Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Boddaert - Van Damme - un medic veterinar specializat pe porumbei, cu rezultate de top


08:57, Vineri, 05.09.2008



 

Boddaert-VanDamme: un medic veterinar specializat pe porumbei, cu rezultate de top

articol de Stefan Mertens
 
Oostkamp. Cei dintre dumneavoastra care urmariti indeaproape sportul columbofil belgian ati remarcat, cu siguranta, numele combinatiei Van Damme - Boddaertin clasamentele nationale cu rezultate de top. Acest parteneriat este format din Herman Van Damme (cunoscut si sub numele de reporterul Gerry) si medicul veterinar specializat in porumbei, Wim Boddaert. Printre rezultatele lor de top putem aminti locul 1 National KBDB categoria mare fond, in anul 1996, cu coeficientul lor istoric, de doar 11%, locul 1 campion mondial categoria mare fond Versele-Laga in 1996, locul 1 National Cahors in 2000 obtinut cu porumbelul de top `Jefke Van Mortier`, locul 2 National in campionatul KBDB pe distante lungi in 2001, locul 7 National la categoria As-porumbel categoria mare fond KBDB in 2001, locul 1 National Souillac in 2002, locul 7 National la categoria As-porumbel categoria fond KBDB in 2002, locul 2 National Souillac in 2003 etc. Intr-adevar, rezultate fantastice.
 
Dr.Wim Wim Boddaert
In ciuda acestor rezultate deosebite, cei doi crescatori au dorit sa obtina si mai mult, adica succesul in cursele de mare fond de la Barcelona si in cursele internationale. Pentru ca sunt niste persoane inteligente, amandoi crescatorii si-au dat seama ca este foarte dificil de obtinut acest lucru in domenii diferite daca zburau din voliere diferite. Prin urmare, impreuna au construit o voliera comuna in gradina doctorului Wim Boddaert, care se afla la o distanta de numai 2 km de crescatoriile lui Van Damme-Boddaert. Si pentru ca nu puteau zburau sub acelasi nume de la doua crescatorii diferite, ei au inregistrat noile crescatorii sub numele Boddaert-Van Damme, cu Marc Boddaert (tatal lui Wim) si Hans Van Damme (fiul lui Herman) ca proprietari. Omul care intreprinde totul in aceste crescatorii este Dr. Wim Boddaert, asistat perfect de catre tatal sau Marc. Toate aceste lucruri aveau loc in anul 1999.
 
 
INVESTITII NOI
Cine doreste sa obtina succese in cursele de la Barcelona si la alte concursuri internationale trebuie sa isi procure altfel de pasari decat cele care sunt angajate in cursele pe distante medii si lungi. Pasarile de baza cu care cuplul Van Damme-Boddaert a devenit campion national in cursele de mare fond au fost cele apartinand celor doi crescatori. Acesti porumbei au fost `intariti` cu pasari specializate in astfel de zboruri foarte lungi care au provenit de la Emiel Denijs (din Tielt), fratii Desbuquois (din Kapelle Op Den Bos), Gaston si Danny Devooght (din localitatea De Haan) si Van Thuyn (din Knesselare).

Fiecare dintre aceste linii diferite au fost incrucisate una cu cealalta si putem spune fara sa gresim ca incercarea lor a fost un real success.
Primii porumbei obtinuti din aceste incrucisari au fost angajati, in anul 2000, la Narbonne (850 km) cu rezultate promitatoare. Un an mai tarziu, in 2001, acelasi lot de porumbei a fost angajat in maratonul de la Barcelona si din nou au fost obtinute rezultate bune. In al treilea sezon de zbor, adica in anul 2002, acelasi lot de porumbei crescuti la noile voliere a obtinut locul de top in concursul de la Barcelona, la nivel de club, locul 3 la nivel de provincie, locul 18 National din 13.021 porumbei angajati si locul 91 International din 26.928 porumbei. Masculul care a obtinut acest rezultat este `Barcelona I` (B-99-3008293).

In septembrie 2001 Wim a decis ca este cazul sa faca noi investitii si in acest sens s-a deplasat la un crescator olandez de top specializat in cursele pe distante foarte mari, Henk De Bree, din Soest.
Wim a fost foarte impresionat de rezultatele si pasarile lui Henk De Bree si la intoarcerea spre casa a plecat cu mai mult de 30 de porumbei in cos. Dar aceste pasari nu au fost introduce in compartimentul de reproductie, ci mai intai trebuiau sa confirme in cursele internationale. In anul 2002 aceste pasari au fost antrenate, iar in anul 2003 au fost angajate in primele lor curse pe distante lungi, la St. Vincent (900 km). A fost o cursa deosebit de grea, dar porumbeii De Bree au facut dovada calitatilor lor. Au fost obtinute foarte multe premii si `porumbita St. Vincent` (NL-01-1631383) a obtinut locul 1 pe plan local impotriva a 160 pasari, locul 2 Provincial impotriva a 460 pasari, si locul 8 impotriva a 1892 de porumbei.

La acest moment doctorul Wim Boddaert era total infectat cu microbul zborurilor pe distante foarte lungi si din nou a cautat sa aduca sanga nou in crescatorie. De data aceasta a mers in crescatoria lui Mathieu De Clippel (din Herzele) si a lui Van Houtte August (din Nieuwpoort – care crestea porumbei din linia lui Florizoone). De asemenea, un alt lot de 20 de pui tardivi a fost luat de la Henk De Bree si adusi in Belgia.

 Porumbelul `Barcelona I` impreuna cu femela sa 
 
 
 
SISTEMUL FEMELELOR

Crescatorii care zboara femelele in cursele pe distante foarte mari, in majoritatea cazurilor trebuie sa le zboare la natural, pe pozitii de cuib.
Wim a pus in practica urmatorul sistem. Femelele nu au fost zburate pana la data concursurilor de mare fond. Porumbeii de zbor scot o serie de pui dupa ultimul concurs si Wim nu vede avantajul acuplarii porumbeilor in lunile decembrie si ianuarie. Astfel ca femelele raman in crescatorie pana la mijlocul lunii martie. Apoi sunt transferate in volierele de zbor si fara sa vada masculii incep antrenamentele. Este important ca femelele sa nu intre in boxele lor in timpul saptamanii. Ele trebuie sa ramana pe odihnitori. Exista si unele femele care se imperecheaza intre ele, dar acest lucru nu conteaza. La intoarcerea de la zboruriele pot ramane o jumatate de zi impreuna cu masculii lor.  La momentul la care femelele incep sa fie angajate in cursele pe distante scurte – si medii – li se permite sa ramana alaturi de masculi o zi intreaga. Deci nu sunt lasate sa se imperecheze, dar sunt motivate in acest fel.

Wim este de parere ca `Este foarte important ca femelele sa zboare foarte multi kilometri inainte de a fi angajate in prima lor cursa pe distanta foarte mare. De asemenea, femelele mele zboara de 2 ori 103 km, de 2 ori 210 km si o data 310 km. Femelele de un an sunt zburate la Orleans (375 km) si pasarile batrane la Chateauroux (499 km). In saptamana de dupa zborul de la Orleans femelele yearling zboara la Bourges (458 km) si femelele batrane raman acasa si in a patra zi dupa sosirea de la Chateauroux sunt lasate sa se acupleze. Femelele yearling sunt imperecheate dupa cursa de la Bourges.
Toate aceste lucruri se intampla in pregatirea concursului cu yearlingii de la St. Vincent si cu porumbeii batrani de la Barcelona. Pentru aceste doua curse femelele sunt lasate in cuib cu pui de cateva zile`.
 
 

Ochiul porumbelului campion de la Barcelona al lui Boddaert-Van Damme Wim continua: `Odata ce femelele sunt lasate pe cuib, incep din nou antrenamentele dure cu ele. Asta inseamna ca inainte cu doua saptamani de ziua angajarii in concurs, acestea sunt zburate de 5 ori de la o distanta de 40 km. Acesta este un antrenament de grup, nu individual. Inainte de a doua lor cursa importanta – concursul de la Perpignan – sunt antrenate chiar zilnic de la o distanta de 40 km si asta tot cu doua saptamani inainte de data concursului. Aceste antrenamente se desfasoara seara tarziu, indiferent de conditiile meteo si sunt combinate cu un zbor de 300 km care are loc cu 10 zile inainte de data marelui concurs.

`Intre zborurile de la Barcelona si Perpignan noi avem patru saptamani la dispozitie, deci nu foarte mult pentru a pregati femelele din nou. De asemenea, si la intoarcerea din cursa de la Barcelona femelelor li se permite sa ramana o zi alaturi de pui, dupa care puii sunt luati din cuib. La acest moment femelelor li se permite sa se imperecheze si sa oua din nou. In realitate, putem spune ca femelele beneficiaza de o saptamana de repaus dupa cursa de la Barcelona, dupa care incep antrenamentele din nou, asta pentru pregatirea zborului de la Perpignan`.
Ce se poate spune despre hranire? `Ei bine - Wim continua -, dupa ce femelele sunt imperecheate, sunt lasate sa manance cat de mult vor. Doar compozitia amestecului se schimba. Putem vorbi astfel despre doua perioade de cate 10 zile. In prima perioada ele primesc ½ Gerry Plus I.C. (un amestec slab in proteine) + ¼ Super Force (un amestec bogat, hranitor) + ¼ amestec de zbor. In ultimele 10 zile inainte de angajare, ele sunt hranite cu o compozitie formata din ¼ Gerry Plus I.C. + ¼ Super Force + ¼ Superstart Plus I.C. + ¼ Super Diet. Si daca este necesar, in ultimele zile se poate adauga si un supliment alimentar format din porumb si grau`.
 
SISTEMUL VADUVILOR
Vaduvii nu sunt impererecheati pana la mijlocul lunii martie. Masculii pot cloci atunci pentru o perioada de sase zile si apoi sunt retrasi la vaduvie. Odata retrasi la vaduvie, primele curse de antrenament pot incepe si impreuna cu porumbeii de la club acestia sunt angajati de 2 ori la 103 km, de 2 ori la 210 km, o data la 310 km, o data la 499 km, o data la 450 km si apoi se odihnesc pana la data angajarii la Barcelona (pentru pasarile mature) si la St. Vincent (pentru yearlingi).
In legatura cu vaduvii nu exista lucruri deosebite de observat si notat. Este acelasi sistem practicat de catre multi crescatori. Diferenta intre ei si femele este ca vaduvii nu sunt hraniti la discretie. In cazul vaduvilor Wim foloseste aceleasi amestecuri de hrana ca si pentru femele.
Important de notat ar fi poate faptul ca antrenamentele de la 40 km nu exista in programul vaduvilor. Ei sunt antrenati de doua ori pe zi si trebuie sa zboare mai multi kilometri decat femelele (pentru ca vaduvii sunt angajati in mai multe curse). Un lucru important mai este si stimularea conditiei vaduvilor, iar discul incalzit din crescatorie este folosit zi si noapte pe perioada ultimelor 14 zile inainte de angajare. De asemenea, un sistem de incalzire suplimentar este instalat pe coridoarele compartimenttelor si acest sistem isi produce efectele in ultimele 14 zile inainte de angajarea in cursa.
Ca si motivare, masculii sunt lansati o saptamana inainte de data angajarii de la 50 km si la intoarcere li se permite sa-si vada femelele pentru o jumatate de zi. In plus de asta, in ziua de dinaintea angajarii isi pot vedea femela pe perioada intregii zile.
 
 
 
SISTEMUL MEDICAL PRACTICAT
Este un lucru mai mult decat normal sa il intrebam pe Wim despre sistemul medical practicat la porumbei. Nu numai pentru sanatatea porumbeilor multor mari campioni, dar in aceeasi masura si pentru sanatatea porumbeilor sai, Wim este responsabil de conditia porumbeilor.

Wim explica, `Inainte ca sezonul de zbor sa inceapa, ma asigur intotdeauna ca porumbeii sa nu fie afectati de tricomonoza si de paratifoza. In luna februarie, este administrat un tratament de 10 zile contra paratifozei, cu Amoxicure (de la Oropharma).
La sfarsitul lunii martie, tratez porumbeii impotriva tricomonozei cu TrichoPlus, pe hrana, in dozajul recomandat`.

`In perioada in care porumbeii sunt angajati in cursele pe distante scurte si medii, acestia nu sunt niciodata tratati`, continua Wim. `Nu i-am examinat niciodata. Desigur urmaresc toate detaliile sa ma asigur ca porumbeii sa nu se imbolnavesca, dar in schimb nu ii tratez de nimic. Singurul produs pe care il dau in apa de baut in aceasta perioada este Colombine Recup-Lyt la sosirea din concursuri si Oropharma Dextronic inainte de angajarea in concurs`.

`Dupa cum am spus si mai sus, masculii si femelele sunt intotdeauna pregatiti de concursuri in mod diferit, iar schema medicala pe care o aplic nu este niciodata aceeasi`, detaliaza Wim. `Sa incepem cu vaduvii.
Dupa ultima lor cursa de 450 km examinez toti masculii sa vad daca sunt infectati cu tricomonoza. Apoi ii tratez impotriva acestei boli cu Tricho Cure. Doua tablete in prima zi si o tableta in a treia zi. Dupa asta ii tratez impotriva ornitozei cu produse din combinatia Orni-Cure + Tylan. Dupa aceste tratamente, masculii primesc timp de doua zile Colombine Form-Mix In One (vitamine sub forma de pudra) pe hrana. Apoi, timp de mai multe zile primesc doar apa curata. Ziua de imbarcare fiind duminica, in zilele de miercuri, joi, vineri si sambata inaintea imbarcarii porumbeii primesc Eritromicina cu vitamine in apa.  In toata aceasta perioada examinez porumbeii foarte atent. In ziua imbarcarii porumbeii primesc Tricho Cure si picaturi cu terramycin in ochi`.
 
 
Ochiul porumbelului `Truus` al lui Boddaert-VanDamme 
 
`Dupa maratorul de la Barcelona, porumbeii sunt tratati timp de 5 zile cu Tricho Plus impreuna cu Dextrotonic si Catosal. Inaintea cursei de la Perpignan porumbeii sunt tratati, timp de 4 zile, cu Amoxicure`.

`Femelele sunt tratate intr-un mod diferit.
Dupa cursa de la Bourges (concurs pentru yearlingi) si Chateauroux (concurs la care participa femelele mature) ele sunt tratate impotriva tricomonozei dupa aceeasi reteta ca si vaduvii. Odata ce acestea incep sa isi construiasca cuibul, ele sunt tratate timp de 8 zile cu Doxycycline si Tylan. Dupa asta ele primesc timp de doua zile Colombine Form Mix In One. In saptamana de dinaintea maratonului de la Barcelona ele nu sunt tratate, dar primesc in schimb, in fiecare zi, Dextrotonic`.
 
 
 
Wim concluzioneaza: `Dupa cursa de la Barcelona porumbeii primesc Dextrotonic timp de 5 zile impreuna cu Tricho Plus si Catosal. Inainte de a doua lor cursa importanta ei primesc – dupa cele cinci zile cu Tricho-Cure – patru zile de Amoxicure si patru zile de eritromicina imbunatatita cu vitamine`.

De ce folosesc o combinatie de mai multe antibiotice? Este o intrebare buna la care Wim raspunde: `Cel mai important lucru este ca inainte sa consulti un medic veterinar specializat, pentru a sti cu exactitate ce combinatie de antibiotice sa folosesti. De obicei crescatorii nu folosesc antibiotice in exces, dar de cele mai multe ori nu folosesc antibioticul potrivit, nici dozajul necesar si nici pe perioada optima`.
 
 
 `PORUMBITA ST. VINCENT`

I se mai spune si `Doamna de aur` a acestei crescatorii. A fost cumparata in anul 2001 de la Henk De Bree (Olanda), ca pui tardiv. Tatal sau este masculul `2452467/92`, acelasi care l-a dat si pe castigatorul locului 1 la Olimpiada de la Blackpool in 1999 (porumbel campion pe distanta lunga in Olanda,) si pe campionul mondial pe distanta foarte lunga in 1998. Pe partea mamei, `Doamna de aur` are in spate o fiica (99-2050939) a porumbelului `Zoon Miguel` (96-9693979) al lui Theo Ernest care a castigat locul 14 National de la Dax. Porumbelul `De Miguel` (91-9123557) a castigat locul 2 National Barcelona in 1985 si locul 58 National Perpignan. `Zoon Miguel` a fost imperecheat cu femela `Leontine` (92-9244873) – o fiica a cuplului format din locul 1 National la Tarbes si locul 1 National Perpignan.
 
In anul 2002 `porumbita St. Vincent` a fost antrenata numai in cursa de la Dourdan (320 km). In anul 2003 aceasta a obtinut un rezultat de top la St. Vincent cu un loc 1 local impotriva a 160 de porumbei angajati si locul 5 International impotriva a 1892 de porumbei. In anul 2004 ea a zburat Barcelona (locul 9 Local impotriva a 395 porumbei si locul 298 National impotriva a 12.275 porumbei) si Perpignan (locul 369 din 6.489 porumbei).

Si in ultimul sezon de zbor aceasta a fost pregatita pentru maratoanele de la Barcelona si Perpignan. La Barcelona a castigat locul 988 National impotriva a 12.998 porumbei, iar la Perpignan ea a obtinut premiul vietii, adica locul 2 National impotriva a 7.646 porumbei si locul 11 International impotriva a 17.834 porumbei.
 
 
Ochiul porumbelului castigator in concursul de la St. Vincent al lui Boddaert-Van Damme
 
 
Nota traducatorului: In tara noastra, exemplare deosebite din crescatoria cuplului Boddaert-Van Damme, cu rezultate foarte bune in concursurile organizate in Romania a importat dl. Ilie Puf din Bucuresti, membru al clubului `Granitul`.
 





Domnul Medris Calin, din Alba - seriozitate, pasiune si rezultate columbofile de topPiet van de Merwe - rezultate deosebite la Blois - 2009Domnii Gigi Dobrei si Florin Potra - doi columbofili de origine romana cu rezultate excelente in campionatul SUAOlandezul Alwin Petrie – rezultate deosebite obtinute in ultimele doua saptamaniScurta prezentare si rezultatele tandemului Matei & Ploscaru in ultimii ani
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.