze unul din columbofilii de la Tecuci. Multi dintre acesti columbofili au “continuat munca” d-lui Valcu Constantin si au cultivat in continuare liniile respective numai in consangvinitate, fapt ce a contribuit probabil la succesele unora din prezent.

Iata ca inca de acum 40-50 de ani erau porumbei in linie pura, de origine buna cu pedigree si material genetic de calitate, poate chiar mai buna decat astazi, deoarece nu era nebunia de astazi si “goana dupa bani”, atunci totul se facea cu placere si rabdare.

 Ramane pe viitor ca cei ce ne vor urma sa poata scrie frumos si despre actualii crescatori, deoarece acestia au avantajul ca au si material genetic de calitate, si posibilitatea de al imbunatati, si obtinerea de rezulatate sportive de rasunet.

            Ce este cel mai important columbofilii actuali nu si-au distrus vechile familii de porumbei creati si selectati la concursuri grele si de rasunet de pe atunci, si nu a existat “febra totala” a importurilor anilor ’90 cand s-au inlocuit in masa porumbeii vechi cu noile importuri. Cei ce au facut-o nu au stiut “istorie columbofila” si cel mai important lucru este ca poate s-au grabit, si cu mare usurinta au renuntat la munca unora care “au trait” pentru acei porumbei. Nu cred ca se poate exprima in cuvinte ce inseamna porumbelul Arthur Bricoux, ca intemeietorul columbofiliei romanesti dl. traian Nitescu si-a cheltuit toata averea punandu-si in practica ambitia de a aduce poate cea mai valoroasa linie de porumbei de la acea ora, si poate prea multi au renuntat prea usor la acei porumbei din lipsa ambitiei de a forma si crea porumbei de calitate. La noi exista o vorba, ca “cine nu are Bricoux si Stichelbaut in cusca” nu poate face fata la concursurile de fond si maraton.

Poate si marele nostru atu a fost faptul ca Asociatia Galati nu organizeaza si nu prea a participat la concursurile de viteza si demifond, deoarece practic nici nu prea este posibil decat peste Carpati, si cred ca acesta a fost si marele noroc ca multi nu si-au distrus familiile din vechii porumbei, ci au facut infuzie acestora.

            Ce este iarasi imbucurator majoritatea crescatorilor noi si tineri, au “o pofta nebuna”de a face performanta la categoriile de Fond si Maraton, multi dintre ei concureaza cu succes la etapele de peste 1000km, chiar 1200-1300km, si concurenta nu ii sperie, chiar ii incurajeaza si o accepta neacceptand ideea de a “cauta portite” si  de a scapa de ea. Acest fapt arata ca cei ce vor duce mai departe succesele acestei asociatie vor fi demni de lauda.

 

Nu stim daca v-a facut placere sa cititi cele relatate, dar sigur cei ce “simt ceva” pentru acest sport si mai ales pentru etapele de Fond si Maraton, “au inteles destul”.

 

Dupa anul 1990 familiile de porumbei existente vor fi descrise probabil in interviurile care pot fi date de anumiti crescatori ce doresc sa isi faca cunoscute performantele.

 

Mai jos va prezentam rezultatele de TOP 3 NATIONAL din CAMPIONATUL NATIONAL obtinute de columbofilii din Asociatia Galati. Ne cerem scuze ca nu putem sa trecem toate rezultatele, in afara de top 3, dar am considerat ca fiecare la momentul oportul poate sa si le reprezinte.

 

1988 – Loc 3 Campionatul Columbofililor Fond – Secareanu Nicolae

1989 – Loc 2 cu 214129-88 F Campionatul Porumbeilor Yearling Fond – Butucanu Stefan

1989 – Loc 3 cu 214116-88 F Campionatul Porumbeilor Yearling Fond – Butucanu Stefan

1990 – Loc 3 cu 214116-88 F Campionatul Porumbeilor Palmares Fond – Butucanu Stefan

1991 – Loc 2 Campionatul Columbofililor Mare Fond – Butucanu Stefan

1991 – Loc 2 Campionatul Columbofililor  Fond – Butucanu Stefan

1991 - Loc 2 cu 107002-89 M Campionatul Porumbeilor Fond – Butucanu Stefan

1992 – Loc 1 Campionatul Columbofililor  Fond – Butucanu Stefan

1992 - Loc 1 cu 107002-89 M Campionatul Porumbeilor Palmares Fond – Butucanu Stefan

1992 - Loc 3 cu 107010-89 M Campionatul Porumbeilor Palmares Fond – Butucanu Stefan

1993 – Loc 1 Campionatul Columbofililor  Fond – Puiu Hurmuz

1994 – Loc 2 Campionatul Columbofililor  Fond – Butucanu + Filote

2002 – Loc 2 cu 171011-00 M Campionatul Porumbeilor Fond – Butucanu Adina

2003 – Loc 1 cu 150406-98 M Campionatul Porumbeilor Palmares Maraton – Cobzaru Daniel

2005 – Loc 1 cu 171118-00 F Campionatul Porumbeilor Maraton – Cobzaru Daniel

2005 – Loc 2 cu 171118-00 F Campionatul Porumbeilor Fond – Cobzaru Daniel

2009 - Loc 3 Campionatul Columbofililor Maraton – Matache+Vaideanu

2010 - Loc 2 Campionatul Columbofililor  Palmares Maraton – Scripcaru Vicentiu

2010 - Loc 1 Campionatul Columbofililor Maraton - Cobzaru Daniel

2010 - Loc 2 cu 213006-07 M Campionatul Porumbeilor Palmares Maraton - Cobzaru Daniel

2010 – Loc 1 cu 632949-08 F Campionatul Porumbeilor Mare Fond – Radu Albert

2010 – Loc 1 cu 212491-07 F Campionatul Porumbeilor Maraton – Miron Daniel

2010 – Loc 2 cu 212491-07 F Campionatul Porumbeilor As Maraton – Miron Daniel

2010 -  Locul 2 Categoria Maraton Campionatul Asociatiilor

2010 -  Locul 1 Categoria As Maraton Campionatul Asociatiilor

 

 

Rezultate mai deosebite la reprezentari internationale:

 

  1. Butucanu Stefan - 107002-89 M Locul 12  la Fond in lume la Olimpiada Las Palmas
  2. Butucanu Stefan - 107010-89 M Locul 24  la Fond in lume la Olimpiada Las Palmas
  3. Cobzaru Daniel - 171118-00 F la Balkaniada Turcia
  4. Scripcaru Vicentiu – 211063-07 M Loc 11, Cat. E – Maraton peste 700km la Cupa Europei - Dortmund
  5. Radu Albert - 632949-08 F Loc 6, Cat. C – Fond peste 500km la Cupa Europei - Dortmund

 

Orientarea porumbeilor voiajori utilizand aparatul GPS Doi porumbei arestati in Iran - Agerpres`Cu porumbei calatori la Cap de Sunion` - Dr. Mircea BILIUSIstoria crescatoriei lui William GeertsConcursul International de la Berlin confirma valoarea porumbeilor la categoria Maraton din SV si BT - Dr. Mircea Bilius


Comentarii

postat la 02:10, Vineri, 14.01.2011 de marian

multumim celor care au contribuit la acest articol foarte interesant,foarte multi dintre noi nu stiu cine sunt aceste persoane care au o mare contributie in evolutia sportului columbofil cum ar fi Vilcu,Nicolau,Stanucu ,Olaru,Cretulescu,Nahorniac,uni nici nu mai sunt printre noi DUMNEZEU SAI ODIHEASCA...LA NICI O EXPOZITIE NIMENI NU POMENESTE DE EI PARCA NICI NU AU EXISTAT

postat la 13:54, Sambata, 15.01.2011 de dan_tgv

Felicitari pentru acest material,pentru perseverenta si rezultatele deosebite la concursurile lungi si pentru ca nu va uitati inaintasii!! Dan_Targoviste

postat la 21:06, Sambata, 15.01.2011 de ionel

super tare tineo tot asa se vede munca depusa felicitari

postat la 22:07, Duminica, 16.01.2011 de udris RADU ALBERT

foarte interesant acest material istoric si foarte bine pentru cine la readus in actualitate pentru a sti cu adevarat cine au fost stramosii contibutiei acestor familii maratoniste, respect pentru ei si nui vom dezamagi.....
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.