Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct ContactNewsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Cum ati incheiat sezonul de zboruri cu maturii in 2019?
Foarte bine
Bine
Satisfacator
Prost

Rezultate sondaj

ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
SELINE DESIGN - magazin perdele, draperii, mobilier de lux
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul international BRASOV

`Despre sondaje columbofile` - un excelent articol scris de dr. Geronimo Branescu, Jurnalul National, 12 sept. 2010


10:22, Joi, 16.09.2010

 

Sondaje columbofile

 

de Dr Geronimo Brănescu
Jurnalul National, 12/09/2010
 

 

Ca orice pasionat, ori de câte ori am timp, şi îmi fac, citesc despre hobby-ul meu. Citesc modern, electronic şi retro... dar still trandy, adică în publicaţiile scrise. Cu puţin timp în urmă am remarcat pe site-ul reprezentativ al sportului columbofil "Romanian Racing Pigeons", diseminat printre articole şi informaţii de specialitate, mic şi zgribulit, un sondaj. L-am găsit "hot" şi l-am comentat. Tema este cât se poate de actuală: de ce s-au pierdut atât de mulţi porumbei în concursuri în anul 2010?

Cu următoarele opţiuni: din cauza furtunilor solare; a porumbeilor bolnavi; porumbei fără valoare; din vina organizatorilor; alte cauze; nu ştiu; nu mă pot pronunţa. Aşadar, detaşat, vizitatorii site-ului au optat, aproape jumătate dintre ei cred, pentru vina organizatorilor. Aspect pe care nu îl mai comentez, cititorii noştri fideli aflându-mi opinia despre acest subiect într-unul dintre articolele precedente intitulat "Când nici măcar vara nu mai e ca vara". În plus, noi suntem români. Iar vina trebuie musai să aibă chipul cioplit al omului. Înapoi la tehnică însă. A doua opţiune de vot a fost din cauza furtunilor solare, care fie vorba între noi, cred că se referă la perturbările de câmp magnetic cauzate de factorii meteorologici, fie că este vorba de cele generate de furtunile clasice, fie de cele aparţinând exploziilor solare şi ne arată din nou cât de neputincioşi devenim în faţa furiilor naturii.

Probabil din mixul rezultat între informaţia meteorologică obţinută în timp real şi limita tehnică de introspecţie se acoperă procentul de bază ce ar trebui să răspundă întrebării fundamentale a sondajului. Nu toţi organizatorii ştiu, vor sau pot să se informeze în timp real, să replanifice în timp util zborul sau să îşi asume manoperele tehnice de retur sau amânare a unei lansări. Ca să fie clar acest aspect! Pe locul 3 în sondaj s-a aflat lipsa de valoare a porumbeilor. Just, însă în opinia mea, un pic prea mic procentul. Şi iată de ce... Pe un alt site din domeniu, de data aceasta internaţional, poate cel mai vizitat din lume, se organizează licitaţii timp de circa zece luni pe an. Preţul de achiziţie al unui porumbel călător, fie el pui sau adult, variază de la 250 de euro la 125.000 de euro. Prin comparaţie, pe site-urile de licitaţii destinate porumbeilor călători din România, valorile de achiziţie rar depăşesc suma minimă atribuită site-ului belgian.

Valoarea însă are peste tot acelaşi reper (a se citi preţ) sau altfel spus puţin dai, puţin ai... cu excepţia sistemului loto, care din nefericire pentru columbofili diferă fundamental de sportul nostru! Pe un dezamăgitor loc 4 în opţiunile votanţilor, cel puţin pentru medicul din mine, se află cauza participării în competiţie a multor porumbei bolnavi. Ei bine, poate tocmai de aceea nu aş vrea să tratez superficial acest aspect, asupra căruia vă rog să-mi îngăduiţi să revin într-un posibil articol viitor. Totuşi trebuie menţionat faptul că, deşi incomplet domesticiţi sub aspectul subordonării productive, porumbei călători nu mai sunt de mult păsări sălbatice, astfel încât chiar dacă teoretic mai păstrează opţiunea corecţiei naturiste, prin traiul liber de care unii porumbeii încă mai beneficiază, stresul de creştere, antrenament sau competiţie poate evolua devastator sub raportul rezistenţei la agresiunea factorilor de mediu, în toată complexitatea lor.

Însă dragi cititori, columbofili sau nu, în ceea ce priveşte jumătatea nepunctuală a opţiunilor sondajului, mai mereu există o altă cauză, despre care nu ştiu mare lucru, astfel încât eu cu modestie vă informez că nu mă pot pronunţa. Ca să... dixit!

 

● Pagină realizată cu sprijinul Federaţiei Române de Sport Columbofil din România

 

"Seminarul puilor" - un alt excelent articol columbofil scris de dl. dr. Mircea BiliusPorumbeii, o a doua familie ! - un excelent articol columbofil al domnului Dr. Mircea BiliusScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului Paul Chirica, UCPR Hunedoara, 2010Sonia Van Der Maelen – Vanzare totala de porumbei - articol de Laura Tanasoiu`Reguli unice` - un excelent articol despre organizarea columbodroamelor - Dr. Geronimo Branescu


Comentarii

postat la 02:26, Joi, 16.09.2010 de pesteanu viorel

foarte frumos articolu si laudabila initiativa dvs de a scrie articole colmbofile din care toti avem ceva de invatat

postat la 03:02, Joi, 16.09.2010 de NICU - BISTRITA

interesant !!!!!!!!! bravo !!!!!!!
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2020 RRP. Toate drepturile rezervate.