Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Col. (r) Georgica Popescu - pagini de istorie columbofila romaneasca


10:36, Miercuri, 01.10.2008

 

Col. (r) Georgica Popescu – pagini de istorie columbofila romaneasca
 
 
- O distinctie rara in columbofilia romaneasca:
 premiul I cu medalie de aur obtinut de domnul Popescu Georgica din Bucuresti–

Suntem convinsi ca majoritatea columbofililor din Romania au savurat cu deosebita placere numeroasele articole columbofile din revistele noastre de specialitate ce au aparut in decursul ultimelor decenii, scrise cu lux de amanunte, multa pasiune si acuratete (deci cu exactitatea datelor prezentate) de catre col. (r) Georgica Popescu.
 
 
 
Fig. 1. Col. (r) Georgica Popescu in crescatoria sa 
 
Printre sutele de articole scrise de-a lungul deceniilor, un loc aparte il ocupa cele patru carti de specialitate publicate de acest pionier al literaturii columbofile romanesti: `Ghidul columbofil amator`, Editia 1978, `Sportul columbofil romanesc`, Editura 1985, `Porumbeii calatori si de agrement`, Editura 1996 si `Ghidul columbofil`, Editura 2002.
In toate aceste enciclopedii columbofile, autorul a prezentat date reale si puncte de vedere fundamentate, amplu elaborate, despre istoria columbofiliei din Romania de la inceputuri si pana in prezent.
 
 
 
Fig. 2. Cele patru carti despre porumbei scrise de dl. Popescu 
 
Pana la aparitiile editoriale ale domnului Popescu - acest Piet de Weerd al Romaniei -, nici un alt autor roman de literatura columbofila nu abordase subiectul sensibil al trecutului columbofiliei romanesti. Daca aceste lucrari deosebit de valoroase nu ar fi vazut lumina tiparului, foarte multe date de referinta despre inceputurile si dezvoltarea columbofiliei in Romania ar fi ramas definitiv ascunse, condamnate sa ramana acoperite de praful uitarii.
Prin urmare, consideram ca nu supraestimam cu nimic atunci cand afirmam ca aceste adevarate tratate columbofile constituie documentare de istorie columbofila deosebit de importante si valoroase pentru posteritate, fiind raspandite in prezent si in alte tari europene (Belgia, Franta, Germania, Ungaria, Bulgaria), ba chiar si in Statele Unite ale Americii.
Tot ceea ce a aparut scris in cele patru carti mentionate mai sus a avut in spate mii si mii de ore de lectura din partea autorului, de informare, analiza si studiu al fenomenului columbofil romanesc si european. Aceasta, impreuna cu experienta si dragostea colonelului Popescu pentru porumbei, fac din cele patru carti adevarate lucrari de referinta din care vom avea ce invata multi ani de acum inainte.
Printre sursele bibliografice ale autorului s-au aflat documente si fapte reale petrecute in cei peste 70 de ani de cand in Romania sunt stranse date despre sportul columbofil, respectiv date de la pionierii sportului columbofil romanesc: col.(r) Roman Xenofon, maiorul Traian Nitescu etc.
 
 
 
Fig. 3. Maiorul Traian Nitescu 
 
In paginile cartilor scrise de colonelul Popescu sunt prezentate cu lux de amanunte inclusiv conditiile deosebit de vitrege cu care s-a confruntat Romania imediat dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Situatia economica precara a tarii din acea perioada, coroborata cu anii de ocupatie sovietica pe care a trebuit sa ii indure au facut ca dezvoltarea columbofiliei in tara sa fie un lucru si mai greu de infaptuit.
La toate aceste nenorociri s-a mai adaugat si  seceta cumplita care a lovit tara in perioada 1946-1947. In anii respectivi atat columbofilii romani cat si porumbeii voiajori din tara au fost supusi unui test deosebit de dur din cauza conditiilor materiale precare si a lipsei de hrana. Dar la vremuri grele Dumnezeu are grija de oamenii napastuiti. Si un astfel de ajutor a venit din partea maiorului Traian Nitescu, care gratie relatiilor sale personale pe care le avea la institutiile romanesti de resort (in speta la Ministerul Agriculturii) a reusit sa obtina un ajutor material constand intr-o cantitate apreciabila de cereale cu care s-au salvat de la moarte multi porumbei voiajori valorosi. Aceste evenimente din istoria columbofila a Romaniei au fost relatate pe larg, de cele mai multe ori cu lux de amanunte, de catre col.
(r) Georgica Popescu, care a fost camarad de arme cu maiorul Traian Nitescu.
Munca autorului in elaborarea acestor carti documentare columbofile ar fi fost indiscutabil mult mai usoara daca la nivelul cluburilor columbofile din tara ar fi existat strans material suplimentar cu privire la dezvoltarea fenomenului columbofil din diferite zone ale Romaniei. Dar cum aceste informatii nu au existat, intreaga munca de documentare, selectie, analiza si editare a cazut pe umerii colonelui Popescu, munca insa pe care intotdeauna a facut-o din placere si dragoste fata de porumbei.
In toate cele patru manuale columbofile autorul a prezentat informatii documentate, cu date la zi, multe dintre ele valabile si astazi, despre selectia porumbeilor voiajori, despre reproductie, conservarea si imbunatatirea rasei, constructia crescatoriei, practicarea zborurilor de antrenament, organizarea concursurilor, hranirea porumbeilor etc.
Cartile mai sus amintite au adus un suflu nou in dezvoltarea columbofiliei moderne a Romaniei, eradicand intr-o perioada relativ scurta practicarea columbofiliei invechite si incorecte din anii respectivi. Toate aceste lucrari de specialitate au fost scrise de catre autor intr-un stil placut si usor de inteles pentru toti columbofilii romani, indiferent de gradul lor de  pregatire.
Pe langa sursele bibliografice deosebit de ample si documentate de care a beneficiat, autorul a avut in spate si o vasta experienta in structurile de conducere ale forurilor columbofile nationale. Astfel, col.(r) Georgica Popescu a fost presedintele cluburilor columbofile `Aurel Vlaicu` si `ICCF` (fost `Anticorozivul`). Au urmat ani buni de presedintie la A.C.M.B. (Asociatia Columbofila a Municipiului Bucuresti). In deceniile care au urmat, gratie experientei, seriozitatii si activitatii sale deosebite a fost ales sa faca parte - la a II-a Conferinta Nationala pe tara de la Brasov - din organele de conducere ale Uniunii Columbofile din Romania. In aceste inalte functii dl. Popescu si-a desfasurat activitatea mai bine de un deceniu.
Cateva distinctii columbofile obtinute de autor in decursul activitatii sale:
- In anul 1951, Premiul I, cu medalie de aur, cu un porumbel prezentat la Expozitia columbofila organizata in Timisoara, cu participare internationala;
 
 
 
Fig. 4. Medalia de aur
 
 
 
 
Fig. 5. Diploma de onoare
 
- Premiul I, cu medalie de argint si cel mai pretios trofeu oferit de catre organizatori, donat de catre dl. Emil Nadra (Timisoara) – o superba caseta de argint, incrustata cu frunze de stejar din argint masiv, foarte frumoasa si valoroasa.
 
 
 
Fig. 6. Superba caseta de argint
 
Din informatiile noastre, pana in prezent nici un alt columbofil roman nu a  mai reusit sa obtina rezultate la fel de valoroase la o expozitie de asemenea anvergura.
Ambii porumbei pentru care col. (r) Georgica Popescu a primit premiile mai sus amintite obtinusera rezultate deosebite la palmares si erau....pur Bricoux. 
 
 
 
Fig. 7. Diploma acordata pentru obtinerea premiului I, cu medalie de argint
 
Ca in toate sporturile, obtinerea premiului I, cu medalii de aur si argint, constituie pentru fiecare sportiv un eveniment de o importanta deosebita. Cu atat mai mult cu cat aceste premii au fost obtinute in conditii vitrege.
- Doua Diplome de merit, cu plachete, acordate de catre Uniunea Columbofila din Romania, pentru activitatea columbofila fructuoasa de peste 20 de ani.
 
 
 
Fig. 8. Diploma de onoare acordata de U.C.P.
 
 
 
Fig. 9.  "Meritul columbofil" incununeaza o cariera columbofila de exceptie
 
 
 
 
Fig. 10. Dovada recunostiintei primita de la U.F.C. din Romania
 
- In anii care au urmat col. (r) Georgica Popescu a obtinut si alte premii columbofile, cu foarte multe clasari ale porumbeilor sai in primii 10 sositi pe Capitala (aici trebuie sa amintim faptul ca cluburile columbofile din Bucuresti acordau in acea perioada diplome numai pentru porumbeii sositi si clasati in primii 10 pe Capitala).
 
 
Fig. 11. Cupa decernata castigatorului locului II la concursul de la Przemysl in 1984
 
 
 
Fig. 12. O parte dintre medaliile cucerite de catre campionii innaripati ai d-lui Popescu
 
- In primavara anului 2008, domnului Popescu i-a fost acordata, in cadrul celei mai importante expozitii columbofile organizate de catre A.C.M.B., Premiul de Excelenta pe Capitala, pentru intreaga sa activitate columbofila, fiind primul columbofil desemnat pentru acest premiu de excelenta dintre toti veteranii columbofili carora li s-a acordat aceasta inalta distinctie pe Capitala.
 
 
 
Fig. 13. Premiul de excelenta in activitatea columbofila acordat de catre ACMB
 
Expozitia A.C.M.B. s-a desfasurat in Complexul Expozitional al Capitalei. Organizarea expozitiei a fost ireprosabila si a fost prezidata de catre Directorul general al `Institutului Pasteur`, dr. Stanesu Sorin Paul, secondat de responsabilul tehnic al A.C.M.B, dl. Liviu Parvulescu, de dl. Dinca Valeriu precum si de alti columbofili de la cluburile din Capitala. Cu aceasta ocazie s-au oferit premii de excelenta la mai multi veterani columbofili ai cluburilor bucurestene.
La expozitie au fost prezenti un numar impresionant de vizitatori, iar porumbeii expusi au fost exemplare de porumbei voiajori de o deosebita valoare, dar si porumbei de ornament de o rara frumusete (voltati,  japonati, negri trenati, galateni etc.).
A fost o reusita deplina, o frumoasa prezentare facuta sportului columbofil romanesc.
De multi ani nu s-a mai organizat in Bucuresti o astfel de expozitie columbofila bine pusa la punct in toate detaliile, inclusiv prin decernarea unor diplome speciale veteranilor sportului columbofil romanesc.
Cinste si felicitari organizatorilor !
  
 
 
Fig. 14. Cateva perechi exceptionale de porumbei de Bricoux din crescatoria d-lui G. Popescu
 
Inainte de a incheia acest articol de prezentare a activitatii columbofile de exceptie a col.(r) Georgica Popescu si ca dovada a aprecierii sale in domeniu, vrem sa prezentam cititorilor nostri prefata scrisa de catre Conf. dr. Helgomar Raducanescu, Decanul Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti, la momentul lansarii pe piata a lucrarii `Sportul columbofil romanesc`, in anul 1985.
 
                Cartea `Sportul columbofil romanesc` va reprezenta un unicat in literatura noastra, in primul rand prin ineditul subiectului, apoi prin caracterul ei de multi si interdisciplinaritate.
Sub aspectul continutului, lucrarea abordeaza in primul rand problema columbofiliei ca sport, tratat in dezvoltarea lui istorica, cu accentul, cum e si firesc, pe columbofilia romaneasca, dar realizeaza si un valoros studiu al porumbelului voiajor sub aspectul anatomiei, fiziologiei, geneticii, reproductiei, etologiei, a metodelor de crestere si principalelor masuri sanitar veterinare destinate apararii sanatatii lui. Aceasta carte poate fi privita ca o lucrare de specialitate, dar si de literatura, un material didactico-stiintific foarte instructiv, avand in acelasi timp si multiple valente de divertisment.
Cercurile carora le poate trezi interesul sunt si ele foarte largi, incepand cu columbofilii impatimiti, continuand cu cei pe care-i tenteaza lansarea in acest sport si doresc sa se initieze in tainele lui si terminand cu cei care n-au de gand sa se ocupe vreodata de el dar doresc sa faca o lectura placuta si utila largindu-si orizontul cunoasterii intr-un domeniu in care rigurozitatea stiintifica se imbina cu accesibilitatea, iar atractivitatea ajunge deseori la granita captivantului.
Expunerea datelor este facuta de autor cu claritate si cursivitate, iconografia este interesanta, bogata si variata, iar in final este prezentata o bibliografie pe care cei interesati o pot valorifica pentru amplificarea cunostintelor de columbofilie.
Ceea ce confera insa lucrarii un plus de valoare este incarcatura ei emotionala. Din fiecare pagina transpare experienta si pasiunea unei vieti, in care tot timpul liber a fost dedicat unui sport, care poate mai mult ca altele contribuie la dezvoltarea si longevitatea sanatatii fizice si spirituale a omului. Elaborata de unul din cei mai remarcabili reprezentanti ai miscarii columbofile romanesti din ultimele decenii, colonelul Georgica Popescu, lucrarea umple o lacuna in literatura romaneasca din acest domeniu. Indiscutabila competenta a autorului in subiectul abordat, munca plina de daruire, pasiunea de investigator, spiritul didactic, talentul literar, trairea suspansului provocat de latura competitionala a sportului, dar mai presus de orice dragostea pentru columbofilie si obiectul ei – porumbelul voiajor – asamblate si incorporate in lucrare, imprima acesteia calitati care-i garanteaz succesul de public.
Faptul ca prin ea se realizeaza si o eficienta propaganda pentru un sport, care merita sa faca un numar cat mai mare de prozeliti pentru ceea ce are el instructiv, agreabil si umanitar, ma fac s-o recomand cu nedisimulata placere si deplina convingere, in primul rand tinerilor, dar si celor mai largi cercuri de cititori.
 
 
Fig. 15. Dl. Popescu alaturi de Molda, un dusman al rapitoarelor,
un paznic credincios al porumbeilor si o iubitoare deosebita a stapanilor ei
 
 
 
Autori: Arh. Revnic Gabriel
Ing. Alexandru Dragomir
 







Poezia columbofila "Titanii" - autor domnul Militaru Nistor, din Gura Vitioarei, Prahova"Scurta mea poveste columbofila" - Tomita SerbanTARUL - poezie columbofila scrisa de prof. Nistor Militaru si dedicata maestrului VASILE BADINPerformanta columbofila la nivelul asociatiilor columbofile sucevene - Dr. Mircea BiliusDr. MIRCEA BILIUS - Fiecare tinut, fiecare asociatie columbofila isi are propria istorie


Comentarii

postat la 10:38, Miercuri, 01.10.2008 de cristi

Sanatate multa si putere de munca.Sper sa pot vizita si eu crescatoria dumnealui

postat la 10:39, Miercuri, 01.10.2008 de bogdan

Felicitari domnului Popescu pentru tot ce a facut pentru sportul columbofil romanesc !

postat la 10:39, Miercuri, 01.10.2008 de ghita

am vazut galateni. sunt frumosi.apreciez efortul depus

postat la 11:22, Joi, 02.10.2008 de Filipache Adrian

Felicitari atat d-lui Georgica Popescu cat si autorilor prezentului articol. Foarte multa munca presupune jurnalismul columbofil si ce e mai tragic ca de multe ori cititorii sunt mult prea putini.

postat la 06:14, Sambata, 27.12.2008 de vasi

...frumos, ...si captivant de aflat cunostinte cat mai multe despre porumbeii voiajori...as dori daca se poate o adresa unde pot vorbi cu dl.George Popescu (sau un nr. de telefon)

postat la 11:37, Sambata, 05.02.2011 de cristian

dl.georgica popescu este un idol pentru mine si datorita scrierilor sale cunostintele mele despre porumbei sunt cu mult mai bogate.daca se poate as dori adresa dumnealui pentru a-l vizita.multumesc\r\n\r\n

postat la 23:41, Luni, 02.04.2012 de Robert Caramida

A fost un mare crescator Bricoux!!! de asemenea este si domnul Stelian Fortini cu care sunt un bun prieten! avem bricoux!!!
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.