Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Sunteti multumiti de rezultatele pe 2018 obtinute pana acum?
Da
Nu
Partial
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Brieftaubenmarkt - Germany
Cupe-medalii-For-Champions
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Produse columbofile Corabia
Site-ul columbofil EBPigeon.com
Site columbofil www.chinaxinge.com
FarmaVet - produse de uz zooveterinar si ptr porumbei
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria TITA - ANDU
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SITGES PARADISE
Columbodrom PIGEON BEST - Prahova
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international ORIZONT - Baicoi, Prahova
Columbodromul international BRASOV
Dr Adrian Colniceanu produse columbofile

"Istoria moderna a columbofiliei" - un excelent articol al domnului dr. Geronimo Branescu


12:56, Luni, 22.11.2010

Istoria modernă a columbofiliei

 

 

O altă pagină interesantă de istorie a sportului columbofil a fost scrisă şi de fraţii Cattrysse din Moere. Contribuţia lor la formarea porumbelului belgian modern de sport a fost una semnificativă, bazată fiind pe se­lec­ţia activă, dublată de o consangvinitate foarte strictă.

 

Autor: DR GERONIMO BRĂNESCU

21 noiembrie 2010

 Pornind de la principiul conform căruia valorile nu trebuie amestecate pentru a nu risca diluţia lor, ei şi-au păstrat linia aproape în stare pură, linie ce avea la bază pe Het Zwart, The Pol (de la Pol Bostijn) şi Donkeren den Draaier. Singurele infuzii făcute, şi acelea cu multă precauţie, au fost cu păsări selectate de la Oscar Devriendt, vecinul lor din Moere, Valeer Doncker din Moorslede, concurentul lui Pol Bostijn şi de la nu mai puţin celebrul Georges Platteau din Gistel. Aristocraţii fraţi Cattrysse au avut de asemenea o contribuţie semnificativă în abordarea socială a sportului columbofil, ridicând prin prezenţa lor nivelul participanţilor într-o clasă superioară a societăţii belgiene.

Şi poate nu întâmplător una dintre cele mai cunoscute păsări descendente ale liniei Cattrysse s-a numit Prince şi i-a adus gloria lui Hector Desmet, este drept, având şi o linie maternă la fel de cunoscută: Huyskens - Van Riel. Trecem astfel şi noi la tandemul celebru care a spulberat efectiv concurenţa în perioada relativ scurtă în care a zburat: Jef van Riel şi Cois Huyskens din Ekeren Donk. Victoriile repurtate de aceştia au fost răsunătoare atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional, acumulând premii de top în curse de referinţă: Limoges, Libourne sau Barcelona. Ca metodă de selecţie viziunea lor era diferită, ei preferau să aibă o bază de selecţie cât mai mare şi implicit heterogenă, care să genereze produşi robuşti crescuţi cât mai natural şi antrenaţi cât mai sever.

Important este să începi cu porumbei de primă calitate, considerau ei, pe care să îi încrucişezi cât mai variat pentru a putea obţine maximum din algoritmul genetic. Numai astfel se pot depăşi prin selecţie performanţele părinţilor achiziţionaţi. Celebrul cuplu a vizat perfecţiunea selectivă, obţinând un tip de pasăre robustă de construcţie medie, dar foarte bine „echipată” cu musculatură şi totodată uşoară, punând aşadar accent pe dezvoltarea fibrilară longitudinală a masei musculare; aripile trebuia sa fie proporţionale, niciodată prea lungi, raportate la ansamblul corpului; de asemenea ochii trebuia şi ei să fie strălucitori, ceea ce denotă atenţia acordată sistemului circulator al porumbelului, precum şi importanţa nivelului de oxigenare sanguină.

 

 

 Însă poate cel mai important criteriu de selecţie al păsărilor Huyskens - Van Riel a fost conformaţia sternului, deoarece el constituie baza raportului osos şi totodată principalul suport de inserţie musculară al porumbelului călător. Acesta trebuie să fie echilibrat şi bine dezvoltat fără a fi însă masiv, fiind astfel proporţionat structural cu întregul ansamblu al corpului. Fără aceste caracteristici porumbeii nu rămâneau în volierele Huyskens - Van Riel, voliere care erau construite şi ele cât se poate de simplu şi totodată ori­ginal; spaţiile erau modulare, adică uşor de remo­delat, orientate întotdeauna către est, cu ferestre cât se poate de mari, ce rămâneau deschise ori de câte ori timpul o permitea.

Adepţi ai principiului conform căruia doar crescătorul îşi îngreunează munca, ei au considerat sportul columbofil ca fiind uneori atât de simplu, dar alteori atât de complicat, poate cel mai complicat din lume. Practici şi geniali Huyskens - Van Riel au creat o linie de păsări care continua să performeze şi astăzi pe toate meridianele, având în Jules Rijckaert din St. Amantsberg un exponent de seamă. Dar despre acesta, în alt episod. 

 

Pagină realizată cu sprijinul Federaţiei Române de Sport Columbofil din România

 

Sfaturi practice despre cultivarea porumbeilor voiajori - articol in Jurnalul National, 19 septembrie 2010O problema din ce în ce mai mare - articol de Ad SchaerlaeckensLunga vara fierbinte - articol de Ad SchaerlaeckensFascinantul joc cu... porumbei calatori - articol de Dr. Geronimo BRANESCUScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Florea Alexandru, UCPR Dmbovita
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2018 RRP. Toate drepturile rezervate.